АТП къп бе потвърдена за януари 2020 в Австралия

19:38
АТП къп бе потвърдена за януари 2020 в Австралия

АТП обяви официално въвеждането на ново отборно първенство по тенис за мъже, което ще се проведе в Австралия в началото на 2020 година. АТП Къп ще продължи 10 дни и ще се проведе на територията на 3 града от 3 до 13 януари, като в надпреварата ще участват 24 държави. Съревнованието ще даде точки за ранглистата на участващите, като ще има квалификации, базирано на ранкинга на първата ракета на всяка една от нацииите. Наградният фонд на състезанието ще бъде в размер на 11.35 млн. паунда.

Въпреки това, турнирът ще се проведе само шест седмици след края на традиционното отборно състезание при мъжете Купа Дейвис. Световният номер 1 Новак Джокович вече заяви, че провеждането на две подобни надпревари в рамките на месец и половина не е подходящо за тенисистите. По-рано през седмицата пък петият в ранглистата Александър Зверев сподели, че не очаква топ тенисистите да участват в новия формат на Купа Дейвис от следващата година.

Джокович подкрепя създаването на АТП Къп и твърдо застава зад идеята за провеждане на състезанието. ,,Да представяш страната си е огромна чест и привилегия за всеки един от нас, ние мечтаем да облечем националните екипи и да играем за честта на държавата, в моя случай Сърбия“, започна Джокович. ,,След като сме индивидуален спорт и повечето състезания не са отборни, ще бъде чудесно да започнеш годината с АТП Къп. Това ще е от огромно значение, предвид факта, че след две седмици стартира първия турнир от Големия шлем – Аустрелиън Оупън. Вече имаме Купа Дейвис, историческа отборна надпревара, но вече има и АТП Къп, която ще окаже своето влияние върху тенисистите в началото на тенис сезона“, добави сърбинът.

Изпълнителният директор на Тенис Австралия Крейг Тили вярва, че въвеждането на нова отборна надпревара не е прекалено натоварваща за тенисистите. ,,От фенска гледна точка, привържениците обичат отборните състезания и мисля, че идеята ни е подходяваща. Ще направим всичко възможно да осигурим възможно най-добрите условия за турнира през 2020“, сподели той.

Президентът на АТП Крис Кърмоуд също настоя, че въвеждането на нов турнир няма да навреди на играчите в тура. ,,Причината поради която избраха януари е, че не пречи на календара. Ако това състезание не съществуваше, то щеше да има друго на негово място, така или иначе“, завърши Кърмоуд. АТП Къп ще се присъедини към вече съществуващите отборни надпревари за мъже от календара на АТП Купа Дейвис и Лейвър Къп.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация