Приказки, чудеса и провали в спорта през 2016 г. (ОБЗОР)

11:49
Приказки, чудеса и провали в спорта през 2016 г. (ОБЗОР)

2016 година бе богата на спортни събития от най-голям мащаб, като вниманието главно бе приковано към Европейското първенство по футбол и Олимпиадата в Рио де Жанейро. България изгледа футболния шампионат по телевизията, докато на Игрите в Бразилия имахме повече от 50 състезатели, но успехите за страната ни дойдоха в самия край.

 

Евро 2016

 

Шампионатът във Франция определено бе едно от най-ярките и емоционални събития през 2016 г. Битки се разгаряха както по зелените терени, така и в по улиците в Марсилия, Лион и други френски градове. С особена агресивност се отличиха руските фенове, които за радост на френската полиция и власти си тръгнаха рано от страната след безличното представяне на "Сборная".

 

Шампион на Стария континент малко изненадващо стана отборът на Португалия, който триумфира с трофея за първи път в своята история. На финала на "Стад дьо Франс" в Париж играчите на Фернандо Сантош победиха считания от всички за абсолютен фаворит – домакина Франция с 1:0, с което разплакаха милиони фенове на „петлите“. "Мореплавателите" в хода на целия турнир бяха критикувани заради скучния за гледане футбол, но във финала успяха да затворят устите на всички и триумфираха с титлата. Още по-впечатляващ е фактът, че португалците го направиха при отсъствието на своята голяма звезда Кристиано Роналдо, който получи контузия и бе заменен принудително в началото на сблъсъка с Франция. Открития на шампионата станаха бронзовия медалист Уелс и дебютанта Исландия.

 

 

Първи Игри в Южна Америка

 

Първите в историята Летни олимпийски игри в Южна Америка се проведоха от 5 до 21 август в Рио де Жанейро. Повече от 10 500 спортисти от рекордните 206 страни се бориха за разпределянето на 306 комплекта медали в 28 различни спорта – включително дебютиращото на олимпийската сцена ръгби 7 и голфът, който се завърна в олимпийското семейство за първи път от 1904 г.

 

Американските спортисти доминираха сериозно над своите съперници и по убедителен начин финишираха на върха в класирането по медали (46 златни, 37 сребърни и 38 бронзови отличия).

 

Една от най-големите звезди на Олимпиадата бе легендарният Майкъл Фелпс. Феноменът в плуването участва на своите пети Олимпийски игри и увеличи сериозно и без това впечатляващата си колекция. Куршумът от Балтимор се състезава в 6 дисциплини в Рио и бе почти перфектен, печелейки 5 златни и 1 сребърен медал. Плувецът в Бразилия потвърди статуса си на най-титулуван спортист в историята - на Игри той е завоювал 28 метала, 23 от тях златни. Фелпс след Рио 2016 се оттегли завинаги от плуването и предаде щафетата на новата голяма звезда на американското плуване – Кейти Ледеки, която спечели 4 титли и 1 сребърен медал в Рио.

 

В леката атлетика Юсейн Болт доказа отново, че е възможно Светкавицата да удари три пъти на едно място. Ямаецът завърши феноменалния си „хеттрик от хеттрици“, като спечели златен медал на 100 и 200 метра, както и в щафетата на 4х100, точно както стори и на Олимпийските игри в Пекин и Лондон. Макар да не се доближи до най-добрите си времена в спринтовете, Болт циментира позицията си на най-великия спринтьор за всички времена и безспорно един от най-великите олимпийци в историята.

 

Игрите в Рио бяха съпътствани от многобройни инциденти, за щастие незначителни.

 

България завърши участието си в Игрите с общо три спечелени медала - един сребърен и два бронзови, а два от тях бяха завоювани в последния състезателен ден. Това отреди на страната ни 65-то място в класирането по медали. Въпреки че началото за родните олимпийци в Рио не бе никак добро, то краят определено бе силен.

 

Първото отличие за България бе спечелено от младата ни надежда в борбата Елица Янкова, която показа страхотен характер и дух и се поздрави с бронза при жените в категория до 48 килограма.

 

След успеха на Елица последва и сребърният медал на Мирела Демирева в скока на височина, а черешката на тортата бе бронзовото отличие на ансамбъла по художествена гимнастика. Златните ни момичета в състав Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова постигнаха голямата си цел, спечелвайки така желания медал от Игрите. В убийствената конкуренция на рускини, испанки, италианки и т.н. българките показаха шампионски характер и напълно заслужиха мястото си на почетната стълбичка. Въпреки всички трудности, през които трябваше да преминат непосредствено преди най-важното състезание в тяхната кариера, възпитаничките на Ина Ананиева успяха да устоят и в крайна сметка за пореден път да зарадват цяла България, печелейки бронзовите медали. Благодарение на това в последния ден от Олимпиадата в Рио страната ни подобри представянето си от Лондон ‘12, когато имахме в актива си сребро в борбата на Станка Златева и бронз на Тервел Пулев в бокса.

 

Среброто на Мирела Демирева бе достатъчно за нея да бъде определена за Спортист на годината на България за 2016 г. Второ място в класацията зае Елица Янкова, която вече има нова цел - покоряването на олимпийския връх след четири години в Токио.

 

 

Друг голям триумф за страната ни тази година записа Радослав Янков. Той постигна феноменален успех в началото на годината, след като спечели световната купа в паралелния слалом на сноуборда.

 

Годината ще се запомни и е с една трагедия, която разтърси цяла България - скокът на гимнастичката Цвети Стоянов от шестия етаж, който за щастие и благодарение на Бог не се оказа фатален и "златното момиче" вече е възстановено. Цвети през ноември присъства на бенефиса на ансамбъла по художествена гимнастика и бе аплодирана от повече от 12 000 зрители в зала "Арена Армеец".

 

 

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров показа две лица през сезон 2016 – всичко вървеше надолу за него до Олимпиадата в Рио, на която загуби в първи кръг от опитния Марин Чилич. След това за Григор започна нова ера под ръководството на Дани Валверду и българинът постепенно се изкачи до 17-о място в ранглистата на Мъжката тенис асоциация.

 

Светлият лъч във футбола ни отново бе Лудогорец. Тимът от Разград нямаше проблеми да спечели пета поредна шампионска титла в страната, след което впечатли с представянето си в Шампионска лига срещу грандове като Арсенал и ПСЖ. "Орлите" спечелиха три точки в груповата фаза, като върхът бе знаменитото равенство 2:2 при гостуването на многомилионната селекция на ПСЖ на "Парк де Пренс". Тази точка донесе на Лудогорец и третото място в групата, което означава участие в турнира Лига Европа напролет.

 

 

Приказката на Лестър Сити

 

През пролетта в Англия се случи футболно чудо - Лестър стана шампион на страната, а това бе най-красивата приказка не само за 2016 г., а за цялото десетилетие. Основата на този сензационен успех бе положена през 2011 г., когато скромният тим стана притежание на Вичай Сривадханапрабх. Тайландският бизнесмен започна да налива пари, но те бяха изразходвани разумно, без да се харчат пари за големи имена. В отбора пристигнаха никому неизвестния тогава Джейми Варди, Рияд Марез, Н'Голо Канте, а треньорският пост зае Клаудио Раниери. Приказката започна със серия от шест мача без загуба на старта, после "лисиците" бяха разгромени от Арсенал, но отново последва цикъл от десет мача без поражение. Отборът печелеше, макар и минимално, Марез раздаваше пас след пас, Варди бележеше гол след гол и счупи рекорд на Рууд ван Нистелрой, но никой още не вярваше в Лестър. Раниери продължаваше да говори, че целта на отбора е да запази мястото си в елита. В крайна сметка чудото се случи, а Премиършип отново доказа, че в това първенство всеки отбор може да изненада който и да е от грандовете и шампион може да стане всеки. Наистина, при стечение на много обстоятелства, а отборът изненада големите във Висшата лига, които се бореха на два или три фронта. Всяка приказка си има край, сега на Лестър му е трудно и ако в Шампионската лига отборът премина триумфално групите, то в първенството се представя слабо и заема едва 17-о място.

 

 

Допинг програмата на Русия

 

През март на специална пресконференция първата ракета на Русия Мария Шарапова обяви, че е дала положителна проба, взета по време на Откритото първенство на Австралия. В организма на тенисистката бяха открити следи от мелдоний, който влезе в списъка със забранени вещества на 1 януари 2016. Маша се оправда, че не е прочела уведомлението от Световната антидопингова агенция. На 8 юни тя бе наказана от Международната федерация по тенис (ITF) за две години, а на 4 октомври Спортният арбитражен съд (CAS) съкрати дисквалификацията й на 15 месеца.

 

Големият допинг скандал с главен действащ участник Русия се разрази през май, когато New York Times публикува материал с изказвания на бившия директор на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков. Той твърдеше, че минимум 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от "допингова програма" на Русия, създадена, за да доминира страната на домашните Игри. По-късно WADA започна собствено разследване на база изявленията на Родченков. То бе водено от независимата комисия към Световната антидопингова агенция под ръководството на Ричард Макларън. Първата част от доклада на Макларън бе изнесена на 18 юли и WADA тогава препоръча на Международния олимпийски комитет да отстрани Русия от участие в Олимпиадата в Рио де Жанейро. МОК все пак взе решение да не отстранява Русия и повери на международните федерации в различните видове спортове да определят кой от руснаците може да пътува за Рио. За Южна Америка не пътуваха щангистите, някои гребци и 67 лекоатлети. До участие в Рио не бяха допуснати параолимпийците на Русия, които на предната Параолимпиада в Лондон станаха втори по златни медали. На 9 декември бе представена втората част от доклада на Макларън. В него отново не фигурираха имена, но се твърдеше, че повече от 1000 руски спортисти в 30 вида спорт са били въвлечени в манипулиране на допинг проби или са получили изгоди от него. Прикриването на използване на допинг в руския спорт е било в безпрецедентни мащаби и се е случвало под чадъра на спортното министерство.

 

Световна купа по хокей

 

През септември в Торонто се състоя възродения турнир Световна купа по хокей. Предното издание се проведе през 2004 г. и победител в него стана Канада, а сега, 12 години по-късно "кленовите листа" отново нямаха конкуренция. Родоначалниците на хокея не срещнаха сериозна съпротива и спечелиха всичките си мачове с обща голова разлика 24:8. Капитанът Сидни Кросби стана най-резултатен играч с 10 точки (три гола и седем асистенции) и бе определен за най-полезен играч в турнира.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация