Лошо! Вавринка удари Гришо в първия кръг на "Уимбълдън"

21:07
Лошо! Вавринка удари Гришо в първия кръг на "Уимбълдън"

Григор Димитров загуби в първия кръг на “Уимбълдън”, след като падна с 6:1, 6:7(3), 6:7(5), 4:6 от Стан Вавринка. Българинът започна отлично мача и загуби само гейм в първия сет, но допусна обрат. Той изпусна третия сет, след като водеше с пробив, а съперникът му трупаше увереност с всеки изминал гейм.

 

Григор изтегли много тежък жребий и трябваше да се изправи срещу трикратния победител на турнири от Големия шлем още на старта. Швейцарецът обаче пропусна втората половина от миналия сезон поради контузия и падна до номер 225 в света. От началото на тази година той имаше пет победи и девет загуби преди днешния успех.


Григор успя да стигне до пробив още във втория гейм. Българинът играеше търпеливо, показа отлична защита и контролираше случващото се на корта. Той стигна до възможност за пробив и накара съперникът му да сбърка в разиграване, в което швейцарецът имаше инициативата. Димитров спечели гейма след пет поредни точки, въпреки че Стан водеше с 40:0.


27-годишният хасковлия бе стабилен при своя сервис, а след прекрасен минаващ удар стигна до втори пробив за 4:0. Вавринка все пак успя да спечели гейм, но предаде сета след само 23 минути игра.


Втората част бе далеч по-различна и започна равностойно. Швейцарецът намери по-добър ритъм в играта си и постепенно започна да играе все по-уверено. Григор пък продължи да играе на предпазливата игра, която му донесе успех в първия сет. Сега обаче грешките на Стан бяха по-малко и това доведе до превес за него. Вавринка успя да пробие в шестия гейм и поведе с 4:2.

 

Българинът опита да отговори веднага на удара и поведе с 30:0 в следващия гейм. Съперникът му обърна, но след три равенства Димитров стигна до брейк пойнт и се възползва. Малко по-късно той успя да изравни за 4:4.

 

Това развитие не разколеба Вавринка, който поддържаше добро ниво и стигна до два сетбола при 6:5. Трикратният шампион от Големия шлем допусна грешка при първия, а Григор се справи с втория. Стигна се до тайбрек, в който първата ракета на България отстъпи с 3:7.


Поставеният под номер 6 българин успя да поеме контрола на случващото се в ранен етап от третата част, като вдигна нивото на играта си. След ранен пробив Димитров поведе с 3:0, а пропусна да увелечи преднината си в шестия гейм, когато не успя да реализира възможност за пробив. Той обаче запазваше аванси и при 5:2 сервираше за сета. Тогава допусна колебания и след няколко грешки изоставаше с 15:40. Още една непредизвикана грешка и Григор си усложни живота, като върна швейцареца в сета. Вавринка се възползва и малко по-късно изравни резултата за 5:5

Шампионът от Финалите на ATP в Лондон през миналия сезон затрудни швейцареца при негов сервис и стигна до два сетбола. Два отлични сервиса обаче не позволиха на Димитров да направи нещо повече. За втори път от началото на мача сетът трябваше да бъде решен след тайбрек. В него на два пъти българинът повеждаше с минипробив, но веднага съперникът му го връщаше. Григор прати в аут топката от форхенд и Стан поведе с 5:4 и му предстояха два сервиса. Вавринка стигна до два сетбола, но отличен ретур спаси първия. Минаващ удар на швейцареца обаче сложи край на сета и той вече водеше в резултата.


Сервисът на Вавринка бе все по-стабилен, въпреки че се стигна до два шанса за пробив в третия гейм на четвъртия сет. Той ги спаси и изглеждаше по-увереният тенисист на корта. С всеки изминал гейм Димитров усещаше нарастващо напрежение, тъй като колебание в този период щеше да означава край на мача. Това се отрази и Вавринка стигна до два мачбола при сервис на съперника, а при втория затрудни Григор на мрежата и стигна до крайната победа.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация