Ройтерс вижда общото между Бундеслигата и Първа лига

15:47
Ройтерс вижда общото между Бундеслигата и Първа лига

Търсите нещо общо между мултимилионерите от германското футболно първенство и значително по-бедните клубове от българското? Има такова - и двете са лесно предсказуеми, пише анализаторът Брайън Хоумууд от агенция Ройтерс. Байерн Мюнхен спечели с лекота своята пета поредна титла в Бундеслигата три кръга преди края на шампионата, а Лудогорец записа шести пореден успех в Първа лига цели пет мача преди края, напомня той.

Байерн и Лудогорец обаче не са единствените с подобни серии. Ювентус също ще спечели скоро шестата си поредна титла в Италия, а и още няколко от по-малките европейски първенства си имат доминираща сила и понякога приключват със срамна разлика на върха. Селтик е с шест поредни титли на Шотландия осем кръга преди края, БАТЕ Борисов е шампион на Беларус в последните 11 години, а Олимпиакос е пропуснал само два пъти златните отличия в Гърция от 1996-а насам. Залцбург, спонсориран от компанията за енергийни напитки Ред Бул, е на път да спечели титлата в Австрия за осми път за последните 11 сезона, докато Марибор, който отстрани Левски от Лига Европа през лятото, стана шампион на Словения за шести път от последните седем сезона.

Според Асоциацията на европейските професионални футболни лиги (ЕПФЛ) причина за тези серии е разпределението на парите от Шампионската лига. Организацията твърди, че отбори като Базел, БАТЕ и Динамо Загреб печелят огромни суми в сравнение със съперниците си в местните първенства, благодарение именно на лигата на богатите. От ЕПФЛ се опасяват, че положението ще се влоши от сезон 2018/2019, когато парите в Шампионската лига ще бъдат увеличени значително.

Според проучване на испанската Ла Лига, цитирана от Ройтерс, някои от гореизброените клубове ще удвоят приходите си чрез новите правила в Шампионската лига. За пример от Ла Лига дават украинския Динамо Киев, който спечели 26.6 милиона евро от Шампионската лига през миналия сезон, но ще получи 52.1 милиона евро за същите резултати след две години. Приходите на Порто пък ще скочат от 22.2 милиона евро до 59.1 милиона. Но това не е всичко.

"Ръководителите на регионалните първенства трябва да поемат някаква инициатива, но да атакуваш УЕФА за това, че провежда успешно турнира си и печели много пари, изглежда нелепо. Бизнес моделите в самите първенства просто не са устойчиви и това е причината клубовете да нямат дългосрочни и разумни инвеститори", твърди директорът на бизнес центъра Бърбек спорт към Лондонския университет Шон Хамил. Той обясни, че федерациите трябва да въведат закони за феърплей, с които да привличат големи инвеститори, въпреки че и това по всяка вероятност няма да заличи напълно доминацията на големите клубове.

Селтик спечели девет поредни титли през 60-те и 70-те години на миналия век, а Рейнджърс го направи през 80-те и 90-те. Лудогорец пък замени големите софийски клубове ЦСКА и Левски, продължава Хоумууд в своя анализ. Малмьо, Реал Мадрид и Стяуа Букурещ пък имат по пет поредни титли и през 80-те години. От УЕФА отговориха, че са добре запознати с проблемите в регионалните първенства.
"Липсата на конкуренция в някои европейски първенства е сложна тенденция, която е задвижвана от различни фактори. Най-големият проблем се състои в това, че по този начин се създава непреодолима пропаст между големите клубове и по-малките. Ние следим тези тенденции и дори създадохме комисия, която да анализира случващото се в регионалния футбол. Работим усилено, за да сложим край на това", заявиха от УЕФА в изявление за Ройтерс.

Не липсват и случаи, в които клубове са пропускали да се възползват от големите пари на Шампионската лига, продължава анализаторът на Ройтерс. Такива са руският Рубин Казан, сега девети в първенството, както и румънският ЧФР Клуж. Шотландскят Рейнджърс, гръцките АЕК и Панатинайкос, швейцарският Сервет и румънският Стяуа пък отстъпиха върха на своите конкуренти.

Според специалисти, работещи по проблема, едно от решенията е да бъде премахнат зимният трансферен прозорец и да бъде въведен лимит на футболистите с картотеки в един отбор. Тук за пример служи австрийският Алтах, който водеше в първенството през по-голямата част на първия полусезон, но треньорът Дамир Канади премина в Рапид Виена, а основният голмайстор Димитри Оберлин се върна в Залцбург от наем. И последва свободно падане, а Залцбург дръпна с 12 точки.

"Не сме отслабили Алтах целенасочено", заявиха от Залцбург, пояснявайки, че Оберлин е показал, че е готов да се бори за титулярно място в гранда. Той обаче се контузи малко след завръщането си в Залцбург и не игра до края на сезона. Канади пък не успя да наложи възгледите си в Рапид Виена и беше уволнен през април.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация