Черна гора уволни Тумбакович след бойкота срещу Косово

17:28
Черна гора уволни Тумбакович след бойкота срещу Косово

Отборът на Черна Гора уволни сръбския селекционер на тима Любима Тумбакович, който се оттегли от квалификацията за Евро 2020 срещу Косово, съобщи местната футболна асоциация.

„Бордът на Черногорската футболна асоциация взе единодушно решение да освободи Тумбакович от задълженията му, след като той реши да не води националния отбор във вчерашния двубой“, заяви местната футболна асоциация на своя официален сайт.

„Освен че това бе неприятна изненада, решението на Тумбакович е и нарушение на професионалните му задължения, заложени в договора. За съжаление, натиск от външна страна не позволи на футболистите Филип Стойкович и Мирко Иванич да участват в двубоя. Неща, които по никакъв начин не са свързани със спорта, победиха футбола и спорта в този случай“, се добавя в изявлението на асоциацията.

Местното издание „Вийести“ публикува вчера информация, че фенски групировки от Сърбия са оказали натиск върху Тумбакович, както и родените в Сърбия Стойкович и Иванич, да не играят срещу Косово. Нито един от тримата не коментира появилите се информации в медиите.

Косово, чието население е повече от 90% етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 и бе официално призната за суверенна страна от повече от 110 държави. Няколко от тях, обаче, включително Сърбия, Китай, пет членки на ЕС и Русия, отказаха да я признаят. Двубоят от група A, изигран при закрити врати на стадион „Будучност“, след като Черна гора получи забрана за расистки инциденти при поражението от Англия с 1:5 на същия стадион през март, завърши наравно 1:1.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация