Финансови проблеми застрашават началото на китайската Суперлига

20:00
Финансови проблеми застрашават началото на китайската Суперлига

Тринадесет клуба от китайската Суперлига, в това число и най-богатите като Шанхай СИПГ и Тянцзин Цюанцзян, може и да не играят през новия сезон в същото ниво заради неплатени заплати на чужденците, съобщава вестник Дейли Мирър.


По данни на английското издание, клубовете са длъжни да погасят задълженията по заплатите и неизплатените бонуси до 15-и август и да изпратят писмено потвърждение за тази дейност до Китайската футболна асоциация.


В противен случай, отборите няма да вземат лиценз за следващия сезон. Проблемите с неизплатени пари по договорите на играчите касаят общо 18 клуба, като 13 от тях са от Суперлигата, а пет от втора и от трета дивизия.


Бразилецът Хълк и белгийският плеймейкър Аксел Витцел са двама от футболистите, които за момента не си получават сумите по договорите.


По-рано през юни Футболната асоциация на Китай обвини клубовете в огромни финансови разходи за чуждестранни играчи и предприе редица обезпечителни мерки. На първо място беше взето решение да се затегне режимът по привличането на чужденци, като началния етап е да се въведе ограничение с не повече от трима легионери в стартовия състав.


Също така е въведен и т.нар данък разкош. Ако един клуб е привлякъл чуждестранни играчи за повече от 5,9 милиона евро, същата сума трябва да бъде внесена във федерацията за развитие на местния футбол от този отбор.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация