Триумф за Барса в каталунското дерби с Жирона (видео)

19:06
Триумф за Барса в каталунското дерби с Жирона (видео)

Барселона регистрира осма поредна победа в Ла Лига след 2:0 при гостуването си на Жирона в каталунско дерби от 21-ия кръг. Нелсон Семедо (9) и Лионел Меси (68) се разписаха за радост на барселонските фенове. "Лос кулес" отново не играха убедително, като нахъсаните домакини създадоха немалко положения пред вратата на Марк-Андре тер Стеген. Бернардо Еспиноса получи спорен червен картон в 51-ата минута. През първото полувреме Жирона изрази претенции за дузпа, но реферът не видя основания за това. Барса отново върна преднината си от пет точки пред втория Атлетико Мадрид.

 

"Бяло-червените" започнаха със самочувствие, изнасяйки играта в половината на Барса. Жиронци пресираха високо в опит да притеснят испанския шампион. Гостите от "Камп Ноу" успяха да излязат напред в резултата при първата ситуация пред Ясин Буну в деветата минута. Артуро Видал внесе смут в наказателното поле, защитата на жиронци се замота и Нелсон Семедо се възползва: шутира от 13 метра, пращайки кълбото в близкия ъгъл за 0:1. Барса вкара за 32-и пореден път при свое гостуване в Ла Лига.


Момчетата на Еусебио не се притесниха и продължиха да внасят напрежение в наказателно поле на барселонци. В 12-ата публиката на "Монтиливи" поиска дузпа. Стуани изпревари Жорди Алба в опит да засече центриране на далечната греда и падна, като повторенията показаха, че каталунският защитник опъва фланелката на своя съперник. Две минути по-късно отбраната на "лос кулес" изпусна Педро Алкала, вратарят Марк-Андре тер Стеген излезе неразчетено, а бранителят на Жирона насочи неточно с глава - над гредата.

 

В 16-ата Меси много хитро изведе Коутиньо, който си поведе топката сам срещу вратаря, но стреля в неговите крака. В 30-ата Меси получи добра възможност за удвояване на преднината от 21-метров пряк свободен удар. Лео шутира в стената, като претенциите на "блаугранас" бяха за игра с ръка. Повторенията показаха, че по-скоро става въпрос за рамо. В 34-ата тимът на Ернесто Валверде разви много добра скоростна атака, Коутиньо подаде към Меси, който намери начин да пусне пас към Иван Ракитич. Хърватинът не можа да стреля от удобна позиция, а и имаше засада, макар повторението да не ни убеди в това.


В 36-ата минута домакините пропуснаха още едно хубаво положение. Тер Стеген остана на голлинията и не предотврати опасно центриране. Бернардо Еспиноса стигна до топката, ала не успя да я насочи с глава. В 42-ата Жирона отново беше много близо до попадение. Защитата на "синьо-червените" изпусна Кристиан Стуани, който нанесе удар по земя и Тер Стеген изби с крак. Пере Понс беше на точното място за добавка, прати топката далеч от германския страж, но Жерард Пике изби от голлинията. Като цяло домакините игра по-добре през първата част, докато "блаугранас" трудно организираха играта си и в двете фази.

 

Второто полувреме започна с неточен шут на Меси от пряк свободен удар - от около 29 метра. В 50-ата Пике свали без да иска за Стуани, който напредна в наказателното поле и от малък ъгъл заложи на силата, пращайки топката в ръкавиците на Тер Стеген. В 51-ата Бернардо получи дискусионен втори жълт картон за нарушение в центъра. Бранителят влезе отзад на Луис Суарес, но контактът сякаш не беше достатъчен за втори жълт картон.


В 55-ата аристократичният опит на Барса за изнасяне на топката създаде шанс за Жирона. Серхио Бускетс тръгна късно за топката, отвори се възможност за Стуани, чийто шут беше лесен за германския вратар. Минута по-късно Бускетс изпревари Алейш Видал в решаващ миг около точката на дузпата. "Бяло-червените" продължиха да атакуват. В 57-ата Алба попречи на Стуани да нанесе по-добър удар с глава.

 

В 68-ата Жорди Алба се измъкна на ръба на засадата и много добре видя свободния Лео Меси. Аржентинецът получи абсолютно сам, той напредна и копна топката над вратаря - 0:2. Второто попадение до голяма степен тушира съперника. Последващите ситуации бяха предимно пред вратата на Буну. В 75-ата минута Луис Суарес стреля покрай сглобката от дъгата.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация