ФУТБОЛЪТ- пълен с откачалки!!!

09:37
ФУТБОЛЪТ- пълен с откачалки!!!


.... Или няколко смахнати истории  за откачалките на острова, успели да оставят името си в историята на най-популярната игра


Дванадесетият играч е... лодкар!!!

Стадионът на Шроузбъри доста време е създавал проблеми на тима. Култовият “Гей Медоу” е непосредствено до близката тиха река Севърн. Много често в първата половина на миналия век се е случвало топката да изхвърчи от стадиона в реката. И тогава на помощ се е притичвал лодкаря Фрод Дейвис, който връщал коженото кълбо със своята лодка. И така... почти 30 години!!! За услугата той получавал от ръководството по 25 пени на курс, а на мач изкарвал средно по долар, тъй като правел средно по 4-5 курса.

Втора младост!

През сезон 2003/04 г Плимут картотекира като нов футболист Майкъл Фут. Новото попълнение е само на... 90 г. Майкъл е най-заклетият фен на тима и дори не изпускал гостуване на своите. На “Хоум Парк” ходи от 1922,  т. е. от 9-годишен. Фланелката, която получава е с номер 90, а сигурно се питате как се казва улицата, където живее старчето- естествено “Пилигрими”, какъвто е и прякора на тима от Аргайл. За този факт Майкъл специално подава молба към властите и не е спирал да настоява, докато не е получил своето.

Мафиотите

Честърфийлд е четвъртият подред създаден тим в Англия. Появява се след съвещание в хотел (!!!) през далечната 1866 г. И до ден днешен феновете на тима се събират редовно в същия хотел преди мачовете на любимците им. Иначе влиза в историята с аферата през 1909 г. “Шпицовете” привличат от Фулъм Дж. Парсънидж. Оптималната разрешена заплата тогава е 4 паунда на седмица + 10 на ръка максимум при подписването. Но преди да сложи парафа си играчът поисква от началниците си 50 паунда. От ръководството отказват и дълго се чудят дали да го “изпеят” на федерацията за “задкулисните” му игри. Правят го и му е наложена тежка санкция, но това се отразява и на бъдещето на “шпицовете”. Те си навличат яда на всички столични клубове, които отказват при гласуването да одобрят елитния статут на Честърфийлд за идния сезон и отборът изпада.

Евертън създаде убиеца си!

Отборът е основан през 1888 г. Буквално името се превежда “свинска форма на хълма”, но преди настоящото си название е имал други такива. Прякора “карамелите” идва от двете лавки  за захарни продукти, в близост до стадиона. Тимът се принуждава да го напусне съвсем скоро, понеже собственикът Дж. Хоулинг вдига двойно наема за използването му. Отборът се изнася, а за да не остане неизползваемо игрището Хоулинг създава нов тим – Ливърпул, бъдещ рекордьор по титли в Англия.

Вратар или крило?- и двете!!!

В днешно време тъмнокожите футболисти в Лигата са около 25% от всички, състезаващи се. Бумът на тази инвазия започва през 60те и 70те години на миналия век. Първите известни такива са Джон Барнс и Кийт Аликзандър. Но този, поставил началото е Артър Уортън, играещ за Престън Норт Енд в края на 19ти век. Идва в състава през 1889 г., а по-късно жъне успехи с Родъръм Таун. Той е уникален с това... че притежава световен рекорд в спринта на 100 ярда- взел  ги за 10 секунди. През 1889 г. В новия си клуб се подвизавал с отлични качества като... вратар!!!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Re7sySeR
27.04.2008 00:04

Да ако може кажи откаде черпиш тази информация ?>>

birnika_d
29.01.2008 19:28

Наистина страхотни статии.Имаш ли вьэможност да продьлжиш сьс зараждането на "Ливьрпул" ? Ще ти бьда благодарен,ако споделиш от кьде черпиш тази информация.

arsen
28.01.2008 22:14

Вини и Газа... каква двойка са само а.Снимка за милиони

Spider17
28.01.2008 15:19

Ето нещо по-така Браво и от мен на автора, но както казаха и по-нагоре би било добре да има и 2-ра част.

nachoss
27.01.2008 12:27

Беше доста интересно, но мисля че може и да има още такива факти, затова ви моля да намерите.

BlackViper
27.01.2008 10:28

Наистина добра статия. Има много футболни куриози, случили се извън терена и мисля, че отразяването им, ще накара още повече хора да четата анализите