Томаш към децата: Спортът е здраве! (видео)

12:06
Томаш към децата: Спортът е здраве! (видео)

В първия учебен ден разговаряхме със старши-треньора на Берое Александър Томаш в едно по-различно интервю и актуални теми. Вижте какво каза той пред камерата на beroe.bg:

– Г-н Томаш, днес за седма поредна година първият учебен ден в Стара Загора е уважен от Берое с подаръци за всеки първолак. Какво е вашето отношение към този специален ден за всяко дете?

– Една прекрасна инициатива на Берое вече в седма поредна година да участваме в най-важния ден за първокласниците. Правим го, защото спортът учи, спортът е начин на живот и създава дисциплина. За съжаление тази година за пръв път футболистите няма да могат да дадат лично подаръците на първолаците, но все пак имаме мач. Неща, които също са важни за нас. Затова обаче се опитваме да компенсираме с повече подаръци, да ги ангажираме повече със спорт, за да могат децата, училището и спортът да вървят ръка за ръка. Тази година, освен традиционните тетрадки за всеки първокласник подарихме и по две топки на всяка паралелка от първи клас.

– Какво е мнението ви за спорта в училище и до каква степен е развит той, според вас?

– Мисля, че може и още повече, но виждам, че има напредък в последните 6-7 години. Напредък в училищата, които отделят повече часове, в които се практикува какъвто и да е вид спорт. Това е много важно за здравето на нашите деца.

– Напоследък доста се говори за затлъстяване сред децата и отчуждаването им от спортуването. Какво е вашето отношение към проблема и какви съвети бихте дали?

– През последната седмица се запознах с доста стряскащи данни, които показват, че България е на последно място в Европейския съюз по ангажирани хора в спорта. Независимо какъв вид – дали професионален или аматьорски. Това показва, че през изминалата година има страшно много хора, които са имали сърдечни проблеми. Мисля, че трябва да се обърне повече внимание и то от родителите, които да дадат пример със спортуване. В почивните дни, с разходки или както е удобно. Има много забавления вече, но една от причините за проблема е, че в този свят, в който живеем се разви страшно много технологически и абсолютно всички неща са лесно достъпни – можеш да пазаруваш от вкъщи, да работиш от вкъщи. Това е проблем, на който трябва да се обърне доста внимание. Аз се радвам, че „Берое“ е съпричастен, показва и дава пример как трябва да се отнасяме с нашите деца, защото те са бъдещето на България. Затова решихме да подарим и топките, с които се надяваме, че децата ще спортуват още повече и с по-голямо удоволствие.

– Какви са пожеланията ви към всички ученици в Стара Загора и България, разбира се?

– Преди всичко да бъдат здрави. Убеден съм, че всеки един родител иска детето му да може да смята и чете. Когато не се получава да не бъдат толкова стресирани и не им се карат много. Да обръщат повече внимание на спорта, защото пак казвам – спортът е начин на живот, калява много, създава дисциплина, учи всеки един човек на самооценка и дава много във всяко отношение. Спортът е здраве!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация