ФИФА планира да направи Мини Световно първенство

14:56
ФИФА планира да направи Мини Световно първенство

Президентът на ФИФА Джани Инфантино ще обсъди с други официални лица този петък плановете за два нови световни турнира. Управляващото звено на ФИФА се събира на среща в Кигали, Руанда, за да дискутира предложенията за ново "Мини Световно първенство" и разширен вариант на "Световното клубно първенство".

Инфантино написа писмо до членовете на съвета на ФИФА през май, като според него плановете му са солидно подкрепени финансово от инвеститори, които са склонни да похарчат 25 млрд. долара за 12 години, започвайки от 2021. В писмото не бяха упоменати имената на вложителите, но според медийни източници японският конгломерат SoftBank Group са начело на консорциума.

Въпреки това, плановете на Инфантино бяха посрещнати с негодувание от клубове и лиги в Европа, като президентът на УЕФА Александър Чеферин определи предложенията като "безпощадни и меркантилни", обвинявайки ФИФА в "продаването на душата" на най-великата игра. Ако плановете, които иска Инфантино, бъдат осъществени, това ще доведе до сериозни промени в международния футболен календар.

Мини Световното първенство ще включва осем национални отбора и ще се провежда на всеки две години в добавка към традиционния Мондиал, който е на всеки четири. Турнирът ще бъде познат като "Финалните 8" и ще се състои евентуално на всеки две години октомври или ноември, стартирайки от 2021 година. Това ще означава и край на Купата на Конфедерациите.

Годишното издание на Световното клубно първенство, което в момента е от седем отбора, ще бъде увеличено на 24 състава и ще се състои веднъж на всеки четири години, според предложението на Инфантино.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация