Испания, Португалия и Мароко кандидати за Мондиал 2030

22:53
Испания, Португалия и Мароко кандидати за Мондиал 2030

Испания и Португалия са започнали преговори с Мароко за издигането на обща кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030-та година. Мароко бе сред кандидатите за Мондиал 2026, като загуби от общата кандидатура на САЩ, Канада и Мексико, но след това изрази намерението си да се опита отново за шампиона четири години по-късно. Към северноафриканската държава могат да се присъединят и двете страни от Пиренейския полуостров, стана ясно днес.

Премиерът на Испания Педро Санчес бе на посещение в столицата на Мароко Рабат, за да разговаря с премиера на страната Саадедин Ал Отхмани и краля Мохамед VI относно идеята за обща кандидатура. Испания е била домакин на Световно първенство само веднъж - през 1982-ра година, а заедно с Португалия бе кандидат и за домакинството на Мондиал 2018, което в крайна сметка бе спечелено от Русия.

По този начин Португалия, Испания и Мароко могат да бъдат сред конкурентите на потенциалната обща балканска кандидатура на България, Гърция, Сърбия и Румъния. Тя бе предложена от премиера на Гърция Алексис Ципрас на лидерите на другите три страни, като спортният министър Красен Кралев обяви, че подобна идея е напълно реална и ще се обсъжда в следващите месеци.

Почти сигурно за домакинство на Мондиал 2030 ще се бори и обща кандидатура на Великобритания и Ирландия, а наскоро стана ясно, че и Китай обмисля да влезе в битката. Очаква се да има обща кандидатура и от Южна Америка - на Уругвай, Аржентина и Парагвай. Именно в Уругвай през 1930-та година се провежда първото Световно първенство по футбол.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация