76 години от рождението на Георги Аспарухов-Гунди

18:17
76 години от рождението на Георги Аспарухов-Гунди

Левски отбеляза 76-ия рожден ден на един от великите си футболисти – Георги Аспарухов-Гунди. Ето какво се казва в прессъобщението на синия клуб:

Ето, че отново е 4 май. 76 години по-късно. Ден, в който Георги Аспарухов щеше да се събере с близки и приятели, да приеме стотици поздрави за своя празник, а ние навярно да имаме честта и удоволствието да поговорим с него за бляскавата му кариера. Уви, съдбата реши друго…

Днес нямаме възможността да ви срещнем очи в очи с легендарната деветка, но няма и да говорим за Гунди в минало време. Защото той ще е жив, докато го помним! Ще е жив, докато има левскари и почитатели на футбола, които да пренасят от уста на уста легендата за Аспарухов. Историите за неговия чар, спортни достижения, талант и човечност. За скромния и необикновен магьосник на терена, който хората наричаха ПРЕЗИДЕНТА!

И днес, спомняйки си за Аспарухов, по-възрастните ще ни разкажат за някой негов гол, за някой финт, за някоя преживелица с високото чернооко момче. Те всички са запазили в паметта си поне една случка, свързана с него — и то такава, която не се забравя цял живот.

Гунди бе, е и ще бъде футболистът, който вдъхновява. Днес още по-ясно осъзнаваме колко ценен, колко нужен бе той. Не само за футбола и привържениците, а за обществото ни въобще като пример за човек и личност.

За поколенията, докоснали се до него, и за тези след тях, Аспарухов остава като неподражаем и гениален футболист. Величина в стандартите за мъжество, икона за любимия „син” клуб или просто нападателят на нашите мечти.

Гунди живя като пророк за своето време, което по своята същност бе непокварено и приказно. Той бе и остава всенароден любимец. Човек обичащ и прощаващ. Човек, който накара няколко поколения футболисти да изучават магията на стила му и да се възхищават на майсторството. Човек, който роди мита за красотата на играта.

Гунди ни остави много, а кристално ясно и до ден днешен отекват думите: „Има една страна България, и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!”.

Всъщност и сега е така – кажеш ли „Левски”, значи казваш „Гунди”, кажеш ли „Гунди”, значи казваш „Левски”…

Честит рожден ден, магьоснико!

Георги Аспарухов-Гунди изиграва 200 мача за Левски в първенството, в които отбелязва 125 гола. Той има 36 мача и 20 гола за „сините“ в турнира за Купата на България. Гунди изиграва 12 мача (6 за КЕШ и 6 за КНК) с екипа на Левски, като в тях реализира 12 гола (8 за КЕШ и 4 за КНК).

                 Достига до четвъртфиналите със синия клуб в КНК през 1970 г. За националния отбор на България дебютира на 6 май 1962 г. срещу Австрия във Виена (0:2). Има 50 мача и 19 гола (18 мача и 11 гола са в квалификации за Световни първенства). Гунди си отива от този свят на едва 28-годишна възраст след автомобилна катастрофа на прохода Витиня.

              Ръководството на клуба, в лицето изпълнителния директор Павел Колев, спортно-техническия щаб, футболистите, служители, приятели и близки поднесоха венци и цветя на паметника на Гунди на “Герена”. Аспарухов почетоха още ветерани и привърженици. Фен-клуб Гунди, както и деца от школата, също поднесоха венци и цветя в чест на великата деветка. 

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация