Лудите трансфери във футбола през летния прозорец (ОБЗОР)

17:05
Лудите трансфери във футбола през летния прозорец (ОБЗОР)

Летният трансферен прозорец приключи и естествено има щастливи, нещастни и разочаровани след неговото затваряне. Недоволните фенове са много, тъй като от грандовете се очакваше повече активност. Като цяло обаче лятото никак не бе скучно и гръмки трансфери не липсваха.

Някой от най-големите имена бяха привлечени под наем по интересни схеми. Така Пари Сен Жермен намери хитър начин да заобиколи правилата за феърплея и взе под наем Килиан Мбапе с железен договор, по силата на който догодина ще го купи от Монако за 180 млн. евро.

Хамес Родригес по сходен начин премина в немския колос Байерн Мюнхен - баварците ще платят 10 млн. евро за арендата с право да го закупят след 12 месеца за четирикратно умножена сума.

По-надолу в списъка с топ покупки заемат играчи, за които бяха платени по 35 млн. В други години тези футболисти щяха да са начело в списъка, но привличането на Неймар в Пари Сен Жермен за 222 млн. евро отприщи нова ера на футболния пазар. Манчестър Юнайтед и Челси платиха по 35 млн., за да укрепят отбраната си съответно с Виктор Линдельоф и Антонио Рюдигер. Атлетико Мадрид активира откупуващата клауза в договора на Витоло със Севиля за 37,5 млн. и поради забраната да регистрира нови играчи то прати под наем в родния му клуб Лас Палмас. По 38 млн. (в евро) струваха на новите си клубове Андре Силва и Алекс Окслейд-Чембърлейн, а над тях се намества цяла група от играчи, за които бяха дадени по 40 млн. и отгоре.

Един от тях е Паулиньо, който напусна Гуанчжоу Евъргранд, за да реализира мечтата си и да поиграе в Барселона. Напълно разбираемо е, че за 29-годишния бразилец това вероятно бе последен шанс да попадне в топклуб. Едва ли и самият Паулиньо си е представял какви обрати ще настъпят в кариерата му преди десет години, когато носеше екипа на литовския Вилнюс. Тотнъм Хотспър вложи рекордните за клуба 45 млн. за Давинсон Санчес, Манчестър Сити - близо 40 млн. за вратаря Едерсон, Челси - 43 млн. за Тамуе Бакайоко. В Италия Ювентус плати на Фиорентина 40 млн. за крилото Федерико Бернардески, а в Германия Байерн Мюнхен силно удиви със закупуването на 41,5 млн. евро на Корентен Толисо за 41,5 млн., с което халфът стана най-скъпата покупка в историята на немския гранд. Корентен вече играе и показва, че инвестицията за него ще излезе правилна. Милан също записа знаков трансфер, плащайки 40 млн. на Юве за Леонардо Бонучи. Ливърпул също подобри клубния си рекорд с вложените 40 млн. за Мохамед Салах от Рома, а мърсисайдският конкурент Евертън стори същото с покупката на исландския атакуващ халф Гилфи Сигурдсон за 44 млн. Манчестър Юнайтед пък плати близо 45 млн. за Матич, който бе основна цел на Жозе Моуриньо и вече показва защо португалецът е избрал него. Над гореизброените футболисти се нарежда новото трио на Манчестър Сити - "гражданите" дадоха 50 млн. за Бернардо Силва, 51 за Кайл Уокър и 57,5 за Бенжамен Менди (световен рекорд за защитник). Арсенал направи една-единствена покупка, плащайки 53 млн. на Лион за Александър Лаказет. Челси пък даде 65 млн. за Алваро Мората, който въпреки това остана извън тройката на най-скъпите играчи. Ако не броим Мбапе, на трето място е Лукаку с платените за него 82 млн. (без бонусите) от Юнайтед на Евертън, втори е Осман Дембеле - 105 млн. от Барса на Борусия Дортмунд, за да стигне до главното футболно събитие на годината - операцията на Пари Сен Жермен по привличането на Неймар, която струва на парижани безумните 222 млн.

Неймар с преминаването си от Барселона в ПСЖ не само счупи рекорд, а преобърна наопаки представите за това какво може да се случи на трансферния пазар. Финансовият феърплей е друга тема и бразилецът обяви, че му е обидно от думите на хората, че мисли само за парите. Голямата цел на Неймар е да бъде №1 в света, а заедно с Лео Меси това е невъзможно.

През лятото имаше и други интересни трансфери, като този например на Дани Алвес. Бразилецът бе един от главните герои за успешната кампания на Ювентус в Шампионската лига, но премина в Пари Сен Жермен със статута на свободен агент. Мнозина бяха изненадани, че грандът от Торино просто така се раздели с 34-годишния южноамериканец. Появиха се слухове за конфликти с участието на Алвес в съблекалнята на Юве, а самият играч обясни, че съотборниците му и треньорския щаб не са привикнали към стила му на игра и затова е бил принуден да си намери нов отбор.

Легендата на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни се върна в Евертън, отборът от родния му град, в който стартира професионалната си кариера. Въпреки изобилието от оферти от Китай, Рууни предпочете да остане в Премиършип. 31-годишният нападател премина в Евертън без пари, като част от сделката за Лукаку.

Клубовете от Премиършип похарчиха 210 млн. паунда в последния ден от трансферния прозорец, което се явява нов рекорд. Миналата година тази цифра бе едва 155 млн.

Челси привлече халфа на Лестър Дани Дринкуотър за 35 млн. и защитника на Торино Давиде Дзапакоста за 23 млн. Кристъл Палас плати на Ливърпул 26 млн. за Мамаду Сако, Тотнъм Хотспър попълни редиците си с нападателя на Суонзи Фернандо Йоренте срещу 15 млн., а "лебедите" в същото време си върнаха Вилфред Бони от Манчестър Сити срещу компенсация от 12 млн. Това бяха най-сериозните трансфери в последния ден, а с другите сумата достига 210 млн. Тя можеше да бъде и много по-голяма, ако не се бяха провалили в последния момент трансферите на Алексис Санчес, Върджил ван Дайк, Тома Лемар, Рияд Марез и Рос Баркли. Общо клубовете от Англия пръснаха 1,4 млрд. паунда за нови футболисти през лятото, което също е рекорд.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация