Михаил Кукушкин - напред с женската сила

11:40
Михаил Кукушкин - напред с женската сила

Точно девет дни остават до старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 година – тенис шоуто Sofia Open. Световният елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. "Арена Армеец" е домакин на битките от най-силния и атрактивен турнир в света от категория АТР 250 за годината.

Далеч преди Амели Моресмо да влезе в щаба на Анди Мъри и да вдига победоносно ръце след успехите на Лука Пуй на тазгодишното Открито първенство на Австралия, един тенисист си проби път към горните етаж на ранглистата с помощта на жена треньор. Става въпрос за Михаил Кукушкин, който ще дебютира на Sofia Open.

Роден в руския град Волгоград в края на 1987 г. Михаил хваща ракетата за първи път, когато е на шест. Негов треньор почти до професионалните му години е неговият баща, а тенденцията да залага на най-близките си хора за наставници ще бъде продължена по-късно от съпругата му Анастасия. С ръст от 183 см състезаващият се вече за Казахстан играч не впечатлява с физическите си данни, но с вариативната си игра и борбен характер е костелив орех за всички противници. Настоящият №56 в световната ранглиста има три успеха над противници от Топ 10 на ранглистата, а последната от тях беше над Григор Димитров през есента на миналата година във Виена.

Съпругата му Анастасия е негов треньор от 2008-а, когато Михаил се премества в Астана и става гражданин на Казахстан, а Кукушкин твърди, че дължи всичките си успехи именно на нея.

"Не знам защо светът на тениса не разбира, че жената може да бъде добър треньор. Съпругата ми е бивш тенисист, учи в университета, за да стане треньор. Колко мъже имат подобно образование? Малко са. Всеки ден чувам шеги – от играчи, треньори и фенове. Понякога се опитвам да им обясня, че това не е смешно. Но после се отказвам. Вицовете не ме притесняват, но на жена ми й е трудно. Ето защо тя не обича да пътува с мен по турнирите. Ако не беше тя, не бих постигнал всичко това ", убеден е Кукушкин.

И продължава: "Има толкова много треньори, които подписват договорите си, подхвърлят по няколко топки на корта и казват: "Браво, добър удар", след което си прибират чека и продължават. Въпросът е в това да откриеш някого, на когото му пука за теб. Наистина съм доволен от връзката си с Анастасия и в живота, и в спорта."

Той достигна рекордното си 46-о място в ранглистата през октомври 2015-а, а през 2017-а за няколко месеца излезе извън Топ 100.

Сега обаче отново има намерение да тръгне нагоре и вярва, че стратегическото място на турнира в София в началото на сезона дава отлична перспектива за това. Надява се да е здрав и да не се сблъсква с тежки контузии, каквито имаше преди няколко години. А ако успее, това ще гарантира безброй напрегнати битки с негово участие, в които ще се наслаждаваме на бързите му крака на основната линия и на мрежата, както и на изключителните ъгли, които "хваща" и от форхенд, и от бекхенд, когато има ден.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация