УЕФА промени формата на Шампионската лига и Лига Европа

12:55
УЕФА промени формата на Шампионската лига и Лига Европа

УЕФА наложи промени във формата на Шампионската лига и Лига Европа, които ще влязат в сила от следващия сезон. В групите на най-престижния европейски клубен турнир вече ще влизат директно 26 отбора. Това ще са победителите от последното издание на ШЛ и ЛЕ, по четири тима от Испания, Германия, Англия и Италия, по два от Франция и Русия, както и шампионите на Португалия, Украйна, Белгия и Турция. Шампионът на Чехия пък също може да намери място директно в групите, ако победителят в ШЛ се е класирал и от вътрешното си първенство.

 

Нова важна промяна е, че всеки отбор, който участва в квалификациите на ШЛ, ще има възможност да играе и в Лига Европа при отпадане. Това означава, че дори българският шампион да бъде отстранен още от първия си съперник, той ще има шанс да продължи във втората по сила европейска надпревара.

 

Освен това мачовете от ШЛ сменят традиционния си час и вече ще започват от 19:55 и 22:00 часа българско време.

 

Шампионски поток:


предварителен кръг: шампионите на най-ниските в ранглистата четири страни играят минитурнир на елиминиране за едно място
първи предварителен кръг: включват се 33 отбора + победителя от предварителния, които оформят 34 двойки със 17 победителя
втори квалификационен кръг: 17-те победителя от първи и още нови три отбора, оформят 10 двойки
трети квалификационен кръг: нови два отбора плюс 10-те победителя от втори кръг, оформят 6 двойки
плейофен кръг: 6-те победителя плюс нови два отбора, оформят 4 двойки. 4-те победители влизат в групите
* всички отпаднали отбори от предварителния до третия кръг получават право да се включат в квалификациите в Лига Европа. Загубилите в плейофния кръг влизат директно в групите на Лига Европа

Не-шампионски поток:


втори кръг: шест отбора оформят три двойки
трети кръг: пет нови отбора плюс трите победителя от 2-и кръг оформят четири двойки
плейофен кръг: четирите победителя играят в две двойки и победителите в тях влиз ат в групите
* отборите, които отпаднат от третия и плейофния кръг влизат директно в групите на Лига Европа. Отпадналите във втория кръг се включват в квалификациите за място в Лига Европа.

 

Лига Европа:

 

В груповата фаза на Лига Европа влизат директно по два отбора от държавите, които се намират на местата от 1-о до 5-о в ранглистата: Испания, Англия, Германия, Италия, Франция (общо 10), по един отбор от страните на позиции от 6-а до 12-а: Русия, Португалия, Белгия, Украйна, Турция, Чехия и Швейцария (общо 7), 10 отбора от квалификациите в Шампионска лига (6 отбора от третия и плейофния кръг на не-шампионския поток и 4 елиминирани в шампионския поток).

В квалификациите за място в групите на Лига Европа също има промени. И тук има два потока. Единият е на шампионите на страните, които са отпаднали по пътя към Шампионската лига. Той дава осем места и минава през три кръга. Потокът за отборите, които не са шампиони, а идват като призьори в лигите си или носители на националните купи, дава 13 места. Той обаче минава през пет кръга включително предварителния и плейофния.

Първите мачове в Шампионската лига ще се играят на 26-и юни, а на 18/19 септември започват сблъсъците в групите.

Първите мачове в квалификациите на Лига Европа също са в края на юни, на 28-и, а битките в групите стартират на 20-и септември.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари