20-годишна пренаписа историята и се изкачи на трона на Ролан Гарос (видео)

18:30
20-годишна пренаписа историята и се изкачи на трона на Ролан Гарос (видео)

20-годишната Йелена Остапенко постигна историческо и впечатляващо постижение, след като победи румънката Симона Халеп с 4-6, 6-4, 6-3 във финала на Ролан Гарос и спечели титлата.

Остапенко, която започна турнира като тийнейджърка и го завърши като първата носителка на титла от Големия шлем от Латвия, както при мъжете, така и при жените, показа страхотен характер в решаващия мач за титлата, за да надвие по-опитната и считана за фаворитка Халеп. Зрителите на корт Филип Шатрие станаха свидетели на сблъсък атака срещу защита пар екселанс, като в крайна сметка мощта в ударите на Остапенко надделя. Тя завърши двубоя с невероятните 54 печеливши удара, докато съперничката ѝ постигна едва 8, макар и да ограничи грешките си до 10.

В първия сет двете си размениха по два пробива, преди Халеп да стабилизира играта си в края и да поведе в резултата. Това даде криле на 3-та поставена в схемата и тя поведе с 3-0 във втората част, като изглеждаше много близо до титлата, която ѝ се изплъзна преди три години. Остапенко обаче показа характер и на свой ред взе 4 поредни гейма, а след това успя да затвори сета с 6-4, за да вкара мача в трети сет.

В него отново Халеп стартира по-силно и поведе с 3-1, но след това латвийката намери вдъхновение и започна да ниже уинър след уинър, като съперничката ѝ нямаше отговор. Окрилената Остапенко взе пет поредни гейма и затвори мача след час и 59 минути игра.

Йелена Остапенко печели титла от Големия шлем при едва 8-то си участие на турнир от този ранг и при 17-ия си мач в големите четири. Тя също така е първата непоставена тенисистка в историята, която печели титлата в Париж, както и първият играч, който печели първата си титла в турнир от Големия шлем, откакто Густаво Кюртен го стори на 8 юни 1997 година - денят, в който Остапенко се е родила. Халеп от своя страна загуби втори финал на Ролан Гарос, а с това пропусна и възможността да оглави световната ранглиста за първи път в кариерата си.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация