Дузпа в продълженията прати Порто на четвъртфинал (видео)

00:36
Дузпа в продълженията прати Порто на четвъртфинал (видео)

Порто достигна 1/4-финалите на Шампионската лига, след като елиминира Рома в драматичен реванш на "Драгао". Първата среща в Рим беше завършила 2:1 в полза на "вълците". Резултатът се повтори и в редовното време на реванша. Домакините откриха чрез Соареш в 26-ата минута, но десет по-късно капитанът на Рома Даниеле Де Роси изравни от дузпа. В началото на втората част Порто отново поведе в резултата чрез Марега, а резултатът се запази до края и мачът влезе в продължения. В тях Порто стигна до крайния успех с попадение от дузпа на Алекс Телес, отсъдена за нарушение на Флоренци в 114-ата минута.


Двубоят на "Драгао" започна обещаващо, като домакините отправиха първия си удар към вратата на Рома в третата минута чрез Хесус Корона. Напрежението пред вратата на "вълците" продължи, а Рома разчиташе предимно на контраатаки. 


В 10-ата минута Порто пропусна първата си по-сериозна възможност в мача, като нов удар на Корона мина встрани. В 16-ата минута се откри добра възможност пред Рома, но Костас Манолас прекали с финтовете, вместо да стреля към вратата на Икер Касийяс. В 20-ата минута нов удар отдалеч на Корона принуди феновете на Рома да изтръпнат. 


Така се стигна до 26-ата минута, когато Порто откри резултата чрез Тикиньо Соареш. Съмненията за засада бяха бързо преодоляни след намесата на ВАР.


Десет минути по-късно Рома стигна до дузпа след нарушение на Милитао срещу Пероти. Зад топката застана Даниеле Де Роси, който залъга с движение Касийяс и изравни. В минутите до края на първите 45 минути Рома получи тежък удар, след като капитанът Де Роси напусна принудително поради контузия и беше заменен от Пелегрини.

 

Втората част започна със страхотна възможност за Порто, след като Соареш засече с глава центриране пред вратата на Рома, но топката не попадна във вратата. Натискът на домакините даде резултат в 52-ата минута, когато Муса Марега беше изведен зад отбраната на Рома с далечно центриране от Корона и отблизо засече топката във вратата на "вълците" за 2:1.


Положенията пред вратата на Рома се редуваха едно след друго, но топката така и не влизаше във вратата зад Олсен. Играта загрубя, като битката се водеше за всеки метър терен. В 82-ата минута Диего Пероти пропусна страхотна възможност за Рома, след като получи неочакван подарък от Пепе в наказателното поле, но стреля неточно. В ответната атака Олсен спаси вратата си от попадение.


Две минути преди края се стигна до сериозно напрежение пред вратата на Порто, след като Пепе фаулира откъсналия се напред Един Джеко. Двамата се посдърпаха, а при последвалия фаул не се стигна до нищо опасно. Така резултатът се запази, което означаваше, че двубоят влиза в продължения.


През първите 15 добавени минути двата отбора действаха внимателно, а най-интересното положение дойде в края, когато домакините имаха претенции за дузпа, но не я получиха. В 111-ата минута Рома пропусна страхотна възможност да реши мача. Джеко получи топката в наказателното поле, освободи се и с десния крак стреля, но неточно. Само минута по-късно се стигна до нов шанс пред босненеца, който насочи топката към опразнената врата, но ударът му беше слаб и Пепе успя да изчисти пред голлинията.


Шест минути преди края на второто продължение се наложи нова намеса на ВАР, след като Алесандро Флоренци дръпна за фланелката Фернандо в наказателното поле. Португалецът се възползва от ситуацията и се строполи. Реферът Джунейт Чакър прецени, че има нарушение и посочи бялата точка. Зад топката застана Алекс Телес, който с безкомпромисно изпълнение изведе Порто напред. В заключителните секунди римляните можеха да стигнат до нов гол, но отбраната на Порто със самоотвержени действия отрази опасността и така "драконите" продължават напред. 


Лошата новина за португалците е, че първия четвъртфинал ще пропуснат асове като Пепе и Ерера, които получиха жълти картони.


Порто - Рома 3:1 след продължения


1:0 - Соареш  26
1:1 - Де Роси 36-дузпа
2:1 - Марега - 52
3:1 - Телес 117

 

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация