Шведите без Златан - по-силни от очакваното

12:54
Шведите без Златан - по-силни от очакваното

След напускането на незаменимия Златан Ибрахимович и разочароващото представяне на Евро 2016, очакванията за криза в шведския футбол не се сбъднаха. Точно обратното! Само година по-късно скандинавците имат куп причини да са изпълнени с оптимизъм. Освен че спечелиха последните 7 мача срещу България с голова разлика 20:0, без Златан те изглеждат дори още по-стабилни, пълни с енергия и правят една от най силните си кампании в квалификациите. Загубиха само от Франция в Париж, но дори тогава не допуснаха да бъдат надиграни, а на шведска земя обърнаха петлите от 0:1 до 2:1. 

Ола Тойвонен (Тулуза) се намира в отлична форма, което е поредният плюс за селекционера Андерсон, който пък няма големи проблеми с контузени и наказани футболисти. Нападателят на Селта Джон Гуидети е единствената по-сериозна липсваща фигура, а Исаак Телин, Оскар Левицки и Оскар Хилемарк бяха пренебрегнати.

Новият капитан Андреас Гранквист, който наследи лентата от Златан, призна пред сайта на ФИФА, че никога не се е съмнявал в качествата на отбора, дори след раздялата с легендарния Ибрахимович: "Той е фантастичен играч, един от най-добрите в историята на Швеция, но националният отбор не беше само той. След като се отказа, останаха все още 3-4 опитни фигури, от които останалите да се учат. Засега всичко е наред и малцина биха повярвали преди квалификациите, че ще сме на първа позиция пред Холандия и Франция".

Селекционерът Яне Андерсон е на същото мнение. Оттеглянето на най-големия играч в историята на шведския футбол и голмайстор №1 на националния отбор за всички времена не доведе до депресия. Нито пък песимизъм. Напротив - играчите са въодушевени от предизвикателството, което предлага новото начало в шведския футбол: "Не сме били навъсени, в никакъв случай. Ясно бе, че прелистихме страницата. Златан водеше отбора добре и е велик играч. Още няколко важни футболисти си тръгнаха заедно с него (Исаксон, Шелстрьом). Но аз бях длъжен да изляза пред отбора и да кажа, че трябва да забравим всичко, което се е случило - било то добро или лошо. Не ми пука за преди. Сега пред нас е нещо ново. Започнахме на чисто с играчите, които имаме. Бе важно те да приемат предизвикателството и го направиха. Гранквист свърши отлична работа като капитан, още няколко млади момчета ce отличиха и изиграха голяма роля. Футболът е отборна игра и искам всички играчи, не само един или двама, да поемат отговорността и да дърпат Швеция напред. Играчите го разбраха и трябва да призная, че отговориха много добре".

Дори единствената загуба с 1:2 от Франция бе незаслужена и доведе до окуражителни знаци. Последваха и победи в контроли над Унгария и Португалия в последните гостувания. 

"Има истински ентусиазъм около отбора, защото   вкарваме млади играчи и се опитваме да показваме добър футбол за гледане,    доколкото можем. Никога не може да си напълно доволен, но с оглед на тежките предизвикателства, които ни се изпречиха на пътя преди година, трябва да бъдем щастливи и окуражени. Наех се да изградя нов отбор и съм доволен от прогреса за толкова кратък период. Уча се през цялото време и трупам опит. 19 години работих само в 6 шведски клубове и се насладих изцяло на първата година в националния отбор", добави Андерсон. 

Феновете пък се наслаждават на неговия нов и експанзивен стил на игра, който включва атакуващ футбол и готовност да се дава шанс на младоци. Обяснението е следното: "В клубовете няма много пари и това е предпоставка за развитие на повече местни кадри. Преди харесвах дългите топки и центриранията, а сега предпочитаме да владеем повече инициативата и да играем ниско по земята. Тази промяна се дължи и на подобряването на терените и условията за тренировки през годините", каза още Яне. 

Единственият минус е загубата на опитния специалист Ларс Лагервак. Той му бе съветник в националния отбор, но напусна, за да поеме Норвегия. 

"Беше хубаво да продължим да работим заедно, но се чувствам добре и без него. Пропуснахме две поредни световни първенства и сега сме много мотивирани да се завърнем", призна Андерсон.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

finti
31.08.2017 10:09

Дано да вкараме поне един гол на Швеция - няма да е от голямо значение щом ще допуснем 2-3, но все пак не ни се случвало и би трябвало да се отчете като голямо постижение...