Спираща дъха драма с дузпи! Триумф за хърватите! (видео)

23:55
Спираща дъха драма с дузпи! Триумф за хърватите! (видео)

Хърватия се промъкна до 1/4-финала на световното първенство в Русия по изключително инфарктен начин. "Шахматистите" победиха Дания след изпълнение на дузпи. В редовното време мачът приключи при резултат 1:1, а в продълженията балканците имаха шанс да стигнат до успеха, но Лука Модрич пропусна дузпа в 117-ата минута. Така се стигна до изпълнение на дузпи, като там нервите на хърватите се оказаха по-здрави и с 3:2 точни изстрела те продължават напред.


Срещата започна вихрено и още във 2-ата минута се стигна до откриване на резултата. При един дълъг тъч в наказателното поле на Хърватия се стигна до сериозно разбъркване и Мартин Йоргенсен бе най-съобразителен, за да отправи удар към вратата. Там стражът Даниел Субашич не се намеси особено добре и топката се търкулна до гредата и влезе във вратата му.

 

Отговорът на Хърватия обаче бе минговен. В 4-ата минута при едно центриране отдясно защитник на Дания действа нескопосано и изчисти топката в гърба на свой съотборник, след което тя стигна до Марио Манджукич и той отблизо я прати във вратата за 1:1.


В 12-ата минута Иван Перишич стреля от фаул, но топката се отби от стената и не застраши вратата на Шмайхел.


В 19-ата минута Марио Манджукич падна в наказателното поле след сблъсък с Кнудсен. "Шахматистите" претеднираха за дузпа, но съдията бе категоричен, че няма да отсъди такава, като не пожела дори да се консултира със системата ВАР.


В 27-ата минута Дания стигна до втората си по-интересна възможност. Брайтвайт бе изведен на скорост и от паднало положение успя да отправи удар, но Субашич излезе предвидливо и изби.


В ответната атака обаче Шмайхел бе поставен под обстрел. Вратарят първо отрази далечен удар на Иван Ракитич, а след това отблизо Перишич опита добавка, но отново стражът бе на мястото си и не допусна да се стигне до попадение.

 

В 39-ата минута при едно центриране от фаул в наказателното поле Деян Ловрен се извиси и стреля с глава, като топката профуча на сантиметри от гредата, но все пак в аут.


В 44-ата минута Ракитич получи пас по земя на чудесна позиция на границата на пеналта. Халфът стреля от движение по земя, но не успя да затрудни Шмайхел.
 

Второто полувреме започна в далеч по-спокойно темпо. Двата тима действаха предпазливо и положенията пред двете врати липсваха.

Датчаните обаче изглеждаха по-опасният от двата тима през тази част и в 72-ата минута Йоргенсен бе намерен в наказателното поле и стреля по земя, но право в ръцете на Субашич.


Две минути по-късно и Ериксен отправи изстрел, но той бе доста слаб и неточен и не попадна в очертанията на вратата.
 

В 77-ата минута една лошо изчистена топка се озова в Модрич, който веднага стреля, но далеч от вратата. Веднага след това нова добра атака на Хърватия завърши с далечен удар на Анте Ребич, който обаче бе спасен от Шмайхел.


В 84-ата минута Пиварич центрира за Перишич в наказателното поле, който опита удар с глава от трудна позиция, но не успя да намери очертанията на вратата.


В 86-ата минута Ребич направи каскада от финтове по десния фланг и центрира остро по земя, но няколко играчи се разминаха с топката, а накрая ударът на Пиварич рикошира в съперников играч и излезе в корнер.


В добавеното време на втората част Ракитич отправи бомбен шут, който профуча до лявата греда на вратата на Шмайхел.


След това събитията се пренесоха пред другата врата, където Субашич не изби добре едно центриране от корнер и Брайтват отправи удар от воле, който обаче бе в аут.

 

В крайна сметка редовното време приключи без победител и ще има продължения. В тях Дания започна по-активно и обсади вратата на съперника.


В 99-ата минута Ласе Шоне отправи изстрел от далечна дистанция, като топката премина опасно близо до гредата.


В 107-ата минута Пионе Систо пробва диагонален удар от ъгъла на наказателното поле, като не бе никак далеч от попадението, но топката все пак отиде в аут.


В 113-ата минута след поредният дълъг тъч топката попадна в Николай Йоргенсен, но ударът на нападателя бе разочароващ.


Минута по-късно обаче Модрич разсече отбраната на Дания с извеждащ пас за Анте Ребич, който бе препънат в наказателното поле за дузпа. Модрич застана зад бялата точка, но ударът му бе спасен от Каспер Шмайхел.


В 119-ата минута халфът на Реал Мадрид опита да се реваншира с далечен изстрел, който обаче попадна в ръцете на Шмайхел.


В крайна сметка победителят трябва да бъде определен с дузпи.


ХЪРВАТИЯ: Субашич; Върсалко, Ловрен, Вида, Стринич (Пиварич 81); Ракитич, Брозович (Ковачич 71); Ребич, Модрич, Перишич (Крамарич 97); Манджукич (Бадел 108)
 

ДАНИЯ: Шмайхел; Кнудсен, Йоргенсен, Кяер, Далсгаард; Кристенсен (Шьоне 46), Поулсен, Дилейни (Крон-Дели 98), Ериксен, Брайтвайт (Систо 105), Корнелиус (Йоргенсен 66)

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация