България допусна пълен обрат срещу Чехия в Прага (видео)

23:41
България допусна пълен обрат срещу Чехия в Прага (видео)

Чехия победи България с 2:1 в европейската квалификация за Евро 2020 на "Дженерали Арена" в Прага. Исмаил Иса беше точен в третата минута с глава, а Патрик Шик изравни в 19-ата минута. Пет минути след подновяването на играта отново футболистът на Рома се разписа, за да доведе нещата до пълен обрат. 


Двубоят започна с едноминутно мълчание в памет на Ленарт Йохансон, като двата тима играха с черни ленти на ръцете в памет на бившия президент на УЕФА. Около 13 000 фенове подкрепят домакините по трибуните, но голяма агитка от почти 1000 фенове пък дере гърла за "лъвовете”.


Още с първата атака щабът на “трикольорите” изригна, тъй като Иса беше точен с глава със своя дебютен гол. Таранът надскочи своя пряк пазач и след удар с глава прати топката в мрежата. Отличното центриране беше на Ивелин Попов. Постепенно домакините взеха инициативата, като не позволяваха на българите да играят свободно. Шик пропусна една отлична възможност, а Иса на контраатака стреля в ръцете на Вацлик от малък ъгъл.


Пресата на чехите продължи и това доведе до грешки в редиците на България, а с това и попадение в мрежата на Ники Михайлов. Димитров върна лошо към вратаря, който изпревари противник и стреля,но Иса загуби въздушния дуел, а след него и Сърмов. Така топката попадна в наказателното поле на “лъвовете”, където Димитров се подхлъзна и при опита да изчисти коженото кълбо от краката на Янкто, го подаде на Шик, който с технично изпълнение изравни.

Следващите няколко минути чехите натиснаха сериозно, като само късметът спаси “трикольорите” от втори гол след няколко опасности пред вратата на Михайлов. Стражът трябваше спаси удар от няколко метра в 29-ата минута на Алекс Крал, като последва и втора намеса на Недялков, а след нея ъглов удар за Чехия. Секунди по-късно гредата спаси България, тъй като Шик надскочи отбраната на българите, но след изстрела му с глава топката облиза горната част на гредата над Михайлов.

Тези минути играчите на Бала въобще не успяваха да задържат топката и изпитваха сериозни трудности.
Получилият жълт картон Малинов, който влезе много опасно имаше възможност да стреля, но защитник изби с тяло плътния му изстрел, докато при добавката Сърмов прати топката високо и далеч от целта.

В 39-ата минута Божиков пък изби пред голлинията пореден удар от наказателното поле към вратата на Михайлов.


Последните секунди преди паузата домакините отново имаха възможност.


На почивката Кирил Десподов смени младия Минчев, който прегоря. Играчът на Каляри влезе със самочувствие, като още с първото си докосване подаде на Иса с пета, а таранът стреля в тялото на защитник. В 50-ата минута Малинов поиска фаул срещу него, съдията даде знак играта да продължи и Шик беше изведен срещу Михайлов. Нападателят финтира Божиков и технично донесе пълен обрат, вкарвайки своя седми гол с националната фланелка.


Попадението вдъхна криле на чехите, а Шик със странична ножица беше близо до хеттрик. Футболистът на Рома пропусна още една добра възможност, след което чехите пропуснаха пореден шанс за гол в тяхна полза.


Янис Карабельов също направи дебют с националната фланелка. Талантливият халф на Славия замени Малинов в средата на терена. Опасно центриране на Десподов не беше засечено от Иса, а в. 70-ата минута Сърмов се пребори за отбита топка и стреля от 18 метра, но Вацлик спаси.


В 76-ата минута Шик отново прати топката в мрежата, като изпревари Михайлов, който закъсня с излизането, но попадението беше отменено поради засада. Родният страж пък удари дясното си коляно и имаше нужда от лекарска намеса. Секунди по-късно около 13 000 фенове аплодираха звездата на вечерта Шик при смяната му с Мартин Долежал.
Играчът на Яблонец можеше веднага да вкара, но не засече опасно центриране отдясно. 


Цветелин Чунчуков също направи дебют за България в 82-ата минута, когато смени Неделев.


ЧЕХИЯ - БЪЛГАРИЯ 2:1


0:1 Иса (3)
1:1 Шик (20)
2:1 Шик (50)


ЧЕХИЯ (4-2-3-1): Томаш Вацлик, Павел Кадержабек, Марек Сухи, Онджей Челустка, Филип Новак, Томаш Сучек, Давид Павелка, Якуб Янкто, Лукаш Масопуст, Алекс Крал, Патрик Шик


БЪЛГАРИЯ (4-3-3): Николай Михайлов, Страхил Попов, Кристиян Димитров, Васил Божиков, Антон Недялков, Георги Сърмов, Кристиан Малинов, Тодор Неделев, Ивелин Попов, Мартин Минчев, Исмаил Иса


Стадион: "Дженерали Арена", Прага


Съдия: Томаш Богнар (Унгария)

 

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация