Решено: Мондиалът в Катар остава с 32 отбора

09:38
Решено: Мондиалът в Катар остава с 32 отбора

Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година ще се проведе с 32 отбора, а не с 48, обявиха от Международната футболна федерация ФИФА. Президентът на федерацията Джани Инфантино излезе с предложение за увеличаване броя на участниците, но от ФИФА излязоха с официално изявление:

„След обстоятелствен и подробен консултативен процес, включващ всички важни и налични собственици, се стигна до заключението, че при настоящите обстоятелства подобна идея не може да бъде осъществена“.

Мондиалът през 2026, който ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, ще включва 48 отбора. ФИФА и Катар разгледаха и казуса, при който държавата от Персийския залив може да приеме най-големия международен форум самостоятелно с 48 отбора, променяйки поставените критерии за спортни съоръжения.

„След подробен анализ по този въпрос, се стигна до заключение, че поради напредналата фаза на подготовка и нужда от детайлна оценка на евентуалното логистично влияние на страната-домакин, ще има нужда от повече време и решение не бе взето преди крайния срок през юни“, се казва в официалното изявление на ФИФА. „Следователно се стигна до решение да не се преследва на този етап тази алтернатива“.

БГНЕС припомня, че Инфантино се опита да се дистанцира от идеята за 48 отбора на Световното в Катар през март, когато след среща на Съвета на ФИФА в Маями каза: „Ако се случи – фантастично. Ако не се – отново фантастично“. Мондиалът през 2026, който ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, ще включва 48 отбора и, имайки предвид огромния брой налични стадиони, е малко вероятно да се сблъска с проблеми от логистичен характер.

Пречките да се осъществи Световно първенство в Катар с 48 отбора бяха много и различни, като някои от естествените партньори на страната за съвместно домакинство и приемане на мачове в района на Персийския залив се отказаха от идеята поради политически и икономически конфликт с Катар в региона. ОАЕ, Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет (намираща се извън Персийския залив) прекратиха своите политически, търговски и транспортни връзки с Катар през юни 2017. Страните обвиниха Катар в подкрепата на тероризма – нещо, което катарците отрекоха да е истина.

Според проучване на ФИФА тогава проблемът е бил достатъчно сериозен и не е имало възможност която и да е от страните в Персийския залив да приеме двубои от Мондиала, ако блокадата не бъде премахната. Организатори на Световното в Катар не бяха намерени веднага за коментар по случая. Мондиалът в Катар ще се проведе през 2022 година от 21 ноември до 18 декември.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация