9 години затвор за бивш футболен шеф

16:32
9 години затвор за бивш футболен шеф

Бившият шеф на южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ Хуан Анхел Напут бе осъден на 9 години затвор заради ролята му в бурния скандал за корупция във ФИФА.

Присъдата на 60-годишния Напут бе издадена само седмица, след като бившият шеф на бразилския футбол Хосе Мария Марин беше вкаран в затвора за 4 години във връзка със същия случай.

"Има нужда от общо възпиране, защото имаше и може би все още има корупция в международния футбол", каза федералният съдия Памела Чен на произнасянето на присъдата.

Носейки бежово затворническо облекло, Напут се обърна към съдията: "Моля за вашето съчувствие! Моля за вашата милост!" Но Чен каза, че е важно да бъде отправено послание "че не може да откраднеш милиони като подкупи от футболни организации и да останеш ненаказан ... трябва да има реални последици - попадане директно в затвора и тогава няма да бъде просто като шамар с опакото на ръката."

Напут, който някога беше глава на парагвайския футбол, е осъден също да плати глоба от 1 милион долара и да върне 3,3 милиона долара подкупи, които е приел.

Той бе признат за виновен на 22 декември по три обвинения във връзка с отдаването на телевизионни и маркетингови права за големи събития в замяна на крупни рушвети.

Американските прокурори отвориха главата на четвърт век епична корупция в сърцето на ФИФА, ръководството на футбола и на най-големия случай на подкуп в най-популярния спорт в света.

Общо 42-ма служители и маркетинг мениджъри, както и спортната компания "Трафик" бяха обвинени в корупционно престъпление на обща стойност над 200 милиона долара.

Процесът от 2017 г. срещу Напут и 86-годишния Марин излагат на показ не само корупцията, но и живота, свързан с привилегиите, лукса и разточителството на членовете на изпълнителния комитет на ФИФА. Лични шофьори, частни самолети, луксозни хотели, срещи в идилични курорти на Бахамите или Мавриций и круизи по река Дунав за семействата им.

Прокурорите заявиха, че Напут заслужава по-малко милосърдие от Марин, тъй като той е бил "сред най-виновните" от всички обвинени. Затова пледираха за 20-годишна присъда.

Той е "лично отговорен за поддържането и разпространението на корупцията във футбола във време, когато той най-много се нуждае от реформи", заявиха те.

Напут е получавал ежемесечни плащания от октомври 2010 г. до март 2015 г., възлизащи на милиони долари. Той също така се е опитал да унищожи доказателствата, като изтрие файлове от компютъра си в щаба на КОНМЕБОЛ при арестуването му в Швейцария през декември 2015 г.

Екипът му твърди, че няма конкретни доказателства, че е приел незаконно пари.

Адвокатите му поискаха по-лека присъда като баща на три деца и дядо, изтъквайки неговия "образцов живот".

От 42-та, които първоначално са обвинени, трима са починали, а 22-ма са признати за виновни. Марин и Напут бяха осъдени, а бившият перуанският футболен шеф Мануел Бурга беше оправдан.

Други 14 остават в собствените си страни, където са били съдени от местни съдилища, а някои очакват екстрадиция или все още са свободни.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация