Циципас си отмъсти на Монфис и е на финал в Дубай

20:43
Циципас си отмъсти на Монфис и е на финал в Дубай

Стефанос Циципас се класира за финала на силния тенис турнир при мъжете от сериите 500 в Дубай, след като надигра изключително драматично французина Гаел Монфис в три сета – в отделните части 4-6, 7-6 (4), 7-6 (4).

Двубоят започна по отличен начин за младия грък, който поведе с пробив за 2-0, който в последствие бе затвърден. В петия гейм намиращият се в отлична форма французин обаче върна брейка, а после проби отново колебливия полуфиналист от Откритото първенство на Австралия, за да се доближи на гейм от първия сет. Циципас спря серията на съперника от пет поредни гейма, но Монфис сервира успешно, за да затвори откриващата част в своя полза.

Шампионът от Ротердам поведе с пробив за 2-1 във втория сет, но точно тогава дъждът прекрати временно сблъсъка. Това помогна на Циципас, който се завърна в мача след рибрейк в шестия гейм. До края на частта нямаше нови пробиви и логично се достигна до тайбрек, в който двамата доминираха на сервиса на противника. В крайна сметка Циципас показа по-здрави нерви и изравни резултата.

В решителната трета част двамата бяха перфектни на собствен сервис, като отново достигнаха до дългия гейм, който щеше да определи крайния победител. Циципас направи решителен минипробив за 3-1, а след това спокойно затвори частта след 7-4 точки и се класира за първия си финал в Дубай. Успехът осигури втори последователен финал за гърка, след като миналата седмица той достигна до спора за титлата в Марсилия, където триумфира след победа над Михаил Кукушкин.

Циципас влиза и официално в топ 10 на световната ранглиста за първи път в своята кариера. Гъркът си отмъсти на Монфис за загубата му на четвъртфиналите в София. В спор за титлата в Дубай той ще спори срещу победителя от сблъсъка между седемкратния шампион в надпреварата Роджър Федерер и Борна Чорич. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация