"Шпигел": УЕФА може да изхвърли Сити от ШЛ

13:33
"Шпигел": УЕФА може да изхвърли Сити от ШЛ

Шампионът на Англия Манчестър Сити е пред угрозата на изключително тежки наказания, включително изхвърляне от Шампионската лига, твърдо заявява немскоро списание “Шпигел”.


Германците, които са едно от основните издания, които изкараха на бял свят голяма част от документите в платформата Football Leaks, за пореден път прави разкрития около проблемите с финансирането на “гражданите”. Клубът е бил финансиран чрез свързани фирми на Каймановите острови и откровено прикрива нарушения на финансовия феърплей, става ясно от документи, които станаха публично достояние още през ноември миналата година.


Клубът вече претърпя една санкция, свързана с финансовите регулации на европейската централа през 2015-а, когато клубът постигна договорка. Част от финансовият феърплей ограничава възможностите на собствениците на клубове да инвестират неограничени суми, които надвишават многократно приходите на отбора.


Разследването срещу Манчестър Сити тече от миналата година, но за сериозността на положението говори и изказването на шефа на разледващия орган в УЕФА Ив Летерм, който заяви на база на разкритията на “Шпигел” - “Това може да доведе до най-тежкото наказание, а именно изхвърляне от турнирите на УЕФА”, категоричен бе белгиецът.

 

Случващото се изглежда все още не предизвиква паника в английския тим, който открито отхвърли всички разкрития. “Отказваме да коментираме всякакви материали, които или са извадени от контекста, или са откраднати от City Football Group, Манчестър Сити или хора свързани с клуба. Желанието да бъде нанесена щета на имиджа ни е ясна и открита”, се казва в изявлението на “гражданите”.


В част от изтеклите документи обаче се вижда малко по-различна картина, която гласи, че  собствениците на клуба търсят алтернативни начини за финансиране на своя проект. “Клубът вече търси начини и разглежда алтернативни варианти за финансиране при евентуално наказание”, се казва в един от документите, което, според “Шпигел”, означава начини за финансиране чрез фондове, чието финансиране не може да бъде проследено.

 

Междувременно УЕФА разследва Сити и по обвинения в неправомерно привличане на футболисти под 18-годишна възраст, което пък може да доведе до забрана за трансфери за следващите два трансферни прозореца. По този начин за шефовете и собствениците на Манчестър Сити предстоят може би най-тежките седмици, откакто са в клуба, докато станат ясни решенията на Европейската футболна централа по тези два изключително тежки казуса.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация