УЕФА иска от БФС да разследва 36-ия кръг в Първа лига за черно тото

12:03
УЕФА иска от БФС да разследва 36-ия кръг в Първа лига за черно тото

УЕФА ще нареди на БФС да направи разследване около хаоса в последния кръг на първенството. Евроцентралата е получила над 90 сигнала на приложението за борба с корупцията, като нормалната процедура е да се обърне към националната федерация. Шефът на комисията за феърплей към БФС генерал Васил Василев бе категоричен, че до момента в централата няма сигнал за нещо нередно.

Скандалът избухна след информацията, че Черно море вади шестима от състава си за гостуването на Лудогорец в последния кръг заради съмнение за симулативна игра в мача с ЦСКА-София. Ако варненци бяха взели и точка, то първи ставаше ЦСКА-София. “Червените” пък биха трудно Ботев (Пловдив).

Последва новината, че Георги Китанов, Иван Дюлгеров, Виктор Генев, Пламен Димов, Георги Илиев и Петър Витанов са се провалили на проверка с полиграф за двубоя с “червените”, загубен с 1:3.

Оказа се, че е имало два теста. Първият е от фирма на бивш психолог на МВР, в който излезли още куп скандални неща, като залагане на мачове, използване на забранени вещества. След това играчите, които са били извадени от състава, се подлагат на доброволна проверка за втори път и резултатите им са отрицателни. След което публично отрекоха, че са участвали в уреден мач.

Много играчи в елита се вдигнаха в защита на Георги Илиев, който от 21 години е в Черно море и е една от иконите за феновете.

От ЦСКА веднага пуснаха и декларация, в която дори заплашиха да се оттеглят от договора за телевизионните права в първенството, защото всички медии били навързани в едно.

Шефовете на Черно море пазят пълно мълчание, като се очаква да пуснат декларация в понеделник.

През 2007 година УЕФА разследва варненци за договорен мач от турнира “Интертото” срещу Македония Гьорче Петров, но тогава не последва наказание.

От Берое също са планирали да направят тест с полиграф на свои играчи, но след това са се отказали след избухването на скандала.

В мача, спечелен от ЦСКА с 3:1, Георги Китанов нямаше право да играе, защото е със статут на преотстъпен от “червените”. Петър Витанов пък бе резерва, което също буди недоумение.

Според закона проверката с полиграф не носи някакви правни последствия и едва ли някой ще си признае, че е участвал в договорка на мача. 

От МВР и прокуратурата отричат да са получили сигнал за подобно престъпление, но не е изключено да се самосезират.

24 часа

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация