Бившият шеф на Динамо Загреб влезе в затвора

15:58
Бившият шеф на Динамо Загреб влезе в затвора

Бившият президент на Динамо Загреб Здравко Мамич бе осъден на 6 години и 6 месеца затвор по обвиненията за футболни измами на стойност милиони евро. 58-годишният Мамич, който е считан за най-влиятелния човек в хърватския футбол, бе подсъдим за злоупотреба с власт и финансови манипулации, които са ощетили Динамо с повече от 15 милиона евро и държавата с 1,5 милиона.

Освен него, подсъдими по делото бяха още неговият брат – Зоран, който бе треньор на отбора, бившият директор на клуба Дамир Върбанович, както и данъчен инспектор. И четирима бяха обявени за виновни от съдия Дарко Круслин, като присъдата не е окончателна. Зоран Мамич и Дамир Върбанович бяха осъдени съответно на 4 години и 11 месеца и 3 години и 11 месеца, докато наказанието за данъчния инспектор, участвал в измамите, е 4 години и 2 месеца.

По време на делото срещу Мамич, в хърватския съд показания даваха две от звездите на националния отбор – капитанът Лука Модрич, както и бранителят на Ливърпул Деян Ловрен. И двамата са разкрили подробности около трансферите им от Динамо съответно в Тотнъм и Олимпик Лион.

БГНЕС припомня, че в края на 2015 година Здравко Мамич бе арестуван заедно с още четирима души, по обвинение, че са присвоили милиони евро, чрез изготвянето на фалшиви и нерегламентирани трансфери на играчи. Криминалната им дейност е продължила от 2004 до 2015 година, а според местните медии сред незаконните трансфери са и тези на Едуардо да Силва в Арсенал, Ведран Чорлука и Деян Ловрен.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация