Клаебо изведе Норвегия до 10-о поредно злато на Световно в мъжката щафета

17:57
Клаебо изведе Норвегия до 10-о поредно злато на Световно в мъжката щафета

Йоханес Клаебо отново бе по-добър от Сергей Устигов по време на Световния шампионат по северни спортове в австрийския зимен курорт Зеефелд. Клаебо и Устигов бяха на последен пост за Норвегия и Русия в мъжката щафета на 4х10 км, като руснакът поведе, но норвежецът изчака своя момент и предприе атака в последната обиколка на състезанието. В последствие 22-годишният ски-бегач се откъсна пред своя най-близък конкурент и отвори огромна разлика помежду им.

Франция взе бронзовото отличие след финален спринт, оставяйки Финландия извън призовата тройка. По-рано в интригуващата щафета, Русия и Норвегия се движеха непосредствено един до друг, преди Клаебо да настъпи решително и да донесе триумфа на скандинавците. Норвежците, в състав Емил Иверсен, Мартин Йонсруд Сундби, Шур Рьоте, поставиха в отлична позиция младия Клаебо преди последния пост. Това е петият златен медал за Норвегия на Световния шампионат в Зеефелд и общо 10-и в пореден в мъжката щафета на Световни първенства.

За Клаебо това бе трето злато в австрийския зимен курорт след титлите в индивидуалното и отборния спринт. Победата за Норвегия идва след инцидент в полуфиналите на спринта, когато Устигов бе дисквалифициран за неправомерно изпреварване на Клаебо, който бе последван и от такъв на финала. За норвежеца успехът се отплаща за решението му да пропусне 15-километрова класика, която бе спечелена от сънародника му Сундби, като сега фокусът на Норвегия е насочен към масовия старт на 50 км.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация