Манчестър Сити е №1 по финансова мощ в света

14:05
Манчестър Сити е №1 по финансова мощ в света

Манчестър Сити е най-мощният финансово клуб в света. Това показва проучване на „Сокърекс“. Английският клуб оглавява класацията с индекс 4 цяло 883. Втори е друг клуб от английската Висша лига - Арсенал, който е с 4 цяло 559, а на трето място е френският Пари Сен Жермен с 4,128. 

Това са единствените три клуба, чийто индекс, наречен FFI (Football Finance Index), е над 4. Въпросният показател се определя по 5 критерия - общата цена на футболистите, активите на клуба като стадион и тренировъчна база, пари в банката, потенциална инвестиция от собствениците и задълженията. Проучването е изготвено по финансовите доклади на клубовете за сезон 2015/16. 

Англия е държавата с най-много клубове в топ 30 - 8, като 6 от тях са в топ 10. САЩ е на второ място с 5 клуба в топ 30. Испания и Германия са с по 4, а Италия - с 3. 

Интересното е, че на 4-то място в класацията е китайският Гуанджоу Евъргранде, а причината е потенциалната инвестиция на собствениците, която се оценява на 1,120 млрд. паунда. Топ 5 допълва Тотнъм. 

В топ 100 има общо 9 китайски клуба, а това е повече от държави като Германия, Франция и Италия.  

От Soccerex отделят специално внимание на   испанските грандове Реал (Мадрид) и Барселона, които са съответно на 6-о и 13-о място в класацията. Анализаторите уточняват, че причината да не са на по-предни позиции е начинът на управление с членство и липсата на потенциална инвестиция от собственик. 

Все пак в анализа се споменава, че ако Реал излезе на борсата, финансовата му мощ ще е по-голяма от тази на всеки друг клуб.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация