Мъри Стоилов: Трябва ни чиста победа

15:33
Мъри Стоилов: Трябва ни чиста победа
В четвъртък на Литекс предстои трети официален мач под ръководството на Станимир Стоилов. "Оранжевите" ще дебютират в евротурнирите с треньора, постигнал сериозни европейски успехи с предишния си тим – Левски. Какво очаква Мъри от мача със загадката Апоел Шмона? Готов ли е Литекс за поредната еврокампания и какви са според него шансовете на ловчанлии в УЕФА, разкрива официалният сайт на "ловчанлии".

- Г-н Стоилов, готов ли е Литекс за мача с Апоел Шмона?

- Мисля, че да. Няма причина да не сме. Още повече, че сме домакини. Трябва да се представим пред ловешките фенове на добро ниво. Това е първи официален мач за Литекс пред собствена публика. Надявам се да покажем приятна и разнообразна игра.

- Притеснявате ли се, че след безапелационната победа над Славия играчите могат да си повярват много и да подценят Апоел?

- Опитахме се да обясним на момчетата, че двата мача са коренно различни. УЕФА е друго тесто. Няма нищо общо с “А” група. Убеден съм, че футболистите са осъзнали това. Осъзнали са, че трябва да постигнем чиста победа в четвъртък.

- Какво представлява Апоел Шмона? Мнението ви за този отбор?

- Не лош тим като организация и дисциплина. Отбор с опасни футболисти в атака. Но искам да ви кажа, че аз се занимавам повече с нашия тим. Интересува ме как ще играе той. Ако играем близо до максимума на възможностите си, би трябвало да спечелим. Но ако допуснем и най-малко подценяване, най-малките индивидуални грешки, може да имаме проблеми. Така че всичко зависи от нас.

- Очаквате ли двубоят да бъде решен още в Ловеч? Държите ли на чиста победа с няколко гола разлика в четвъртък?

- Държим да спечелим първия мач. Най-добре е, когато победата е чиста. Но победата си е победа от друга страна. Постигнем ли я, няма значение къде е първият или вторият мач. Важното е, че противникът трябва да те бие. За нас е важно да спечелим. Вече няма такава разлика в класите – ако спечелиш първия мач да си спокоен и за реванша.

- След два официални мача как виждате Литекс? Готов ли е тимът за битката в евротурнирите? Може ли да направи пробив?

- За битка Литекс е готов. Но не съм убеден, че сме в състояние да се надиграваме с големите. Трябва да мине още малко време. Ако отстраним Апоел, ще се опитаме да подобрим игровите действия най-вече в контрола и разиграването на топката. Трябва да го направим, защото в първи кръг съперниците са далеч по-сериозни. А и ние по всяка вероятност ще бъдем непоставени. Ако успеем да усъвършенстваме разиграването и контрола на топката, имаме шанс да стигнем поне до групите.

- Все пак има някакъв шанс Литекс да е поставен. Трябва да станат пет изненади от 17 мача. Надявате ли се това да се случи?

- Винаги е добре, когато влизаш в жребия от урната на поставените. Но в крайна сметка представянето е по-важно. Имам случаи в треньорската си кариера, когато сме печелили от урната на непоставените и сме губили от урната на поставените. Според мен в УЕФА сега няма невъзможни отбори. Дори най-големите могат да бъдат преодолени. В мачовете с въпросните тимове мотивацията и желанието за доказване на моите футболисти ще бъдат огромни. С повече увереност и тактическа дисциплина имаме своите шансове. Но сега най-важното нещо е да отстраним Апоел. После ще правим сметки и ще гледаме таблици.

- Как успяхте да преобразите Литекс за една седмица след загубата от ЦСКА за Суперкупата?


- Виновниците за това са футболистите. Ние, треньорите, се опитахме да втълпим на отбора да играе с повече увереност. Да залага на колективните действия. Ако си спомняте, по време на подготовката в Холандия споменах, че играем на приливи и отливи. Горе долу същото беше и в двата официални мача до момента. Но това е нормално. Променяме начина си на игра. Имаме изисквания, които досега не са задавани на футболистите. Затова е нормално да има колебания. Само повече трябва да си вярваме. Да играем с повече увереност, без значение кой е съперник.

- Какво мислите да конкуренцията в “А” група?

- Твърде рано е да се говори кои ще са ни конкурентите. Мина едва един официален мач. Предстои ни един маратон от 30 мача. Който покаже постоянство, който спечели най-много точки, той ще е шампион. Няма значение дали са дербита или по-леки двубои.

- След победата над Славия отново усетихме свръх очаквания от Литекс? Не пречат ли те на играчите?

- Свикнал съм да работя от страната на фаворитите. Футболистите ми също са били постоянно под подобно напрежение. Това тежи най-вече на младите играчи. Но от друга страна това е добре. Ако искаш да станеш голям футболист, трябва да умееш да играеш под напрежение. Големият футболисти си личи, когато е най-тежко. В контроли всеки може да изпъкне. Трябва да се научим да не делим мачовете на важни и не важни.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация