Сидни ще приеме финалите на Световната отборна купа по тенис от догодина

10:53
Сидни ще приеме финалите на Световната отборна купа по тенис от догодина

Сидни ще приеме финалите на Световната отборна купа по тенис от догодина, a Бризбейн и още един град ще получат двубои от груповата фаза, обявиха тази сутрин организаторите на турнира. По-рано тази година Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) гласува в Лондон да повери състезанието на Австралия, а то ще се проведе от 3 до 13 януари и ще предхожда първия за годината турнир от Големия шлем - "Аустрелиън Оупън".

В състезанието ще участват отбори от 24 държави съставени изцяло от мъже, които ще бъдат разпределени в шест групи. Осемте най-добри ще прескочат тази фаза и ще продължат към двубои с директни елиминации. Всеки тим ще бъде съставен от максимум петима тенисисти, които ще бъдат подбирани в зависимост от мястото си в световната ранглиста. Подобно на Хопман Къп ще има два мача на сингъл и един на двойки. Наградният фонд на турнира ще бъде в размер на внушителните 15 млн. щатски долара и в него ще се печелят точки за ранглистата.

Състезанието съвсем не е ново за света на тениса, след като се провеждаше неизменно на клей кортовете в Дюследорф (Германия) от 1975 до 2012 (без 1976 и 1977 г.) без прекъсване. Сегашният формат обаче е изцяло обновен и включва повече отбори и по-голям награден фонд. Последният победител в турнира е Сърбия, а с най-много победи (по пет) са Съединените щати и Германия.

Така Световната отборна купа по тенис се завръща точно, когато най-престижното отборно състезание Купа Дейвис също претърпя промени. То вече е с нов формат и ще включва 18 нации, които ще определят шампиона с мачове помежду си през ноември. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация