ФИФА: Системата ВАР работи отлично

13:08
ФИФА: Системата ВАР работи отлично

Световната футболна централа ФИФА изрази удовлетворение от решенията на системата за видеоповторения ВАР в съботните мачове от Мондиал 2018 в Русия. Говорител на централата каза, че това са били "много задоволителни" решения и "всичко е преминало по начина, по който се предполагаше".

В събота ВАР първо беше използвана на двубоя между Франция и Австралия, завършил 2:1. Главният съдия Андрес Куня от Уругвай отсъди дузпа за нарушение на Джошуа Рисдън в наказателното поле срещу Антоан Гризман. Решението на рефера беше взето след сигнал и консултация с видео асистент арбитъра около две минути след фаула на Рисдън срещу нападателя на Атлетико Мадрид. Гризман хладнокръвно реализира удара от бялата точка и даде аванс за сините.

Системата влезе в действие и на мача между Дания и Перу от съдията Папа Бакаи Гасама от Гамбия. Кристиан Куева падна в наказателното поле на Дания, но реферът остана безмълвен. Спорната ситуация беше разрешена от системата ВАР, съдията промени решението си и отсъди 11-метров наказателен удар. Куева обаче стреля много неточно над напречната греда от бялата точка в добавеното време на първото полувреме.

Системата ВАР се използва на Световно първенство за първи път, но миналата година беше част от турнира за Купата на конфедерациите и световното клубно първенство. Тя се използва в някои футболни първенства, сред които Бундеслигата и Серия "А".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация