Кралев: Клубовете да залагат на свои кадри

17:02
Кралев: Клубовете да залагат на свои кадри

Дано българските клубове да залагат все повече на свои кадри. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев след жребия за първи кръг в Първа професионална лига. По отношение на скандала с Черно море, в който играчи на моряците бяха извадени от състава поради подозрения в симулативна игра срещу ЦСКА София, министърът сподели, че няма информация за сигнал от прокуратурата.

„Вижте какво, разполагам само с информация от Черно море – на двама футболисти им изтичат договорите, други трима са освободени. Щеше да има проблем, ако тези футболисти бяха картотекирани за новия сезон. След феърплея, разбира се, но тези футболисти са изиграли достатъчно мачове, за да не бъдат считани за резерви. Всички други информации, за които знам, са от вас медиите. Ако има някакъв официален сигнал, може да го коментираме – на мен лично не ми е известно да има сигнал от прокуратурата“, започна той.

Министърът сподели и очакванията си за предстоящия сезон. „Миналото първенство беше изключително интересно и динамично, много от нещата се решиха в последния момент. Най-големите ми очаквания са българските клубове да разчитат все повече на свои собствени кадри. Едно от нещата, които отличаваше миналото първенство е, че много млади футболисти изгряха на футболната сцена – И Антов, Турицов, Мартин Минчев, Димитров от Ботев почнаха да се налагат и достигнаха до националния отбор. Моето желание е да виждаме все повече български младежи, български таланти от школите, които намират място в представителните отбори“, добави Кралев.

Министърът коментира и последните два мача на националния отбор – загубите от Чехия и Косово. „Вижте, изключително неприятни като резултат, но още повече като игра. Не се наемам да коментирам поведението и грешките на треньорския щаб и футболиститите – трябва да се започне отдолу, от детско-юношеския футбол. Премиерът няколко пъти каза през последните месеци, че държавата е готова да финансира и да задели достатъчно средства при едно представяне на програма за развитие на детско-юношеския футбол от страна на Българския футболен съюз. Ние сме намерили начина, по който тези средства да бъдат предоставени на школите, така че да бъдат изцяло контролирани от държавата, за да сме сигурни, че ще достигнат по предназначние –технологията е измислена, просто от футболния съюз трябва да представят тази програма и тогава може да дадем старт на работа по школата – едва тогава може да коментираме националния отбор“.

„Отборът на Косово и техните играчи играят в елитни първенства, нашите са с скромно присъствие, така че докато не намерим продукт, с който да изкарваме млади таланти в чужбина, няма смисъл да коментираме. От години не се работи добре с школата – всеки разсъждава “по ми е евтино да взема нов футболист, отколкото да работя по изграждането на един играч”. Работи се по нов национален стадион, първо трябва да излезем с решение за Европейско или Световно първенство – срещата в Букурещ от юни се отложи за септември. Повече информация мога да ви дам септември, имаме няколко предложени терена, одобрени от Столична община, но повече по темата след септември“, завърши министърът на младежта и спорта.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация