Чеферин: Финансовият феърплей прави клубовете по-богати

07:59
Чеферин: Финансовият феърплей прави клубовете по-богати

Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че Финансовият феърплей е направил европейските клубове финансово по-стабилни.

"Това подобрение от финансова гледна точка на клубовете в топ първенствата на Европа в сравнение с 2011 година е показателен, че Финансовият феърплей върши отлична работа. Сега е време да направим следващата крачка. Решихме да заздравим законовите рамки, да има повече прозрачност и колективен труд от нашите финансови и счетоводни практики. Новите регламенти ще помогнат на Уефа да се справя по-бързо и навременно с възникналите проблеми, преди те да станат по-сериозни. Например, ако даден клуб е похарчил определена сума за трансфери или е изпаднал в дългове, УЕФА моментално ще реагира и ще вземе отношение по въпроса, за да провери дали отборът може да следва правилника в бъдеще."

В един от последните доклади на УЕФА, който анализира финансовото състояние на 718 първодивизионни клуба в Европа за периода от края на декември 2017 година досега, 29 от 54-те топ първенства са регистрирали печалба за сметка на 8-те случая при създаването на Финансовия феърплей през 2011 година.

Европейският клубен футбол отбелязва повишаване на печалбите в отборите с 1, 600 млн. евро за 2017 година, като общият приход е на стойност 600 млн. евро.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация