Димитър Пенев: Имаме да си връщаме на Лудогорец

12:14
Димитър Пенев: Имаме да си връщаме на Лудогорец

Един от най-успешните футболисти и треньори на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю за "Тема Спорт”, в което коментира предстоящия двубой с Лудогорец и равенството 1:1 със Славия в първия кръг на родния шампионат.

- Г-н Пенев, защо се стигна до равенството със Славия на старта?
- В този мач се върнахме назад. Много пасове имаше между защитниците. Доста тежък старт на сезона, с неочакван резултат. Отборът изглеждаше добре в контролите, но както казах и преди - в официалните мачове всичко лъсва. И с грозна игра, но трябва да спечелиш трите точки, а не да губиш такива в битката за титлата. ЦСКА не се представи на познатото равнище от пролетните и приятелските срещи. Но сега в събота предстои добра възможност за реванш пред феновете.
 
- Какви са очакванията ви за двубоя с Лудогорец?
- Да тръгнем оттам, че имаме да си връщаме на Лудогорец. От една страна - чисто футболно, защото така и не сме победили този съперник в първенството. А за другите неща, да ги наречем скритите - те вече са работа на ръководството да ги пресече. Надеждите на всички са да се постигне най-после успех срещу Разград. Още повече че мачът е на "Армията", а и Лудогорец сега играе реванш с Жалгирис в Шампионската лига. Може да излязат с два различни състава в тези срещи, могат да си го позволят. Но отборът им срещу ЦСКА няма да е по-добър от този срещу Жалгирис. Това ще е допълнително предимство за нас. Всичко е начертано за успех на ЦСКА. Ключът към успеха според мен е да играем по-опростено и да се постараем да се настаним в съперниковата половина. Така подобава, когато играем на "Армията". На този стадион сме провели стотици мачове и почти всички са преминавали изцяло в половината на съперника. Не може играчите на ЦСКА да гледат таблото на "Армията" в нервно очакване и да се чудят дали ще вкарат гол. Трябва да се бележи отрано и после само да броиш общата бройка на попаденията.
 
- Какво трябва да се коригира спрямо двубоя със Славия, за да се постигне успех срещу Лудогорец?
- Физически и тактически отборът е подготвен добре, но трябва да го покаже и на терена. Много са важни колективните действия, с които ЦСКА се отличи в контролите и в голяма част от пролетните мачове. Като че ли срещу Славия те се изгубиха. Особено през второто полувреме, не знаехме кой накъде бяга и гледа. Бяхме доста хаотични след почивката. Най-важното нещо, за което трябва да се мисли, е голът. Но не играчите индивидуално да се стремят към такъв, а да го правят като колектив. Нужно е да се мисли по най-опростения начин как да се вкара.
 
- Смятате ли, че ЦСКА все още няма изявен голаджия? Срещу Славия за пореден път бяха направени много пропуски... 
- Наистина беше изпуснато много. Както обичам да казвам - трябва да вкараш, ако ще и половин гол да е. А ние имахме три напълно стопроцентови ситуации, които не реализирахме. Не бих отговорил категорично дали имаме, или нямаме голаджия. Времето ще даде отговор на този въпрос. Според мен играчите трябва да се поуспокоят и нещата ще потръгнат. А и треньорите няма да оставят да се повтори това представяне от мача със Славия. Сигурен съм, че ЦСКА ще излезе максимално подготвен за Лудогорец. В този момент е доста важно да се победи съперника. В противен случай той пак ще си командва парада и едва ли ще има особени проблеми за пореден път да спечели титлата. Този сезон обаче Лудогорец ще срещне повече конкуренция в първенството. Не само ЦСКА, но виждаме, че и Левски постепенно излиза от ситуацията, в която беше изпаднал през последните две-три години. Има някакво съживяване, но да видим докъде ще стигне и дали грандовете ще успеят да са равностойни на Лудогорец в дългосрочен план. Хубаво е да има конкуренция, ще бъде по-интересно.
 
- Смятате ли, че всичко ще е честно в шампионата? 
- Надявам се да има нормално първенство. Но, както казах - имаме да си връщаме на Лудогорец, и то не е само заради неуспешните мачове в шампионата. Играчите на ЦСКА трябва да се реваншират. Пред феновете, пред ръководството, пред тях самите... 

- ЦСКА купи емблемата си, след като фирмата "Ред Енимълс", зад която стои Гриша Ганчев, спечели търга за нея с оферта за 8 милиона лева. Нужно ли бе да се стига до такова оскъпяване на емблемата? 
- Това не бих искал да го коментирам, защото не е моя работа. Но според мен трябва да се потърси отговорност на старите ръководства защо така пропаднахме до трета дивизия. Като асансьор без въже се строполихме. Хубавото поне е, че тези времена са минало. Вече има стабилност в ЦСКА, гради се за бъдещето. Но и футболистите трябва да градят успехи на терена.
 
- Какво е мнението ви за една третодивизионна формация, която претендира, че иска да играе на "Армията"?
- Не ги следя откъм мачове, но от време на време чувам какво коментират. Те нямат собствена база и централа, нямат стадион. Обиколиха цяла София. Не им ли е неудобно после да коментират, че те са ЦСКА? Неприятно е да чуваш такива неща. Всичко е толкова фалшиво там. Не може да се правят каквито и да било сравнения между ЦСКА и тази формация.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация