Мелбърн 2018: Поредното шоу на Федерер и нахлуването на Чунг в големия тенис

14:57
Мелбърн 2018: Поредното шоу на Федерер и нахлуването на Чунг в големия тенис

Роджър Федерер спечели рекордна 20-а титла от Големия шлем. Поредното историческо постижение на може би най-великия тенисист за всички времена.

Независимо от своите 36 години Маестрото отново доминираше над съперниците си в Мелбърн, така както го направи година по-рано. Така както го прави през цялата си кариера, навсякъде. С триумфа си вчера Федерер стана третият шесткратен шампион в историята на Аустрелиън Оупън след Рой Емерсън (1961, 1963-1967) и Новак Джокович (2008, 2011-2013, 2015-2016). Във финала Маестрото се наложи над коравия хърватин Марин Чилич, който продължава да показва прогрес в играта си и вече е номер 3 в света.

Въпреки че бе считан за аутсайдер срещу Роджър, шампионът от Ю Ес Оупън 2014 бе достоен съперник на швейцареца, като бе единственият тенисист в Мелбърн, който успя да спечели сет срещу него. Въпреки че докара финала до решителен пети сет обаче, Чилич в крайна сметка не успя да намери отговор на гениалния тенисист от другата страна на мрежата. Въпреки възрастта си Федерер продължава да твори на корта със същата лекота и грациозност, с която го правеше и преди. Всъщност това може и да не е напълно точно. Преди дни Григор Димитров бе попитан на какво отдава представянето на неговия идол в момента и първата ни ракета отговори просто: “Той няма какво да губи. Много хора не се замислят за това, но той просто няма какво да губи и се забавлява много повече на корта, отколкото другите. Не се стресира в дадени моменти, експериментира повече с играта си“. С успеха си в Мелбърн швейцарецът стана и третият тенисист след Рой Лейвър и Кен Роузуол, спечелил минимум четири титли от Големия шлем след навършване на 30-годишна възраст.

Швейцарецът за шести път в кариерата си стигна до финала без загубен сет, но и без да срещне по пътя си нито един играч от Топ 15, което рядко се случва в „шлема“. Най-сериозен негов съперник преди Чилич бе Томаш Бердих, който пропусна общо два сетбола и загуби с 0-3 от швейцареца. Федерер после се изправи срещу корейската сензация Хьон Чун, който не успя дори да изпоти ветерана и се отказа във втория сет.

Освен страхотното представяне на Федерер, тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън без съмнение ще бъде запомнено и с редицата изненади, на които станахме свидетели.

Феновете с интерес очакваха завръщането след контузии на шесткратния шампион Новак Джокович и победителя от 2014-та година Стан Вавринка, но и двамата показаха, че все още са много далеч от най-добрата си форма. Швейцарецът бе спрян от американската сензация Тенис Сандгрен още в третия кръг, докато Джокович загуби в три сета от младия Хьон Чунг. Сандгрен, който преди началото на турнира имаше едва две победи в професионалния тур, се превърна в първия американец, достигнал четвъртфиналите в Мелбърн от 2009-та година насам, като отстрани и 5-ия поставен Доминик Тийм по пътя си. На 1/4-финалите той бе спрян именно от Чунг, който бе най-приятната изненада на шампионата.

Досега кореецът бе в сянката на другите изгряващи звезди в тениса, които разполагат с по-атрактивна и мощна игра – Саша Зверев, Ник Кирьос, Карен Хачанов, Денис Шаповалов, Даниил Медведев, Борна Чорич и Андрей Рубльов. Нито един от тях обаче не достигна до втората седмица в Австралия, докато Чунг демонстрира качества, които го отличават от другите млади тенисисти – изключително здрава психика и взимане на правилното решение в повечето случаи.

Кореецът спечели младежкия Мастърс в Милано в края на миналата година, но едва сега тенис светът се убеди, че той може да е една от големите звезди в спорта в следващите години. Чунг единствено разочарова зрителите с ранното си отказване срещу Федерер в полуфинала, но никой не може да гадае какво всъщност е било физическото му състояние в този момент.

За Григор Димитров това бе първи турнир от Големия шлем като номер 3 в света и представянето на българина бе колебливо. Гришо показа характер и опит, за да спечели три поредни много тежки мача – срещу Макензи Макдоналд, Андрей Рубльов и особено Ник Кирьос, но това изцеди силите му, а и играта му не бе на висотата от Финалите на световния тур в Лондон. Гришо бе спрян от британеца Кайл Едмънд на четвъртфиналите. Именно Едмънд бе другата голяма изненада в Мелбърн. Разполагащият със страховит форхенд тенисист достойно замести контузения Анди Мъри и постигна пет победи, за да осигури присъствието на британец сред най-добрите 4.

Там не попадна финалистът от миналата година Рафаел Надал, който бе спрян от контузия в мача си от четвъртфиналите срещу Марин Чилич. Именно това породи и един от немалкото скандални моменти на тазгодишния Аустрелиън Оупън. Надал разкритикува ръководството на Тура за натоварения график през сезона и много твърдите кортове, които водят до много контузии. Доказателство за думите му са отсъствието на множество топ тенисисти в последно време – Джокович, Мъри, Вавринка, Милош Раонич, Кей Нишикори. “Има живот и след тениса, трябва да се помисли за това”, заяви испанецът. Изключението, разбира се, е Роджър Федерер, но Надал прогнозира успешно това още преди пет години, когато каза: „Федерер ще завърши кариерата си като разцъфнала роза, защото е надарен с изключителна физика, но не очаквайте това от мен, Джокович или Мъри“.

Самият Джокович бе замесен в два любопитни момента, които се разразиха до нивото на скандали. Още в началото на турнира сърбинът събра всичките си колеги от Тура и предложи идеята да се създаде профсъюз на тенисистите, който да се бори за по-високо заплащане на турнирите от Големия шлем. Идеята на Джокович е да има доста по-сериозни премии за играчите, отпаднали в ранните кръгове, тъй като те често имат финансови затруднения. Бе изкарана и статистика – в турнирите от Големия шлем за награден фонд отиват около 20 процента от приходите, докато в НБА този процент е 50.

Скоро след това Джокович изрази недоволство и че му се наложи да играе два мача в дневната сесия на програмата, когато жегата бе непоносима. Сърбинът съвсем точно изтъкна, че е опасно за здравето да се играе тенис при температури по 40 градуса и повече. В социалните мрежи неговите фенове веднага започнаха да задават въпроса: „Защо Роджър Федерер винаги получава привилегии и играе само във вечерните сесии, когато температурите са по-нормални“. В последствие стана ясно, че Федерер е подал официално искане към организаторите да играе вечер, докато Джокович не е поискал такова нещо. Легендата Джон Макенроу заяви, че програмирането на мачовете е бизнес, а най-гледаният тенисист без съмнение е Федерер, а не Джокович.

Със социалните мрежи бе свързан и още един скандал, след като Тенис Сандгрен бе нарочен за крайнодесен, расист и сексист, заради свои постове в Туитър в миналото. Веднага след като влезе под светлината на прожекторите, Сандгрен изтри предишните си Туитър постове, но те все пак бяха изровени от медиите и публикувани. След загубата си от Чун на четвъртфиналите, американецът се обърна към медиите, заявявайки, че те са го демонизирали, без изобщо да проверят информацията, която публикуват. За феновете на тениса остана горчивия привкус от смесването на политиката и спорта.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация