Скръбна вест: Отиде си легендата на българския футбол Иван Вуцов

12:24
Скръбна вест: Отиде си легендата на българския футбол Иван Вуцов

Големият български футболист и треньор Иван Вуцов почина на 79-годишна възраст.

Българският футболен съюз изразява най-искрените си съболезнования към роднините и близките на знаменития български футболист, треньор и футболен деец Иван Вуцов, който ни напусна на 79-годишна възраст. Бившият играч и селекционер на националния ни отбор завинаги ще остане в историята като една от най-фундаменталните личности за българския футбол.

Легендарният защитник е роден на 14 декември 1939 г. в Габрово, а активната си спортна кариера стартира в пловдивския Ботев. През 1960-а преминава в Левски, където в рамките на девет години записва 214 мача за първенство. В последните си две години като професионален футболист играе за Академик (София).

За националния отбор има 24 мача, участник на световното първенство в Англия през 1966 г.

Треньорската му кариера започва в Левски (София), където се задържа между 1975-а и 1980-а, с едногодишно прекъсване (1976/77). През сезон 1981/82 е начело на Спартак (Варна), след което е назначен за селекционер на националния отбор. С Вуцов начело трикольорите се класират на мондиала в Мексико през 1986-а и за пръв път в историята на българския футбол преминават груповата фаза на световно първенство. След турнира наставникът поема Спартак (Плевен), а през 1987-а води югославския гранд Хайдук (Сплит). По-късно работи в Славия, Арис (Солун, Гърция), отново Левски и Локомотив (Пловдив), а в периода 1989-1991 за втори път е старши треньор на мъжкия национален тим.

След края на треньорската си кариера Вуцов дълги години заема високи административни позиции в Българския футболен съюз.

Поклон пред паметта на големия Иван Вуцов!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация