Руснак изхвърли Гришо от US Open

22:52
Руснак изхвърли Гришо от US Open

Григор Димитров стана поредният от високо поставените играчи на US Open, който рано напуска турнира след изненадващо поражение в три сета от 53-ия в световната ранглиста по тенис Андрей Рубльов. Всичко вървеше отлично за хасковлията, който поведе с 5:2 в първия сет, но след това допусна необясним срив и загуби следващите пет гейма за 5:7.

 

Григор изпусна преднина от един пробив и във втория сет (за 3:1), като доведе нещата до тайбрек, но в него отстъпваше от самото начало и записа само три точки - 6:7(3). В третата част почти нямаше интрига, на практика, защото Рубльов проби рано и демонстрира стабилна психика, за да приключи мача в своя полза за 2 часа и 26 минути.


Така Григор Димитров се представи далеч под очакванията в US Open и въпреки че бе седми поставен и можеше да се очаква, че ще има лесен път до втората седмица на турнира, отпадна още след втория си двубой. Хасковлията също така остава с неособено впечатляваща статистика в Ню Йорк, където най-доброто му класиране остава на осминафинал през миналата и през 2014 година.


За 20-годишния Рубльов това е първа победа над тенисист от топ 10.


Хасковлията започна много солидно на свой сервис и не даваше никакви шансове на съперника дори да влезе в разиграване след ретур. За сметка на това пък Димитров имаше нелоша възможност да направи пробив още в първото си посрещане, но въпреки трите равенства от начален удар на Рубльов, не се стигна до брейк-бол. Той обаче дойде при 2:1 и 30-40 в полза на Григор, който се отличаваше с хубави ретури, а руснакът не можеше да разчита на първия си сервис. От третата възможност вече Димитров осъществи така желания ранен пробив за 3:1.


Българинът не просто не се затрудняваше да удържа подаването си, но продължаваше съвсем спокойно и методично да трупа точките в актива си, като първият му сервис бе цели 70% в сета при 5:2. Изненадващо обаче Григор бе най-неубедителен точно когато трябваше да затвори сета, и то предоставяйки брейк-пойнт на Рубльов след непредизвикана грешка от форхенд в средата на корта (в мрежата). Впоследствие дори руснакът стигна до общо три брейк-бола и се възползва от последния след нова грешка на хасковлията - пробивът по необясним начин бе върнат. Хасковлията отрази още една възможност за пробив при 5:5, но сривът в играта му продължи и той дори допусна брейк след първата си двойна грешка в мача - 5:6. В крайна сметка кошмарните 20-ина минути доведоха до пети пореден гейм на сметката на Рубльов и за съжаление той затвори сета в своя полза.


Колкото и далеч от най-доброто си ниво да беше Григор, все пак успя да се възползва от третия си брейк-бол в четвъртия гейм и направи нужния пробив след грешка на Рубльов - 3:1. Хасковлията направи няколко уинъра от бекхенд и форхенд, с които повъзвърна самочувствието си и изглеждаше сякаш излиза от срива в края на предишния сет. Само че отново, точно когато трябваше Димитров да демонстрира устойчивост и да затвърди брейка си, направи достатъчно грешки, за да върне жеста на съперника си и съответно да загуби предимството си - 4:3.


За разлика от първия сет, все пак този път хасковлията събра достатъчно сили и се опази от голям брой грешки в повратен момент, за да поведе с 6:5 и поне да си гарантира тайбрек. В действителност се стигна до "дълъг гейм", но в него Рубльов от самото начало пое инициативата и поведе с 5:1, след което затвори на три по доста комфортен начин.


Димитров продължаваше да има затруднения при начален удар и съответно не бе в състояние да поеме контрола върху събитията на корта, а и в ключовите моменти по-скоро Рубльов беше преценизен и по-ряко бъркаше. Също така, сервисът не бе в състояние да спасява Григор в напрегнатите ситуации и допусна ранен пробив за 1:3, за да разчупи стереотипа от предишните два сета. В следващия гейм повече от 10 минути Григор се стремеше да върне пробива, но въпреки трите равенства, не можа да стигне до рибрейк и резултатът стана все по-заплашителен.


В крайна сметка Рубльов демонстрира завидна психика и не трепна в следващите мигове, като успя да затвори мача в своя полза с очакваното 6:3 за 2 часа и 26 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация