ФУТБОЛНА ИБЕРИЯ

10:30
ФУТБОЛНА ИБЕРИЯ
Земя на политически групировки, куци бикоборци и летящи свински глави.

...или какво изтласка испанския шампионат като най-престижния в Европа...

Да започнеш с рекорд!

Отборът на Мурсия е един от най-старите испански клубове. Първият си мач обаче играе чак година след създаването си. Пада с 1:16 от комшиите Аликанте, като това е и най-голямата загуба за всички времена. Все пак Ередия записва името си като дебютен голмайстор. За сметка на това стартът в регионалната дивизия през 1920 г. е впечатляващ- първо място и право да участва в първенството. Дебютът в Примера идва едва 1939 г., но само какъв- победа в първия кръг навън срещу Бетис (3:1), последвана от “домашно” 2:0 над Реал М. През сезон 2003/04 тимът от “Ла Кондомина” спря антирекорда от 14 години без участие във висшия ешaлон, като през годините Мурсия бе асансьор между различните нива на местния футбол.

Диваците...

В испанската Примера съществуват над 20 000 агитки, различни по брой и численост. Ето най-популярните:
ULTRAS SUR (Реал М) - най-агресивната в страната. Често създава проблеми на органите на реда.
BOIXOS NOIS (Барса) – президентът на “каталунците” не смее да води война с тях, те са вторите по проблемност след по-горната столична такава. Ръководството се опитва да натири от “Камп Ноу” най-върлите й членове. Общият брой членуващи е 1 000, но на стадиона рядко идват повече от 500.
FRENTE ATLETICO (Атл М) – в постоянен конфликт с управата на “дюшекчиите”. Надхвърлят 4 000.
BIRIS MORTE (Севиля) – Присъствието им често води до ексцесии, особено на градски дербита. Малки по численост, с крайнолеви политически възгледи.
HERRI MORTE (Атл Билбао) – в последните години стават все по-спокойни и улегнали. Събират помощи за африкански емигранти и правят и други благотворителни дейности. Ръководството ги уважава и често прави жестове към тях, като безплатни гостувания и т. н. В сложни отношения с феновете на Реал и Атл М.
ULTRAS VIOLETAS (Валядолид) – крайнодесни. Често развяват хитлеристки знамена. Ненавиждат баските клубове и Барса.

Да се биеш с армията!

Памплона е известен с фестивала “Сан Фермин”, но освен биковете по улиците напоследък е актуален и ФК Осасуна. Създаден е на 17. 11. 1920 г. в кафене “Куц” (!). Името на тима в превод значи “жизненост, сила”. Първият двубои на клуба е срещу... местен военен тим!

В крак с модата!
Първият мач Реал-Барса е на 16. 02.1929 г. “Небивалият” медиен интерес се изразява със един-единствен журналист, посрещнал на гарата в Барселона “белия балет”. Той остава смаян, когато вижда емблематичната звезда на гостите Рубио с вратовръзка на “каталунците”. “Това, че харесвам Барса не значи, че не искам Реал да бие”- оправдава се футболистът.

Мизерниците

ФК Албасете е заченат през 1940 г. в местното кафене “Колон” от трима приятели. Към името на тима е била сложена и втора част- Баломпие (в буквален превод- Ритнитопка). Белият цвят е предпочетен заради... икономия, поради липсата на достатъчно средства за друга багра на екипите.

Лети, лети... свинска зурла!!!

Преди няколко години Луиш Фиго направи най-големия смъртен грях в испанския футбол- смени екипа на Барса с този на Реал. Въпреки рекордната тогава трансферна сума, феновете в Каталуня не го приветстваха топло при завръщането му на “Камп Ноу” и към него от трибуните полетя пушена свинска глава! Иначе по дестинацията “Фиго” са били пращани още развалени плодове, мобилни телефони, бутилки с вода, ножове, и още, и още...

“Баската” гордост и пияницата от Острова

Атл Билбао е основан благодарение на английски моряци, пренесли играта с топка при баските. Години наред клубът залага само на таланти от местните футболни школи. Първите успехи на тима идва след като на кормилото застава Фред Пентланд- англичанин, пленен от “швабите” по време на Първата Световна война, с нескрит афинитет към виното и пурите. Под негово ръководство съставът печели поред два пъти първенството (1930, 1931 г.) и четири пъти Купата (1930 – 1933 г.). От 1931 е и паметната победа с 12:1 срещу Барселона, една от най-изразителните за цялото съществуване на клуба.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

dracula_88
04.04.2008 19:38

...През сезон 2003/04 тимът от “Ла Кондомина” спря антирекорда от 14 години без участие във висшия ешaлон...

Съгласих се, преди три години Мурсия играха в Примера, и точно с този сезон спряха антирекорда, така че е вярно, просто Цецо не ме е разбрал правилно

shitfyyy
04.04.2008 11:29

Прекрасна статия . Примиера си е най-силния шампионат

tsetso_b_67
03.02.2008 19:35

Пропуснах забележката си.Мурсия играха преди 3 години в Примера , така , че това за 14 годишния антирекорд не е вярно.