Станаха ясни годишните награди на WTA

20:26
Станаха ясни годишните награди на WTA

Световната женска тенис асоциация обяви днес годишните награди за тенисистките. Гласуването се проведе сред медийни представители от целия свят.

За най-добра тенисистка през сезона бе определена световната номер 1 Симона Халеп. Румънката спечели дебютната си титла от Големия шлем на Ролан Гарос и престоя на върха на женския тенис в продължение на 40 седмици. 27-годишната тенисистка завърши годината под номер 1 за втора поредна година, като се класира за пети път за финалите в Сингапур, но ще пропусне надпреварата поради дискова херния. Освен титлата в Париж, Халеп спечели и турнирите в Шънджън и Монреал.

За най-добра двойка бе определен чешкият тандем между Барбора Крейчикова и Катерина Шинякова. Двете спечелиха титлите на Ролан Гарос и Уимбълдън, превръщайки се в първия тим, който постига това след 15 години. Те играха финали още в Маями и Шънджън.

За най-прогресирала тенисистка бе определена Кики Бертенс. Холандката спечели най-голямата титла в кариерата си в Синсинати, побеждавайки на финала Халеп, като към трофея прибави и титлите от Чарлстън и Сеул. Тя влезе в топ 10, превръщайки се в първата холандка от 22 години насам, която го прави и ще замести Халеп в Сингапур, дебютирайки в заключителния Мастърс на осемте най-добри.

За новобранец на годината бе определена Арина Сабаленка. Представителката на Беларус спечели две титли през сезона – в Ню Хейвън и Ухан и се изкачи до върховото 11-то място в своята кариера.

Най-голямо завръщане отбеляза Серина Уилямс. 23-кратната шампионка на турнири от Големия шлем се завърна, след като роди през 2017 година, на Индиън Уелс през март. Тя игра последователни финали на Уимбълдън и Ю Ес Оупън, където загуби съответно от Анжелик Кербер и Наоми Осака. След като пропадна до 491-о място в света през миналата година, Уилямс се завърна в топ 20, като се изкачи до 16-та позиция в света.

Наградата за посланик на спорта отиде при украинката Елина Свитолина. Тя участва в редица благотворителни и спортни инициативи, с които популяризира още повече спорта в световен мащаб. Свитолина се класира за Мастърса в Сингапур, където попадна в една група с миналогодишната шампионка в надпреварата Каролин Вожняцки и чехкините Петра Квитора и Каролина Плишкова. Турнирът ще се проведе между 21-28 октомври. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация