Спряха правата на двама български тенисисти по съмнения в корупционни практики

20:21
Спряха правата на двама български тенисисти по съмнения в корупционни практики

Агенцията за тенис интегритет (TIU), която се бори с уреждането на мачове и корупционните практики в света на тениса, обяви, че е спряла правата на двама български тенисисти – братята Карен и Юри Хачатрян.

Наказанието на двамата е влязло в сила на 15 юни и е наложено от члена на антикорупционното разследващо звено на организацията – професор Ричард Макларън, който доби популярност, след като през 2015-та година оглави мащабно разследване срещу Руската антидопингова агенция от страна на Световната антидопингова агенция (WADA), довело до множество наказания за руски спортисти, включително и спиране на правата на Руската атлетическа федерация, което продължава и до днес.

От TIU уточняват, че разследването срещу българите продължава и е във връзка с нарушение на правилата на антикорупционната програма, но не се уточнява какви точно. В резултат на спирането на правата им, братя Хачатрян нямат право да участват в нито едно състезание под егидата на професионалните тенис организации.

24-годишният Карен Хачатрян в момента е номер 3021 в ранглистата на Международната тенис федерация (ITF), докато 19-годишният Юри заема 3126-то място в същата ранглиста.

Агенцията за тенис интегритет е съвместен проект на ITF, ръководството на четирите турнира от Големия шлем, Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) и Женската тенис асоциация (WTA), като неговата цел е пълно изчистване на корупционните практики в тениса. 

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация