Челси победи Тотнъм с 2-0 в лондонското дерби

21:04
Челси победи Тотнъм с 2-0 в лондонското дерби

Челси постигна ценен успех над градския си съперник Тотнъм след голове на Жулиано Белети и Шон Райт-Филипс. Никола Анелка записа дебют за "сините" влизайки като резерва и направи добро включване.

Феновете на домакините имаха повод за радост още в началото на двубоя. В 18-тата минута десния бек Жулиано Белети пое топката близо до централната линия. Тъй като нямаше свободен съотборник около себе си, той напредна в полето на Тотнъм. Никой от гостуващия тим не тръгна на го пресрещне, бразилецът необезпокояван се приближи на около 30 метра от вратата на "шпорите" и стреля. Плътният му шут спря в мрежата зад Радек Черни и сините излязоха напред в резултата. 1-0.

След половин час игра Тотнъм можеше да изравни. В типичен свой рейд отдясно, Аарън Ленън преодоля няколко играчи и центрира към наказателното поле, където топката бе засечена от Стийд Малбранк, но Чех беше на своето място и отрази удара.

Нападателната двойка Кийн - Бербатов бе зорко пазена. Карвальо и Алекс не оставиха пространство за изява както на българина, така и на Кийн. Тотнъм имаше проблеми при изнасянето на топката. В отсъствието на наказаните Джийнас и Хъдълстоун, с тези функции бяха ангажирани 20-годишните Боатенг и О\'Хара, които в течение на двубоя не успяха да постигнат нужния синхрон. Срещу себе си имаха класни футболисти в лицето на Балак и Макелеле и трудно успяваха да огранизират смислени атаки. Възпитаниците на Хуанде Рамос рядко използваха фланговете, където играеха Ленън и Малбранк, а именно те можеха да донесат опасността за домакините, предвид отсъствието на другите важни единици от халфовата линия.

При 1-0 двата тима се оттеглиха в почивка.

В 58-та минута дебют за Челси направи френския голмайстор Никола Анелка, който замени Клаудио Пизаро под бурните аплодисменти от публиката на "Стамфорд Бридж". Две минути по-късно той можеше да се разпише. Шон Райт- Филипс му подаде атрактивен пас с пета. Анелка си спря топката на гърди, обърна се и стреля към врата, но Черни спаси след като се разтегна максимално.

В тези минути преимуществото бе на страната на Тотнъм, но те така и не стигнаха до
реално голово положение пред вратата на "сините". Чак в 71-та минута се стигна до нещо такова, когато Бербатов изпълни пряк свободен удар от границата на наказателното поле. За негово съжаление топката мина над вратата.

Десет минути преди края бе оформен и крайния резултат. Джо Коул подаде към Шон Райт-Филипс и последния със силен шут направи безпомощен Черни за втори път - 2-0.

В 90-тата минута Анелка отново бе близо до гол. Французинът отправи удар от около 14-15 метра, но топката се удари в горната греда.

По този начин, Челси стигна до трите точки. Без повечето от основните си футболисти, те съумяха максимално да се възползват от своите възможности. За гостите остават проблемите в защита и неумението да играят ефективно срещу големите отбори. Хуанде Рамос се е амбицирал да коригира нещата при "шпорите", но все още има много работа за вършене.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация