Спасов: „Ще направим всичко възможно Берое да побеждава“

19:08
Спасов: „Ще направим всичко възможно Берое да побеждава“

Новият старши треньор на „ Берое“ Ферарио Спасов бе представен днес на специална пресконференция с участието и на изпълнителния директор на клуба Илко Русев. Ето какво споделиха двамата:


Илко Русев: „Доста се коментира в последната седмица, от както последният треньорски щаб напусна. Доста се изписа. Имаше различни спекулации кой ще бъде треньор на „Берое“. Сега ви го представям – Ферарио Спасов. От днес той ще бъде старши треньор на „Берое“. Искам специално да му благодаря за това, че се съгласи да се заеме с тази задача. Естествено пожелавам успех от тук насетне, защото задача не е лека. Всички, които работим за „Берое“ ще бъдем изцяло зад него и ще помагаме с всички действия отборът да излезе от кризата, в която се намира в момента и още следващия мач да се върнем към победния път. Гледаме напред. Искам да благодаря на предния треньорски щаб, който води „Берое“, независимо от напрежението, което имаше през всички месеци, в които  работихме с Александър Димитров и неговия екип. Длъжен съм да кажа, че те работиха професионално и дадоха всичко от себе си, за да може „Берое“ да се развива и върви по една възходяща линия.“


Ферарио Спасов: „Аз ще бъда съвсем лаконичен. Щастлив съм, че съм част от този отбор. Веднага ни предстои мач за първенство. В тези дни ще направя всичко възможно да се ориентирам по-бързо в обстановката. Футболистите са познати. Няма неща, за които да имам голямо притеснение, но осъзнавам, че това е един голям ангажимент и отговорност. Ще направя всичко възможно и това, което е по силите ми и с хората, с които ще работим „Берое“ да постига победи, което е най-важното на този етап. Искаме и да радваме многобройните привърженици, които има този отбор.“


– Г-н Спасов, какъв ще бъде щабът, с който ще работите?


– Съгласете се, че след като бързо станаха нещата, с които се съгласих, естествено, че трябва да има приемственост с хората, които сега са в отбора. Трябва те да ме въведат в обстановката. Аз ще бъда прецизен в това отношение и няма да поемам ангажимент с това. всичко зависи от тези хора, с които ще работя и дали ще продължа да работя с тях. Всичко, което има в един отбор – отношение, честност – това са нещата, което прави силен един екип. ще има приемственост. Атанас Рибарски и Пламен Липенски ще останат до момента, в който се нарушат тези принципи.


– Г-н Русев, ще има ли поставени конкретни цели?


– Говорихме си 2 часа преди да дойдем на тази пресконференция. Коментирахме това, което е най-важно за отбора. Ще направим всичко възможно да се върнем в първата шестица. На всички е ясно, че трябва да има победи, за да постигнем тази цел. Връщането в първата шестица и във втората част на шампионата – класиране в европейските клубни турнири.Говорихме, че това е напълно реалистично. Отборът има потенциал, независимо от последните резултати. Радва ме, че и Спасов мисли по този начин. Предстои много работа, за да се случат нещата.


– Г-н Русев, ще има ли спортно-технически директор?


– Говорихме преди малко и ще преценим дали има такава фигура, която да ни бъде от полза. Нужно е време, за да изчистим тези неща. Включително и щаба, за който питахте. Има много неща, които да се изчистят.


– Г-н Русев, има ли срок договорът?


– Разбрахме се да бъде до края на шампионата. Тогава евентуално отново ще има разговор между нас двамата, за да преценим.


– Г-н Спасов, преди време имаше вероятност да поемете детско-юношеската школа на „Берое“, но не стана. Сега какво ви накара да приемете офертата?


– Двете длъжности са малко несъвместими. Да, бях поел ангажимент, но бях обяснил по най-правилния начин, че чисто от колегиална гледна точка, че самото ми появяване в този момент на тази длъжност, при едно недобро представяне – щеше да има един постоянен конфликт. Щяха постоянно да ме подозират, че съм тук да чакам негова грешка. Аз бягам от тези неща и бях съвсем искрен. Сега е съвсем друга ситуацията. Няма какво да коментираме какво означава да бъдеш начело на „Берое“. Сега предстои точно това, което каза г-н Русев – по най-бързия начин да започнем да побеждаваме.


– Г-н Спасов, имате ли стратегия, предвид тежката програма, която предстои?


– Няма лек мач. Не говорим за леки и тежки мачове. Най-важно е състоянието на отбора. Момчетата да се обединят. Да се вдигнем в тези мачове. Как ще стане това нещо – има си начини. През цялата ми кариера се появявам точно в такива ситуации. Имам своите начини. Оставям момчетата да повярват. Да излезем от това състояние, в което се намират. Да излезем на победния път. Това не са сложни неща. Не са нечовешки неща. Това, че програмата е такава, ние не можем да избягаме от нея и да избираме в кой кръг да се появим или сменяме треньорите. Това е реалността – играем. Най-важният мач е този, който предстои. Няма да бъде леко, но ние нямаме алтернатива, освен победата.


– Г-н Спасов, притеснява ли ви реакцията на феновете?


– Без да жонглираме с отношението на феновете и какво чувстват към даден треньор. Аз съм човек, който в кариерата си съм приет добре във всички отбори, в които съм бил. Надявам се, че и тук ще продължа с добрата работа. Феновете винаги разбират когато един човек е честен и когато казва нещата. Когато играта на един отбор им харесва.При мен няма изкуствени заигравания.


– Ще продължите ли с техническите нововъведения, които останаха от Александър Димитров?


– Димитров е треньор от новата вълна и е на много високо ниво. Ние сме работили заедно. Просто понякога нещата се получават или не се получават. Аз съм привърженик на всички нови неща във футбола, но това не прави един отбор по-силен или по-слаб. Хубави са тези неща, но това е комплекс от качества, които да се направят с един отбор, за да изглежда той по добър начин.


– Г-н Спасов, как ще коментирате селекцията през лятото?


– Имам мнение по въпроса, но точно в тази ситуация няма как да коментирам. Ще огледаме нещата. ще видим кой и по какъв начин. Да, за мен групата е много голяма. не съм работил с такава голяма група. Но всичко е във футболистите. На базата на нещата, които показват ще преценяваме кой да попадне в групата.


– Г-н Русев, какво ще се случи с Педро Маркеш и Станислав Дрянов?


– Думата има новият старши треньор. Той ще прецени състоянието на футболистите, с които разполага. Негово право е да прецени ситуацията. Говорихме с него преди малко, че идва зимната пауза. Определено групата е по-голяма от нормалното за работа, така че една от задачите е и тази. Да се прецени с кои футболисти трябва да се продължи.


– Г-н Русев, какво е положението с Емил Гъргоров?


– За съжаление той получи тежка контузия, която го вади за дълъг период от игра. Договорът му е до края на декември, т.е. ние го губим.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

lucky_boy_71
27.10.2016 14:02

Г-н Спасов, не беше ли треньор на Спартак Плевен. Плати ли неустойка че избяга или за Берое Левски ЦСКА и други подобни не важат законите.