Автогол и червен картон решиха дербито между Левски и ЦСКА

15:02
Автогол и червен картон решиха дербито между Левски и ЦСКА

Левски отново триумфира срещу ЦСКА-София с 1:0 в дербито от 23-ия кръг на Първа лига.  "Сините" за втори път през този сезон повалиха "червените" след автогол. Този път антигерой за тима на Любослав Пенев беше Стивън Перейра, който ефектно заби топката във вратата на Витаутас Черниаускас в 45-ата минута. Именно вратарят пък си вкара автогол през есента за 0:1. Секунди преди попадението Едвин Джеси беше изгонен доста спорно от Владимир Вълков, което вбеси щаба на "червените". Тимът в червено искаше и фаул в атака при гола на 26-кратните шампиони.


Реферът пък през втората част беше критикуван от двете страни, въпреки че даде няколко картона, но и бяха спестени още доста такива. Друга лоша новина за Пенев е, че Евандро и Николай Бодуров се контузиха, като бяха заменени принудително.


Левски излезе на второ място, като се изравни по точки с ЦСКА-София. Двата отбора вече имат актив от 48 точки, като изостават на пет от лидера Лудогорец, който вчера отстъпи с 0:1 от Черно море. "Орлите" пък гостуват на стадион "Георги Аспарухов" на 10 март.


Бившият треньор на "сините" Славиша Стоянович бе на трибуните, като беше посрещнат отлично от доскорошните му фенове.

Около 15 000 пристигнаха по трибуните въпреки температура от минус 4 градуса. Теренът пък бе отлично подготвен за игра.


Първият удар в мача беше на Али Соу в 8-ата минута, но след рикошет в Горанов топката излезе в корнер. При изпълнението му Джеси опита да вкара директно от ъглов удар, но Михайлов изби над гредата.


"Сините" отвърнаха с един опит за удар на Костов и опасно центриране пред Черниаускас. В 
17-ата минута Джеси стреля, топката попадна в Соу, който от малък ъгъл би, но Михайлов спаси. Перейра настъпи лошо Кабрал при един въздушен двубой, като крилото имаше нужда от лекарска помощ.


Мариани стреля далеч от целта в 23-ата минута, а минута по-късно Михайлов затвори Соу, който от малък ъгъл прати топката в аут. Едвин Джеси създаваше сериозни проблеми на "сините".

Паулиньо получи първи жълт картон за тактически фаул срещу Евандро. Десетката на "червените" разтегна мускул на дясното бедро, като минути след това напусна с насълзени очи. На негово място влезе Рафаел Енрике. Ники Михайлов пък получи също травма, но на този етап остана не терена.


Малко преди края на първата част след единоборство между Горанов и Джеси, играчът на "червените" беше изгонен доста пресилено. Той бутна в лицето Горанов в опита си да се освободи от него, който го държеше.

 

Дебютантът в този мач Владимир Вълков даде жълт картон на левия защитник и прати под душовете крилото. Това решение вбеси щаба на Любо Пенев и неговите играчи, които сами си пратиха топката във вратата секунди след това.


Паулиньо центрира, а левият защитник на "червените" Стивън Перейра изпревари Костов и разстреля с глава Черниаускас от няколко метра.


Играчите на ЦСКА-София искаха фаул на бразилеца срещу Турицов, който симулира удар в лицето, тъй като крилото се освободи от него с ръка в гърлото му. Така Левски водеше на почивката без точен удар във вратата.


Втората част започна с невероятни пропуски на "сините". Николай Бодуров сбърка, което позволи на Мариани да излезе сам срещу Черниаускас. Стражът спаси, топката попадна в Костов, който стреля от 16 метра, но Чорбаджийски изби на голлинията.


"Сините" имаха инициативата предвид това, че бяха с човек повече, докато играчите на "червените"се опитваха да контраатакуват, когато имаха възможност. Кали Тиам получи жълт картон, като малко след това можеше да получи и втори за идентично нарушение. Играчите на ЦСКА-София имаха претенции за неволна игра без топка на Райнов, а също така и за фаул на Паулиньо, който имаше вече жълт картон, срещу Бикел.


Мариани стреля в ръцете на Черниаускас от границата. При една от малките възможности Райнов пък стреля лошо, когато можеше да подаде на Паулиньо. Сержиу Буш смени Костов, а Вълков показа картони на Турицов, Чорбаджийски и Цветков. Играта се накъса, а играчите и на двата тима се изнервиха.

 

Николай Бодуров беше близо до това да изравни, когато отборът му беше с девет човека, тъй като Енрике беше извън игра. Това се случи в 76-ата минута. Бранителят беше оставен непокрит в наказателното поле, но неговия слаб удар с левия крак мина покрай вратата. Жоржиньо влезе, за да подсили атаката на ЦСКА-София, а Антони Белмонт пък смени Мариани. Тиам стреля в ръцете на Черниаускас в 80-ата минута.

 

Бодуров се контузи лошо, като беше заменен от Валентин Антов. Защитникът удари лошо дясното си коляно, а след това беше уцелен със снежна топка от Сектор "А", докато получаваше лекарска помощ.
Имаше още няколко ситуации за картон за играчи и на двата тима, които Вълков спести.


Буквално в последната минута на продължението Ники Михайлов спаси "сините". Жоржиньо проби отдясно и стреля, а вратарят прати топката в ъглов удар. Той показа, че има много силна болка, но смени вече нямаше. 30-годишният вратар скочи и взе топката във въздуха, като запази вратата си за втори път без гол и донесе успеха на Левски.


Напълно нормално играчите в синьо празнува пред своите фенове, докато играчите на Пенев бяха аплодирани от своите привържаници.

"Сините" за първи път победиха ЦСКА-София в двата мача за един сезон, откакто е този формат на Първа лига. Преди есента левскарите имаха едва един успех в осем мача за първенство срещу "червените", които имаха четири победи.


Пенев записа втора загуба от три мача след завръщането си на тима, докато Дерменджиев втори пореден успех начело на "сините". Следващият уикенд Левски гостува в квартал Овча Купел на черната си котка през последните години - Славия. "Червените" пък приемат Септември ден по-рано на втори март.


ЛЕВСКИ - ЦСКА-СОФИЯ 1:0


1:0 Перейра (45-автогол)


ЛЕВСКИ (4-2-3-1): Николай Михайлов, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Нуно Рейш, Иван Горанов, Кали Тиам, Мартин Райнов, Жерсон Кабрал, Давиде Мариани, Паулиньо, Станислав Костов


ЦСКА-София (4-1-4-1): Витаутас Черниаускас, Иван Турицов, Божидар Чорбаджийски, Николай Бодуров, Стивън Перейра, Жанио Бикел, Един Джеси, Тиаго Родригес, Рубен Пинто, Евандро, Али Соу


Стадион: "Васил Левски", София
Съдия: Владимир Вълков

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация