Наско Сираков: Левски е в нокаут

11:01
Наско Сираков: Левски е в нокаут
Легендата на Левски даде своето мнение за случилото се в българския футбол през изминалата седмица.

ЗА СИТУАЦИЯТА В ЛЕВСКИ


Не трябва аз да казвам какво става в Левски, какво е положението там, защо е такова. Но повече не бива да бъдат слагани на дузпата Георги Иванов - Гонзо, Ратко Достанич и Константин Баждеков да обясняват тези неща. Още по-малко те могат да кажат какво ще става оттук нататък. Това трябва да обясни на обществото собственикът Тодор Батков. Но без емоции - спокойно, задълбочено и честно.
Не е необходимо да си посипва главата с пепел, да казва колко съжалява за ситуацията, в която се оказа Левски, и т.н. Станалото - станало. Трябва да каже сериозно какво ще прави в следващите месеци. Той какво ще направи, каква ще бъде политиката на клуба, с какъв ресурс ще разполага, как ще се насочи този ресурс. И главното - какви ще бъдат целите. Но реално, без да имаме халюцинации, че играем като Барселона и без да имаме бълнувания, че ще станем първи в групата в Лига Европа. Защото ножът е опрял до кокала. Нещата в отбора и около него са критични. Има огромно напрежение и в играчите, и в хората, които обичат Левски. Те са объркани, огорчени, те се срамуват да гледат такъв Левски. Всичко това трябва да го обясни Тодор Батков. За хубаво или за лошо. Но честно.
Левски е в нокаут. Футболен, кадрови, организационен, но пълен нокаут. Това е днес. Въпросът е да се изпревари, да се спре реферът да не преброи до 9. Да не тръгнат да изнасят нокаутирания на носилка. Може да прозвучи невероятно, но аз твърдя: Левски не е загубил всичко. Нещо повече - Левски не е загубил нищо. Но ако продължава така, само за една-две седмици може да загуби всичко.
Психологически днес отборът е смачкан. А пък срещу този състав на ЦСКА да загубиш по такъв начин - това е ужасно. Не помня откога Левски не е губил три мача поред. Сега ги загуби. Това какво е? Отборът е на прага на ужасяващ срив и това в никакъв случай не трябва да се допуска. С цената на всичко трябва да се спре. След такава загуба в дербито обикновено дълго се преживява криза. Но Левски не може да си го позволи в този момент. Защото само след една седмица всичко може наистина да е загубено. Сега се говори - ужас, Левски е на осмо място! Вярно е, че аз от 47 години не помня Левски да е бил на осмо място в класирането. И много по-възрастни левскари не помнят. Защото не е било.
Но хайде да попитам - а наистина ли е на осмо място? Има един отложен мач - ако го спечели, всичко се променя. Ако петимата - Бардон, Миланов, Зе Соарес, Тасевски и Рабех, влязат в игра и заиграят добре, какво ще стане? Ще стане един съвсем друг Левски, който може да има съвсем друга съдба. Но е много важно всички тези момчета да бъдат възстановени психически. Плюс вратаря Георги Петков, който рухна срещу ЦСКА. Не може някакви момчетии да те правят за резил, да ти удрят греди и да те карат да лазиш и да прегръщаш гредите, без да рухнеш психически. Ами как се чувстват онези четири момчета, с които се подиграха в Москва? Ето защо главното сега е отборът да бъде възстановен психически. Това е драма, но тя не е само футболна. Не е нормално, не е реално такъв клуб да изпадне в такава ситуация. Това е срамно и унизително.

За цирка с трансферите в Рубин Казан

Тази история е потресаваща. Тя не може да се случи на нормален европейски отбор. Тя е толкова тъжна, че е чак смешна. Левски защо не провери как стоят нещата? Трябва ти само едно - да имаш телефон. И малко здрав разум - да се обадиш в УЕФА, да се обадиш в Казан, в Руския футболен съюз. И да попиташ възможно ли е това и как стоят нещата. Нищо друго! И няма да си разбиеш отбора един ден преди дербито с ЦСКА. Трансферните прозорци са затворени навсякъде - в УЕФА, в Европа, в Русия. Как да направиш трансфер? Вярно, УЕФА е разрешавала трансфери извън позволените периоди, но по изключение и само на вратари. Единият контузен, другият се разболява и хората, след като проверят ситуацията, позволяват. Но групов трансфер на четирима полеви играчи без никаква екстраординерна причина - това е глупотевина някаква. Какво - самолетна катастрофа ли стана, автомобилна ли, че Рубин внезапно остана без играчи, та да иска от УЕФА отваряне на прозореца? Дивотия някаква.
Дълго време Левски се държи непонятно в трансферната си политика. Взе играчи, които е трудно да се обясни защо са му. Сега по никое време иска да продаде единствените, които могат да играят - млади са и имат бъдеще. С кого ще остане - с тези от неделя вечер? Ами видя се какво става в този вариант. Те в такъв състав и на тренировка не са се виждали. А с петимата нямаше да загубят, в този състав станаха шампиони миналата година. За в България такъв отбор си е окей. Може да изглеждат странни моите думи, но ще кажа ясно - в този състав Левски и тази година може да стане шампион на България. Просто такова е нивото на фубола у нас. Но догодина в този състав Левски ще бъде безпомощен. Защото това му е максимумът и оттук нататък ще се върви надолу. Това трябва ясно да се разбере. С тези играчи могат да станат шампиони още веднъж и толкова, дотам. Догодина ще са безпомощни във всеки европейски мач.

За мача с ЦСКА

Горе-долу удържаха първото полувреме, поне не беше пълна катастрофа. Направиха една груба грешка и получиха един гол. Но не отправиха нито един удар във вратата на ЦСКА. За цяло полувреме! Това е тъжно. През второто чакахме да се съвземат, да намерят себе си и да заиграят по-добре. А Левски се срина тотално. Надиграха ги тотално, направиха ги да се срамуват. И публиката по трибуните също. Защо? Кой им направи това нещо, с какъв състав, с каква игра? Не ми се говори...
А ЦСКА бяха много мотивиран отбор в този мач. Много мотивирани, но лимитирани, това им е максимум на възможностите на тях. Повече не могат нищо. Добре подготвени физически, но това е. По тази причина ЦСКА нищо не може да направи в Европа, този отбор не е за Европа, той си е за вътрешна консумация. И затова е обидно, че смачка Левски. Ние в България умираме да преувеличаваме, сърдим се на истината. Това, което се изговори след мача на ЦСКА с Фулъм, е смешно. Те не бяха без 10, а без 14 играчи. За гола на англичаните обвиниха вратаря на ЦСКА - едно 19-годишно момче, което има нужда само от подкрепа. А виновен за гола беше Йордан Минев, който се излежаваше на тъча. Ако не беше лежал без причина, ако си беше на мястото в неговата зона, нямаше да го има този гол. Защото нямаше да има нужда вратарят да излиза напред.

В ЦСКА положителното е, че заложиха на българското. Те сега не са отбор като за Европа, каквото и да си говорят. Но ако тези момчета се развият, ако вземат още 4-5 добри, ще станат истински отбор. А школата им е нищо и половина. В Левски какво? За година и половина нито едно момче от школата не е получило шанс да играе при мъжете, да се развие. Само едни прикази големи.

За "А" група

Добре се представя от началото на сезона Черноморец Бургас. Но да не забравяме, че този отбор не е играл с нито един от сериозните тимове в "А" група. Следващата седмица гостуват на Левски и тогава ще се види колко играят и какво точно играят. Но аз си мисля, че този отбор не може да се класира за турнирите в Европа. Добре започнаха първенството още Миньор Перник и особено Пирин Благоевград. Пирин ако я карат така, могат далече да отидат. Берое също тръгна добре, дано има сили да продължи.

Добрата стара Славия не е това, което искат истинските слависти. Сега всички ругаят Вили Вуцов, но за работата на един треньор не може да се съди по-рано от 4 месеца. Не го защитавам, просто това са нещата. Локомотив от София е чуден отбор - ако играе 15 мача с Левски на Герена - шампион ще стане. Ама в другите мачове хич го няма. Много ми харесва тимът от Монтана. Там се вижда, че като имаш свестен треньор, и отборът ти върви. А Стевица Кузмановски е добър, доста добър треньор.

"7 дни спорт"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ultrablue1914
24.09.2009 09:25

robinzon69,къде видя,че плюе четирибуквието?Та по ваш адрес той казва много по-добри неща отколкото за Левски!И това си е истината.В момента сте по-добри от нас в БГ.Това е факт.А за Европа тепърва предстои да се види дали Наско е прав,защото трудните мачове предстоят.

lucky_79
22.09.2009 18:28

Това е изказване по -всички параграфи *stop*

robinzon69
22.09.2009 18:09

Еи вие от Левски си живете в някакъв измислен свят.Спрете да гледате в чуждото канче,оправете си бакиите при вас.И вижте мачовете в Еврова ,ако има някъв критерий то това са мачовете.България не е критерия за добър футбол.Тоя вашия батков кой ли отбор не оплюва а той си е един алчен копелдак,все некой му е виновен.Тоя не може да разбере че да си фен не е само пари.не че ЦСКА са некой голям отбор ,но става ли въпрос за мач в Европа нямат равни за БГ.Е сага Сираков пак плюе по ЦСКА ,а от ЦСКА никой не каза нещо лошо за Левски.Престанете с тази злоба и играйте със сърце .Наздраве.Пуснете си ринг.

UltraBlueHool
22.09.2009 17:47

Ех чорбарчета признайте си истината един път завинаги.Нямате ли някакво достойнство? Неможахте да биете втория отбор на Фулъм в София , които се борят да не изпаднат и станахте Евробоеца на Турция.Не става така момчета.Бихте Левски и знаете защо.Може да сте по добри в Левски в момента.Може да сте най-добрия отбор в България , но много добре знаете нивото на бг футбола.Ако бяхте много добри щяхте да смачкат Фулъм с 3-4 гола и нас с 3-4 гола , макар че бяхме с 2-рия отбор.
Дано се оправим след тези неразбории и 4-мата да се завърнат в Левски и догодина дай Боже да покажат на цеца как се играе футбол.ЛЕВСКИ ЗАВИНАГИ!

drummer
22.09.2009 17:37

Ловецът на биволи направо ни просълзи. Каква драма, каква трагедия, каква "загриженост" за отборчето от Подуяне, от този уникален демагог и интригант...? А като се сети човек, че същия този, за мача с Тампере си беше в Африка на ....сафари, направо да му домилее! А и 16-те точки разлика от ЦСКА, на "дуета" му с Мъдиньо трудно ще бъдат забравени! *lol*

bobygbg
22.09.2009 16:45

Върнете Наско Педераско да купи 10-20 мача *joking*

tokkay
22.09.2009 13:55

Насе, комплексарю клети, и ти, и футболистите, които носят марката "Левски" сте само за вътрешна консумация.
Брандът ЦСКА в Европа е бил ,е и ще бъде доказателство за високо качество.
Ти само можеш да целуваш на Любо Пенев топките, че ако не бяха те, щеше да видиш титулярно място в националния през 1994 година на куково лято.

maksimus
22.09.2009 13:34

това което казва наско,е голата истина и за левски и за бг.футбола.вижда се когато излезнат в европа ,че физи4ески не могат да издаржат и 1 полувреме,а футбол се играе 90 4е и пове4е минути.много жалко е за футбола ,4е имаме такива оправници.