Олимпиакос - Панатинайкос - дербито на Гърция

14:28
Олимпиакос - Панатинайкос - дербито на Гърция
Днес стадион "Георгиос Караискакис" ще бъде арена на най-голямото дерби в Гърция и едно от най-големите в Европа. Вечните врагове Олимпиакос и Панатинайкос излизат, за да премерят сили в този задочен спор за титлата.

Дербито между тези два опонента разделя столицата и дори цяла Гърция на две половини. В миналото феновете на двата отбора са били от различни социални слоеве на обществото. Олимпиакос е подкрепян от работническата средна класа, а Панатинайкос - от висшите среди и аристокрацията. В момента това разделение според социалния статус е почти забравено, но дербито си остава класическо за Атина.

Олимпиакос и Панатинайкос са най-успешните клубове от южната ни съседка. Червено белите от атинското предградие Пирея са рекордьори на страната си с цели 35 титли във витрината си. Хегемонията на Олимпиакос в последните години беше очевидна и отборът спечели първото място в шампионата 9 пъти в последните 10 години. Серията беше прекъсната именно от ПАО през 2004 г.

Тази успешна ера за Олимпиакос е свързана със закупуването на клуба от милиардера Сократис Кокалис през 1993 г. В отбора се вливат много средства, което става причина за привличането на футболисти като Джорджевич, Янакопулус, Захович, Карембьо, Нери Кастильо и разбира се Ривалдо. През тази година, ръководен от треньора Такис Лемонис,
Олимпиакос постигна така жадувания пробив в Шампионската Лига и достигна до 1/8 финалите, където ще срещне Челси. Това е най-големият успех за "червено-белите" в Европа от сезон 1998/99 насам, когато те стигнаха до 1/4 финалите в същия турнир.

С 34-те си точки Олимпиакос е на втората позиция в гръцкия шампионат, но има и мач по-малко от АЕК, което означава, че при победа рекордьорът по титли на страната ще се изкачи на първата позиция. Тимът от Пирея е спечелил и осемте си домакинства до момента. За домакините ще отсъстват Столтидис, Ледесма, Марко Не, Доми и Браво, но
футболисти като Ковачевич, ЛуаЛуа, Константину, Гайети и Джорджевич могат да решат всеки мач.

Панатинайкос винаги е бил основния съперник на Олимпиакос в гръцкия шампионат. "Зелените" от столицата имат спечелени 19 титли и в последните години на хегемония на Олимпиакос често завършват втори на минимална разлика от вечния си враг. В последните няколко сезона отборът не успява да достигне до точната рецепта на успеха, което си личи и от честите треньорски смени (7 треньора за 3 години). Ръководството трудно понася факта, че клубът остава в сянката на градския си съперник.

През този сезон в ПАО имаше доста промени и голяма част от футболистите бяха продадени. Клубът беше доста активен на трансферния пазар (10 напуснали и 10 нови имена в състава). Ръководството може да се похвали с привличането под наем през зимната пауза на португалския национал Елдер Пощига, който вероятно ще се превърне в основен нападател на тима. Ползотворно се оказа и завръщенето на национала Георгиус Карагунис. Все още обаче ПАО не може да се сравнява с финансовия потенциал на Олимпиакос и с покупките направени от "червено-белите".

Панатинайкос се представи добре заа Купата на УЕФА и преодоля лесно груповата фаза. Възпитаниците на Жозе Песейро ще се опитат да повторят достигането си до 1/4 финала през сезон 2002/2003, стига да успеят да преодолеят силния тим на Глазгоу Рейнджърс. В гръцкия шампионат изостават само на точка от Олимпиакос и все още таят надежди за титлата на страната. За дербито в техните редици ще отсъстват Морис, Леонтиоу, Енакарире, Цигас, Ромеро и Матош.

В последните години сблъсъците между Олимпиакос и Панатинайкос винаги са били оспорвани и равностойни, независимо от моментното състояние на двата отбора. Като цяло Олимпиакос има превес в директните двубои, а балансът в последните 20 дербита е 7 победи за тях, 5 за ПАО и 8 равенства. През този сезон двата противника завършиха при нулево равенство при откриването на шампионата, а през миналия "детелините" взеха престижни 2 победи над вечния си враг, което обаче не им помогна да достигнат до титлата.

Дербито на Гърция е известно и с невероятната атмосфера на трибуните, която гръцките ултраси успяват да създадат. Именно тази атмосфера се превръща в "черешката на тортата" при тези сблъсъци. Днес цяла Гърция ще очаква това дерби, което ще се превърне в празник за столицата. Олимпиакос е сочен за фаворит, но в подобни мачове нищо не се знае със сигурност, защото тези дербита притежават един необикновен заряд, който вдъхновява всички, свързани с тази велика игра - футбол.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ivan957171
13.01.2008 17:41

Аз мисля, че днес Панатинайкос ще победи, но няма да е шампион

Sakis
13.01.2008 14:51

Днес Панатинайкос ще реши шампионата!