Вдъхновен Аякс изпусна да бие Байерн в Мюнхен (видео)

00:09
Вдъхновен Аякс изпусна да бие Байерн в Мюнхен (видео)

След силното начало на Байерн (Мюнхен) под ръководството на Нико Ковач, отборът навлезе в доста неприятна серия и днес изигра трети пореден слаб мач. Баварците като по чудо не загубиха насред "Алианц Арена" от Аякс и само късметът и блестящите намеси на Мануел Нойер им донесоха точката. Двубоят от втория кръг в група "Е" на Шампионската лига завърши 1:1, а холандците определено могат да съжаляват за изпуснатата победа.


Матс Хумелс откри за Байерн в 4-ата минута, но Нусаир Мазрауи изравни в 22-ата. До края на срещата Аякс беше по-добрият отбор и имаше половин дузина чисти положения пред вратата на Нойер, а в добавеното време и гредата попречи на тима от Амстердам да постигне исторически първи успех в Мюнхен. Съперниците стартираха с убедителни победи - Байерн с 2:0 срещу Бенфика, а Аякс с 3:0 срещу АЕК, и днес можеха да направят голяма крачка към осминафиналите.


Очакванията  бяха за голово шоу на "Алианц Арена", а двамата треньори заложиха на една и съща система - 4-3-3. Сред 11-те на домакините нямаше никакви изненади. Нападението се водеше от Роберт Левандовски, а по крилата действаха ветераните Ариен робен и Франк Рибери. Тримата в средата на терена бяха Хавиер Мартинес, Тиаго Алкантара и Томас Мюлер. Хамес Родригес и Ренато Санчес останаха резерви. Леон Горетцка до последно беше под въпрос, но Нико Ковач го включи в групата за мача. В центъра на защитата за Байерн бяха опитните Матс Хумелс и Жером Боатенг, а на пейката бе оставен Никлас Зюле. Дейвид Алаба и Йошуа Кимих бяха другите двама бранители пред Мануел Нойер.


В състава на Аякс големият отсъстващ бе Френки де Йонг. Младият халф, който вече е трансферна цел на доста от европейските грандове, не е напълно възстановен от контузия. Ветеранът Клаас-Ян Хунтелаар пък остана на пейката. Вместо него, от първата минута започна Давид Нерес, който си партнираше в атаката на гостите с Душан Тадич и Хаким Зиеш. В халфовата линия на Аякс стартираха Дейли Блинд, Ласе Шьоне и Дони ван де Беек, а четиримата защитници пред Андре Онана бяха Нусаир Мазрауи, Матийс де Лихт, Максимилиан Вьобер и Николас Таляфико.


До момента Байерн и Аякс се бяха срещали 8 пъти в евротурнирите, а балансът бе равнен - по 3 победи и 2 равенства, при голова разлика 16:15 в полза на баварците.


Байерн беше в серия от 12 поредни домакински победи в групите на ШЛ и имаше всички основания да се надява, че ще продължи таззи серия. Мюнхенци изиграха два доста слаби мача в Бундеслигата срещу Аугсбург и Херта (Берлин), затова феновете им очакваха отговорът да дойде с убедителна победа днес

Аякс разполага с много скоростни и технични футболисти в атака, но защитата на тима има склонност да допуска елементарни грешки. Старши треньорът на холандците Ерик тен Хаг отлично познава обстановката на "Алиац Арена", защото между 2013 и 2015 година водеше дублиращата формация на Байерн.


В 3-ата минута Робен в характерния си стил навлезе към центъра и потърси далечния ъгъл, но Андре Онана изби в корнер. Секунди по-късно защитниците на Аякс отново оставиха прекалено много пространство на Робен, той качи топката на главата на Хумелс и резултатът бе открит.


Рано допуснат гол беше последното нещо, от което имаше нужда Аякс. Гостите се смутиха и в следващите минути извадиха голям късмет, че не инкасираха още попадения. Левандовски можеше да засече добро центрира от фланга, но Де Лихт го изпревари. Аякс започна да задържа по-родължително топката след четвърт час игра и органзира добра атака, при която Таляфико подаде на Тадич, но сърбинът не затрудни Нойер.


Зиеш също се активизира и отправи удар, който Нойер спаси, но това беше още един знак, че холандците постепенно намират себе си. В 22-ата минута десният бек Мазрауи се втурна напред, направи двойно подаване с Тадич и след това с по-слабия си ляв крак прати топката в мрежата - 1:1.


Футболистите на Аякс натрупаха увереност и продължиха да впечатляват със смелата си игра. Байерн вдигна оборотите и в 32-ата минута Хави Мартинес можеше да вкара много красив гол от 25 метра, но малко не му стигна, за да намери очертанията на вратата.


Oтново испанецът беше в център на събитията малко по-късно. Той отправи хубав изстрел с глава, но топката мина на сантиметри над гредата. По-чисто беше положението пред другата врата в 44-ата минута, когато Зиеш с мощен шут извън наказателното поле накара Нойер да се разтегне максимално.


Байерн сякаш излезе без защита след почивката и до 50-ата минута гостите пропиляха две отлични възможности да поведат. Първо Тадич от няколко метра уцели лошо топката и тя стана лесна за Нойер, а после стражът на баварците трябваше да спасява и удар на непокрития Таляфико. Играта на Байерн изобщо не се получаваше. Дори Нойер сбърка при едно изритване на топката и 19-годишният капитан на Аякс Де Лихт се опита да го прехвърли от над 50 метра, но не успя. В 58-ата минута домакините можеха да получат дузпа, след като Онана понечи да боксира топката, но удари в главата Хумелс. Реферът Павел Краловец обаче си замълча.


Ковач пусна Хамес Родригес в 60-ата минута с надеждата колумбиецът да внесе ред в средата на терена. Колкото повече пресираха германците, толкова по-лесно играчи на Аякс изскачаха на добри позиции. В 73-ата минута Ван де Беек се оказа непокрит в наказателното поле, но шутира в аут. До края Байерн се опита да притисне гостите, но не създаде нищо сериозно пред Онана. Баварците дори трябва да са доволни, че мачът завърши наравно, защото в първата минута на добавеното време Ласе Шьоне уцели гредата от фаул. Нойер също трябва да бъде поздравен, защото леко отклони топката и лиши Аякс от заслужен успех.


В следващия кръг от групата Байерн ще гостува на АЕК, а Аякс ще е домакин на Бенфика.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация