Жега, голове и атрактивен футбол

15:33
Жега, голове и атрактивен футбол

На 20-ти януари в столицата на Гана - Акра, се открива 26-тото издание на Купата на африканските нации. Ненавиждан от европейските отбори и празник за всеки фен на футбола, обичащ романтичния и атрактивен футбол, този турнир разнообразява клубните надпревари в началото на годината. В последните издания винаги изпъква някой тим, който да обърка сметките на лидерите в малка или по-голяма степен. Иначе фаворитите са добре известни.  Специалистите считат Кот Д\'Ивоар за претендент номер едно за златните медали. Веднага след тях се нареждат домакините от Гана, следвани от  Камерун и Нигерия. Да обърнем по-голямо внимание върху участниците на това първенство :

Група А

  Гана : Домакините ще имат изключителната подкрепа от публиката на всеки един свой мач, което е съществен фактор, особено в Африка. Гана се падна в сравнително лесна група и е почти сигурно, че ще успеят да се класират за четвъртфиналите. Четирикратните носители на титлата не са печелели първото място от 1982 година и сега със сигурност ще искат да зарадват сънародниците си. Вратарският пост е едно от слабите звена на отбора, като в момента страж номер едно е играчът на израелския Ашдод - Сами Аджай. В защитата играят много опитни играчи, ръководени от капитанът на тима Джон Менса от Рен. Халфовата линия изглежда най-солидна. Там се подвизават Микале Есиен, Съли Мунтари и Хамини Драмани. Към тях щеше да се присъедини и Стефан Апиа, но той получи контузия и лиши Гана от своите услуги, а по думите на треньора той е една от главните фигури в състава. В нападение се залага на млади и сравнително неопитни играчи, като единствено Асамоа Гиан (Удинезе) има голям опит като национал на своята родина.

*Прогноза : Вратарският пост и нападението се очертават като проблемни, а в халфовата линия все още не е ясно как ще се отрази отсъствието на Апиа. Така голямата тежест ще падне на раменете на полузащитниците и най-вече - Есиен и Мунтари. След груповата фаза ще се изправят срещу един измежду Нигерия и Кот Д\'Ивоар, а там успеят ли да ги преодолеят, могат да стигнат далеч.

 Гвинея : В последните две издания на Купата на Африканските нации, Гвинея стигнаха до четвъртфиналите, така че не трябва да отписвани с лека ръка. Иначе съставът е сформиран най-вече от футболисти играещи в Турция и Франция. Треньорът Роберт Ноузарет афишира амбиции за финал, но с наличните играчи това ще е доста трудно. В отбрана изпъкват имената на Бобо Балде (Селтик) и Даоуда Джаби (Трабзонспор). Халфовата линия на тима крие доста неизвестни, тъй като освен звездата на Гвинея и капитан Паскал Фейндоно (Сент Етиен), другите играчи ще са абсолютни дебютанти с националната фланелка. Атаката на тима ще се води от Исмаел Бангура (Динамо Киев) и Фоде Мансаре (Тулуза). Това сякаш е и най-стабилното звено и от Гвинея можем да очакваме атакуваща игра.

*Прогноза : Няма да е лесно да се измъкнат от групата. Ключов може да се окаже първия двубой с Гана. Ако успеят да вземат нещо там, шансовете им се увеличават и могат да си позволят и равенство срещу прекия конкурент за второто място - Мароко. За нещо повече, обаче, едва ли ще имат сили.

 Мароко : Мароканците са една от потенциалните приятни изненади на турнира, според мен. На първо място трябва да се отбележи, че се разполагат с един много опитен и грамотен тактически треньор в лицето на Анри Мишел. Френският спец отдавна е в африканския футбол и много добре познава самата нагласа на играчите. Успя да накара мароканците да играят  подредено, а равенството 2:2 с Франция и победата 2:0 над Сенегал в приятелски срещи дават обнадеждаващи резултати. Класираха се за този турнир с лекота, след като спечелиха предварителната си групата със Зимбабве и Малави. Защитата е смесица между млади и опитни играчи. Халфовата линия ще се ръководи от Тарик Сектиуи (Порто) и Йосеф Моктари, който до скоро играеше в Дуизбург, но сега отиде в Катар. От него може да се очакват попадения, но основната голова мощ ще са дуото нападатели Маруан Шамак (Бордо) и Йосуф Хаджи (Нанси). По време на целия квалификационен цикъл те показаха, че добре взаимодействат помежду си и ще са заплаха за всяка отбрана.

*Прогноза : Основното оръжие на мароканците ще е нападението. Като цяло в атакуващ план са основните фигури на тима, така че в мачовете им може да се очакват доста попадения. Скритият коз на тима, обаче е треньорът Анри Мишел. Не веднъж сме ставали свидетели как именно треньорът може с тактическа грамотност да изведе своя тим далеч. Вярно е, че дори и да минат групата, след това ще ги чака тежък съперник, но ако наистина имат амбиции трябва да се справят и с фаворитите.

 Намибия : Намибия е считан за аутсайдер в тази група. Те хванаха "последния влак" за Купата на африканските нации, след като драматично стигнаха до победа над Етиопия в последния кръг с 3:2. Завършиха на първо място в своята предварителна група и изпревариха ДР Конго. Отборът има скромни ресурси и само трима футболисти играят извън Африка. Всички други се подвизават в местното първенство, ЮАР или Ангола. Основната фигура в тима е халфът Колин Бенджамин (Хамбургер). Той играе рядко в своя клубен тим, но въпреки това му се възлагат големи надежди. Играещият за норвежкия Брине Куинтън Якобс, пък ще е нагърбен с плеймейкърските функции. В отборът има няколко млади играчи и ако не друго то поне, когато им се даде шанс, те ще се опитат да го оползотворят по най-добрия начин.

*Прогноза : Самото класиране на финалите в Гана е сериозен успех за Намибия. Трудно може да се говори за нещо повече, но ако успеят да си тръгнат с победа от трите срещи в групата, ще е добро постижение.

Група B

  Нигерия : Нигерийците отново са сред фаворитите за титлата. В последните три издания на турнира, те всеки път стигат до третото място, но сега може да стигнат и по-далеч. Отборът разполага с голям набор от играчи и конкуренцията за титулярното място е ожесточена. Защитниците Джоузеф Йобо, Дани Шити и Тайе Тайво осигуряват спокойствие в защита. Халфовата линия може да се окаже невралгичната линия в състава. Тук няма опитни играчи, а най-известното име е Джон Оби Микел. Затова треньорът Берти Фогс най-вероятно ще избере схема 4-3-3 и ще се опита да прехвърли повече отвогорности на нападателите. Там разполагат с Обафеми Мартинс, Нванко Кану, Петер Овемвинге, Якубу и Джон Утака. Срещу такива играчи всяка защита би изтръпнала. Разполагат с бързи и повратливи нападатели, а с опитен играч като Кану, ще се допълват идеално.

*Прогноза : Много важен ще е първия мач срещу Кот Д\'Ивоар. Успеят ли да завършат първи в групата, ще избегнат Гана, а това им увеличава шансовете за по-дълго участие в надпреварата. Другите противници ще са по-лесно преодолими, а стигнат ли до полуфинал, вече може да се случи всичко. С такива играчи в преден план може да очакваме резултатни срещи с тяхно участие.

 Кот Д\'Ивоар : Соченият за фаворит за титлата, отбор на Кот Д\'Ивоар, разполага със силни играчи във всяка една линия. Изключение прави само вратарският пост, където треньорът Жерард Жил взе двама дебютанти, а най-опитният е играчът на Локерен Боубасар Бари, който има седем мача с националната фланелка. В защитата играят Коло Туре и Емануел Ебуе от Арсенал, Абдулайе Мейте от Болтън, Артур Бока (Щутгарт) и Марк Зоро (Порто). Халфовата линия повече ще помага на защитата, отколкото да се очакват голове от тях. Яя Туре и Дидие Зокора имат прекрасни дефанзивни качества. Това, обаче което може да донесе титлата на "слоновете" е атаката. Разбира се започваме с Дидие Дрогба, продължаваме със Саломон Калу, Аруна Диндаде (Ланс), Аруна Коне (Севиля), Бакари Коне (Ланс), Абдер Кадер Кейта (Лион) и разбираме, че можем да очакваме поредния голям отбор с апетит към нападателната игра. Доста от тези играчи могат да изпълняват ролята и на крила, а това може да е ключово в решителните срещи.

*Прогноза : След като стигнаха до финал пред две години и го загубиха драматично след дузпи, сега апетитът им за златните медали е още по-голям. Съставът прелива от талант и качество и след като на Световното първенство стигнаха само до групите, сега ще искат да направят запомнящо се участие. Както вече казах, първият мач срещу Нигерия ще е много важен, но ако искат да стигнат до титлата, така или иначе ще им се наложи да преодолеят домакините от Гана.

  Мали : Интересен факт, който си струва да се отбележи, е че досега Мали са се класирали само четири пъти на Купата на афкриканските нации, но всеки път, когато се стигали до там, в последствие са участвали на полуфиналите. Сега това постижение ще е трудено да се повтори, тъй като са в компанията на Нигерия и Кот Д\'Ивоар. Те нямат много играчи от световна класа, но във всяка една линия разполагат с важни фигури. В защита нещата ще се дирижират от Адама Колибали и Муса Колибали. Средната линия изглежда много солидна с присъствието на Мохамед Сисоко, Сейду Кейта и Махамаду Диара. Тези тримата могат да формират солидна халфова линия, която може много да помага за прогреса на целия отбор. В атакуващ план главна фигура ще е играчът на Севиля Фредерик Кануте. Той ще е този, който може да поведе Мали напред и да ги измъкне от тежката група.

*Прогноза : Тежък жребий за Мали и въпреки ,че разполагат с приличен състав, много трудно ще излязат от групата. Задължителна победа над Бенин и успеят ли да измъкнат нещо от фаворитите, тогава могат да се надяват на нещо. Всичко по-нагоре от третото място ще е голяма изненада.

  Бенин : Бенин е от тези скромни отбори, които самото класиране до тази фаза е голям успех. Треньорът Райнхад Фабиш не разполага с някаква голяма звезда. Повечето от футболистите играят във френски отбори, а като цяло средната възраст на тима е много ниска. Капитанът им Алайн Гаспоз, пък е на 37 години и играе във Швейцария. В момента Бенин разполагат с много талантливо младо поколение, което в и в основата на сегашната група от 23 играчи. През 2005-та тези младежи стигнаха до трето място на Световното първенство по 20 години, но все още им трябва време за да са напълно готови за големия футбол. Звездата на Бенин е Мури Огунбай, който играе в шампионът на Африка за миналата година - тунизийският Сашел. От 22-годишният нападател на Хелзинборг Разак Омотойоси се очакват головете. Той просперира много по шведските терени, но само ако получи помощ от халфовете може да се стигне до нещо сериозно за противниковите отбрани.

*Прогноза : Бенин имат младо и талантливо поколение и този турнир ще е много полезен урок за тях. Сигурен съм, че ще са много амбицирани да се докажат, но това ще е много трудно. Единственото, което могат да направят е да объркат сметките на тези, които са с нагласа за лесна победа срещу тях.

Група C

  Египет : Рекордьорът по титли от Купата на африканските нации с пет трофея, ще имат тежка задача да защитят първото си място. Треньорът Хасан Шахата се лиши от услугите на ключови фигури, които бяха в основата на успеха преди две години. Сега няма да имат и подкрепата на публиката и след всичко това факта, че специалистите не дават големи шансове на "Фараоните" е логичен. В момента гръбнакът на тима е изграден от футболисти от местното първенство, като преобладават представителите на Исмайли, Ал Ахли и Ал Замалек. Полузащитниците Мохамед Шауки (Мидълзбро) и опитният Ахмед Хаса (Андерлехт) са едни от малкото играещи в Европа от този състав. Барометърът на отбора ще е атакуващият халф на Ал Ахли Мохамед Абутрека. Той има добър контрол върху топката, пас и с апетит към нападението. От него се очаква да помага на нападателите. А там откриваме други двама играчи от египетското първенство. Емад Мотаеб и Амр Заки оформиха добра двойка в атака, а към тях можем да прибавим и Мохамед Зидан от Хамбургер.

*Прогноза : При конкуренцията на другите фаворити за първото място, според мен, ще е изключително трудно, да не кажа непосилно, да запазят титлата си. Започват с трудна срещи срещу Камерун, която до голяма степен ще покаже какви са им възможностите. След това не трябва да бъдат подценявани Замбия и Судан, защото това може да им изиграе лоша шега. Дори и да минат четвъртфиналите, повече от това, просто не им е по силите.

  Камерун : Един от най-титулуваните отбори на континента и този път идва с големи претенции. Четирикратният шампион на Африка, разполага с равностоен състав. На вратата е Карлос Камени (Еспаньол), който преди няколко години беше желан от някои от грандовете в Европа. Защитата е ръководена от опитния капитан Ригоберт Сонг, а до него играят Тимоти Атуба (Хамбургер), Андре Бике (Рединг) и Жилс Биня (Бенфика). Средната линия не изглежда чак толкова солидна. Джереми вече не се намира във форма, а играчът на Лил Джийн Макун трудно може да се нагърби с ръководни функиции. В атака има сериозна мощ в лицето на дуото Самуел Ето\'О и Жозеп-Дезире Жоб. Ето\'О може да е човекът, който да поведе своя тим в трудните моменти, нещо от което ще има нужда всеки един отбор в критичен момент от надпреварата.

*Прогноза : Излизането от групата е постижимо, но на четвъртфиналите е много трудно да се прогнозира с кой ще се падне. въпреки това мисля, че имат силите да се наредят сред най-добрите четири, където вече ще дойде и истинското препятствие за тях. Ето\'О е жаден за успехи и именно той ще е главната фигура в отбора.

 Судан : След 32-годишно отсъствие от националната футболна сцена на Африка, Судан отново е сред най-добрите. Те са шампиони на континента от 1970, но сега това да се повтори изглежда немислимо. Тимът е сочен за абсолютен аутсайдер и както се казва, самото класиране в Гана трябва да им носи удовлетворение. Всичките 23 играчи са от местното първенство и за да сме още по-точни от два отбора - Ал Мерих и Ал Хилал. Това класиране е като резултат от цялостното израстване на икономиката в страната. Халфът и капитан Хайтам Мустафа е легенда в своята страна и от него се очаква да дирижира целия състав. Друг важен играч ще е 37-годишният нападател Файсал Агаб, който наниза пет гола по време на квалификационния цикъл. Ричард Лабо, пък ще е основната фигура в защитата.

*Прогноза : Участието им на това първенство ще е много полезно за футбола в страната. Те ще могат да си "сверят" часовниците и да видят доколко са просперирали. Нямат големи амбиции, но не е изключено да поднесат някоя изненада. Всичко, което могат да направят самите футболисти е да се представят добре и да се надяват европейските отбори да ги забележат.

 Замбия : Замбия също са сочени сред аутсайдерите на този турнир. Отборът е съставен главно от играчи подвизаващи се в местни клубове или в първенството на ЮАР. Те са с временен мениджър, след като не успяха да намерят чуждестранен треньор и трябваше Патрик Фири да се нагърби с тежката задача да ръководи тима и подписа договор за три месеца. Крайните защитници се определят като най-слабото звено в състава и това може да им причини големи проблеми срещу по-силните противници. Основната фигура в отбора ще е нападателят на Брьондби и капитан на Замбия Кристофър Катонго. Той е наказан за първата среща от надпреварата. Има голяма физическа мощ и от него ще се чакат головете. Якуб Муленга също е сочен за заплаха за противниковите защити, а на вратата разполагат със стабилен страж в лицето на Кенеди Мвене. Халфът на Хелзинборг Исака Чанса е основното лице в средата на терена.

*Прогноза : Едва ли могат да изместят Камерун и Египет от първите две места, освен ако някой от тези тимове не се представи далеч от своите възможности. Имат две-три талантливи фигури, но това няма да стигне за преодоляване на групата. Третото място, обаче изглежда сигурно.

Група D

  Тунис : Шампионът от 2004-та постепенно прави  смяна на поколенията в опит отново да стигнат до познатите висини. Затова сега малко са футболистите с голям опит с националната фланелка. В същото време френският треньор Роже Лемер не е сред най-обичаните фигури в страната. След поредица от слаби резултати, футболната общественост в Тунис е настроена срещу него и при една издънка на този футболен форум, той може да освободи поста. Халфът на Нюрнберг Явар Мнари се превърна в основна фигура и цялостната игра на състава зависи от неговото представяне. Мехди Нафти (Бирмингам) му помага в средата на терена. В нападение е Исам Джома от Каен, но голямата фигура там - Франсилеудо Дос Сантос (Тулуза) не се намира в добра форма. Това може да даде шанс на младия Ясин Чикауи от Цюрих.

*Прогноза : Тунис се падна в равностойна група, а това може да ги изхвърли извън турнира, още след първите три срещи. Роже Лемер е поставен под голямо напрежение, а това едва ли му е от полза сега. Малкото са фигурите, на който той може да се опре. Дори да се измъкнат от групата, едва ли ще се справят на четвъртфиналите с Египет или Камерун.

  Сенегал : Сенегал все още не са печелили този турнир, но в последните три издания винаги оставят добри впечатления с играта си. Основната мощ ще е съсредоточена в атака, затова техните срещи ще са приятни за наблювадане. Капитанът Ел Хаджи Диуф отдавна се подвизава в Европа, а ще му помагат Анри Камара и Мамаду Нианг. В защита също изглеждат стабилни с присъствието на Сюмейман Диавара (Бордо), Ибрахима Сонко (Рединг) и дуото на Нюкясъл Хабиб Бей и Абдулайе Файе. Тези играчи могат да изиграят ключова роля за своя тим, когато трябва не само да вкарват, но и да пазят вратата си суха. Халфовата линия, обаче не изглежда достатъчно креативна и да помага в предни позиции. Въпреки наличието на Папа Буба Диор ще изпълнява функциите на дефанзивен халф, а Диоманси Камара ще трябва да подпомага нападателите. Фредек Менди е друго име, което трябва да се спомене от тяхната средна линия.

*Прогноза : В състава има достатъчно качество за да се премине групата, но истинският тест ще бъде след това. Преодолеят ли своя съперник там, после не се знае докъде могат да стигнат. Диуф има силите да поведе своя тим, само трябва халфовата линия да се справи добре в срещи, а защитата изглежда достатъчно солидна.

  ЮАР : Тази страна разполага с едно от най-силното първенство в Африка и затова не е чудно, че доста от играчите се подвизават в местни клубове. Начело на тима е известният бразилски треньор Карлос Алберто Перейра. Той изненада всички като не повика Бени Маккарти за Купата на африканските нации, но това беше и донякъде оправдано предвид слабата форма на нападателя. Дерлон Бъкли също остана извън групата на ЮАР. В тяхно отсъствие като звезда на тима може да се определи халфът на Евертън Стивън Пиенар. Той бележи голям прогрес в своето представяне и Перейра вярва, че Пиенар може да поведе отбора. В защита личи името на Аарон Мокоена (Блякбърн), а заедно с Насил Морис (Панатинайкос) ще трябва да осигуряват по-спокойни минути за вратаря Ровен Рогригес (Арминия Билефелд). След като ще трябва да се справят без Маккарти, върху Сибусисо Зума (Арминия Билефелд) пада отговорността за попаденията. Младият Екселент Валаза може да се окаже откритието на турнира, ако успее да покаже своя талант.

*Прогноза : Дано знае какво прави Перейра оставяйки извън тима някои от своите основни фигури, защото при провал той ще трябва да понесе отговорността. Това ще е нещо като подготовка преди Световното първенство след две години, на които те ще са домакини. Групата е трудна и успорвана и няма да е лесно да стигнат до четвъртфиналите.

  Ангола : Ангола четири пъти се е класирала на този турнир, но никога не са успявали да минат груповата фаза. Ако се съди по прогнозите на специалистите и сега нямат силите да продължат напред. Най-силното звено на отбора е халфовата линия. Зе каланга (Боависта), Мендонса (Белененсес) заедно с играчът на шведския Йостер Фигуередо, оформят солидна линия. В отбрана Джамба и Ямба Аша ще са главните фигури, но само те идвали ще успеят да опазят вратата си суха. В атака е и най-известното име в състава - новото попълнение на Манчестър Юнайтед  Манучо Гонкалвес. С неговото присъствие и това на Флавио (Ал Ахли) и Лов, в атаката също има потенциал. Въпреки това в последните две контроли те се представиха зле и паднаха от Кот Д\'Ивоар с 1-3 и Гвинея с 0-2.

*Прогноза : Тази равностойна група може да им даде допълнителни шансове за пръв път в своята история да стигнат до елиминационната фаза. Ако направят един силен мач, с 4-5 точки може да стигнат до първите две места. Няма да е лесно, но може да поднесат изненади на турнира. Нещо повече от това, обаче трудно ще постигнат.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация