Миша Зверев отнесе зверска глоба заради оттеглянето си от Аустрелиън Оупън

14:06
Миша Зверев отнесе зверска глоба заради оттеглянето си от Аустрелиън Оупън

Немският тенисист Миша Зверев бе глобен с рекордна глоба в размер на 45 000 долара за недостойното си поведение по време на Аустрелиън Оупън, съобщи ESPN. Поставеният под №32 в първи кръг игра срещу южнокорееца Хьон Чун и при резултат 2-6, 1-4 тръгна към средата на корта, подаде ръка на съперника си и напусна и си събра багажа набързо.

Съгласно ново правило, тенисисти, които не показват представяне на професионално ниво в първи мач на турнир от Големия шлем, могат да бъдат глобен със сумата, полагаща им се от наградния фонд. Това правило е въведено, за да може контузени тенисисти да дадат шанс на други да влязат в схемата като "щастливи губещи". В случай на оттегляне заради травма преди началото на турнира, играчът може да получи половината сума от наградния фонд за участие в първия кръг, а другата половина отива за заместника му. Миша Зверев не се отказа преди турнира, а излезе срещу Хьон Чун и след само 48 минути игра напусна корта. Неговата рекордна глоба от 45 000 долара ще му бъде удържана от полагащите му се от наградния фонд 47 900 долара. Зверев бе единственият тенисист в Мелбърн, който се отказа по време на мача си от първи кръг. Други се оттеглиха предварително и ще получат по 23 950 долара. 

Единствените по-големи глоби в тениса са налагани за други провинения - неуважителен език към съдиите, за който Серина Уилямс отнесе санкция от 82 500 долара след Ю Ес Оупън 2009, а Фабио Фонини бе глобен с 96 000 долара на същия турнир миналия сезон, като тази сума може да бъде намалена на 48 000 долара, ако не се изяви в същата светлина в следващите две години. Решение за това ново правило бе взето след миналогодишното издание на Уимбълдън, в който противниците на Новак Джокович и Роджър Федерер се отказаха след по-малко от 45 минути игра и на практика излязоха на корта само заради парите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация