Докато дишам, надявам се

16:18
Докато дишам, надявам се
"Докато дишам, надявам се."

Овидий

Тази световно известна сентенция на философа и мислител Овидий отразява изцяло състоянието на българския фен, след поредната постна продукция представена ни от нашите трикольори. Преди всяка среща, всеки от нас очаква да види преобразен български отбор, който да радва с играта си и себераздаване по терена. За огромно съжаление, спомена за такова представяне избледнява все повече и повече в съзнанията ни, където се насаждат мислите за слаб, демотивиран и на моменти дори грозен футбол.

Изиграната контролна среща с Босна и Херцеговина доказа едно нещо,... че сме до никъде! Няма мисъл за игра, няма красиви комбинации, няма дори и така желаното разбирателство в национала. Всеки от Вас може да каже: Да, ама това беше контрола. За какво им е на нашите да се напрягат? Да. Това е така, нашите наистина се пазиха и не влизаха здраво в сериозните единоборства, но защо не може да си разменим по три точни подавания поне за 15 минути от срещата, защо да не окажем някакъв натиск, защо не създадем няколко чисти положения, пък дори и да ги пропуснем?
Истината е, че това не става, защото просто НЕ МОЖЕМ.
Колективната игра отдавна отсъства при трикольорите, а с индивидуални действия и егоизъм просто няма как да стане.

Нека все пак се върнем на срещата с Босна, защото тя е доста показателна. За цяло първо полувреме не успяхме да създаден нищо смислено в предни позиции, а гола на Бербатов ни падна като дар от Бога. За сметка на това показахме доста неадекватни действия в защита, подплатени с трагична игра на цели пет човека в центъра на терена (Станислав Ангелов, Стилян Петров и офанзивните Велизар Димитров, Здравко Лазаров и Мартин Петров). За незаслужената преднина и нейното запазване до почивката, може да благодарим в пълна степен на Димитър Иванков, който геройски извади няколко чисти гола, и таланта на Бербатов. С това коментара за играта ни спокойно може да приключи. Не виждам защо да се спирам на безобразното изтегляне на защитниците, оставените свободни пространства за противника, комичното изнасяне на топката и безидейността в предни позиции, и всичко това срещу "гиганта" Босна и Херцеговина.

Втората част започна по познатия начин, но позитивното за нас бе, че противникът видимо се оголи и остави доста пространство за развиване на атаките ни. Дори и тогава си пролича, че халфовете ни нямат грам идея и фантазия как да продължи атаката, и кой да я завърши. Търсим с пас Бербата, а ако той измисли нещо... добре дошло. Второто попадение на Митко отново дойде доста незаслужено с оглед на играта, но за пореден път доказа, че притежаваме играч, който да направи разликата между нас и по скромните отбори. Асистенцията на Мартин наистина бе от висока класа, но ме е страх да си помисля как ще изглеждаме в предни позиции при една евентуална контузия на Бербатов. Нито имаме фигура която да го замени, нито игра с която да прикрием евентуална негова липса. Пред Пламен Марков има доста проблеми за решаване и те не са само в представянето на защитата, както се заблуждават много от нас. Просто защитата игра най-трагично и това се открои доста ясно. Не по-малки претенции може да се предявят и към халфовата линия, която мен лично ме разочарова изключително много.

И сега отново трябва да слушам колко полезна била проверката, как сме си повдигнали самочувствието, важно било да победим, изпробвали сме различни схеми и други подобни дивотии. България игра трагично срещу Босна и Херцеговина, а това трябва да стресне не само нас като фенове, но и самите ръководители, и футболисти.

А за нас като публика е ясно:

"Докато дишам, надявам се."

Овидий

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Pavel_BG
22.08.2008 08:44

А наистина не бива да прибързваме с негативните коментари, всеки отбор има слаби мачове и не може да се съди по един мач. Срещу съперниците от предварителната група за Мондиал 2010 може да излезем с доста по-различна игра и много по-мотивирани, въпреки че и аз донякъде се съмнявам в това. Все пак не вярвам, че нещата са чак толкова негативни и мисля, че коментарът донякъде е преувеличен! Не само се надявам, но и наистина смятам, че България ще се класира за Мондиал 2010, защото сме в лесна група и шансовете ни наистина са добри!!!

Pavel_BG
22.08.2008 08:43

FLY_I, ще ти кажа: Ние, които гледаме националния отбор, не се наричаме професионални футболисти и не си изкарваме парите с футбол, а просто искаме и имаме правото да изискваме от нашия национален отбор да играе качествен футбол и да постига успехи!!! Това, което си написал е напълно безсмислено и много тъпо, защото едва ли са много футболните фенове, които могат да играят по-добре от професионален футболист!!!

drummer
22.08.2008 01:10

Мисля, че ще ни е "малко трудно" някой от нас да попадне в групата на националния отбор, а и не е нужно. Остава ни едно ... да коментираме! За съжаление след тази контрола, повечето от нас не са спокойни. Дано футболистите осъзнаят навреме голямата отговорност.

mitko2026
21.08.2008 20:55

мисля че видяхме поредното постно представяне на Българския национален отбор, отборът който трябва да ни радва, от София до Копривчица... може ли такова нещо бре, мене ме е срам, при наличието на Мишо Венков да се пуска тоз "българин" Лусио... добре бе, класен е ама е време вече само да се насочи към играта му в Левски която въобще я няма...
Имаме защитници бре хора, имаме, не мисля че Захари Сираков който играе в световноизвестния отбор в Русия може да е по-добър от другите българи на неговия пост!!! не може така бре, единствената проверка преди важния мач срещу Ч.гора и такава игра... Бербата ли? Да се обзаложим колко гола ще вкара в квалификациите-аз казвам не повече от 5-6-7, ако сгреша съм готов да се застрелям честно!!! Добре кво правиме много интересно при грешка в Черна Гора, първо че хората изобщо не заслужаваха да са в тази урна, сега играем първо с тях и при неуспех (та ако ще и Х да изтръгнем) не знам какво ще се случи просто, Бог да му е на помощ на Марков!!!

Lampard_08
21.08.2008 17:50

абе ей охлюви , много си е прав човека ... както на него така и на половин България им е писнало да се надяват че ще се класираме било за световно или за европейско ... и като се играят контроли с такива "гиганти" и играта е толкова горзна , безидеина и няма капчица желание за игра в някои футболисти (да не казвам всички без Бербо) и някои като кажат "добра контрола , щом сме били значи вървим на горе" ... да ама не ... и тези квалификаций положението ще бъде същото както и преди ... с такава игра пак ще гледаме Мондиала без участието на България ... и отново ще си кажем ... "Нищо , другия път 100% ще се класираме" ... но както казва и автора на статията .... "Истината е, че това не става защото просто НЕ МОЖЕМ. " .......

FLY_I
21.08.2008 17:21

Офффффффффф аман от критици АБЕ ЕЙ БАУШ РАЗБЕРИ ЧЕ ЗА ДА КРИтикуваш някои трябва да си поне малко по-добър или да знаеш поне малко повече от него.ЗАЛАГАМ СИ ПАТКАТА ЧЕ ТИ дет си го писал тва имаш ЛЕВИ КРАКА и СИ ХАЛ ХАБЕР НА ФУТБОЛ. ДА НЕ БИ С НЕЩО ДА СИ ПО-ДОБЪР ОТ НАШИТЕ НАЦИОНАЛИ??