Федерер е поставен под номер 2 на Уимбълдън

15:05
Федерер е поставен под номер 2 на Уимбълдън

Роджър Федерер е поставен под номер 2 в основната схема на Уимбълдън пред световния номер 2 Рафаел Надал, а Новак Джокович е първи поставен преди жребия за надпреварата в петък. Поставянето на Надал под номер 3 в основната схема означава, че той може да се изправи евентуално срещу световния номер 1 и действащ шампион Новак Джокович в полуфиналите още веднъж, след като загуби от сърбина в епичен петсетов трилър на същата фаза преди 12 месеца.

Миналогодишният финалист на Ол Инглънд Клъб Кевин Андерсън, който в момента е осми в света, е четвърти поставен пред Доминик Тийм и Александър Зверев. Припомняме, че във вторник Надал се оплака от системата на поставяне на Уимбълдън. Турнирът в Лондон е единственият от Големия шлем, който не следва само ранглистите на ATP и WTA, а и взима под внимание резултатите на подготвителните надпревари на трева. „Уимбълдън е единственият турнир от Големия шлем, който действа по този начин“, сподели Надал за испанския телевизионен канал „Movistar“.

„Очевидно е, че би било по-добре да съм поставен под номер 2, отколкото под номер 3, но ако това е решението на организаторите, това няма да промени настройката ми – излизам във всеки мач, за да се боря за победата. Имайки предвид това, единственото нещо, което е проблематично е, че това е валидно само за Уимбълдън – ако ситуацията бе подобна на всички турнири от Големия шлем, щеше да бъде коректно. За мен лично, това означава, че ако съм номер 3, за да стигна до финала, Джокович или Федерер ще бъде в моята половина. Но това може да се случи, само ако спечеля преди това пет мача. Към момента аз съм далеч от тази перспектива“, завърши испанецът.

Достигането до полуфинала през миналата година бе най-добрият резултат на Надал в Лондон от финала през 2011, като 32-годишният тенисист загуби след това на два пъти във втори и четвърти кръг, както и в първи от световния номер 135 тогава Стив Дарсис през 2013. Поставеният под номер 1 в основната схема Новак Джокович подкрепи Надал по повод въпросната система на поставяне. „Това са техни правила и трябва да ги уважаваме, въпреки че за мен лично, това е леко изненадващо. Роджър е най-великият за всички времена и е спечелил Уимбълдън повече от всеки друг в историята на спорта – ако има някой, който го заслужава, това е Федерер. Но в същото време той измества Надал в схемата на турнира, така че това е леко изненадващо“, повтори се действащият шампион на Ол Инглънд Клъб.

Междувременно, поставените при жените отговарят на ранглистата на WTA, като шампионката на Ролан Гарос Ашли Барти е поставена под номер 1 пред Наоми Осака. Серина Уилямс е 11-та, британката Джоана Конта е 19-та, докато контузия на световната номер 25 Бианка Андрееску означава, че Лесия Цуренко я замества като поставена под номер 32. Миналата година, седемкратната шампионка на Уимбълдън Серина Уилямс бе под номер 183 в света, когато бе поставена като 25-та в схемата след раждането на първото си дете.

Ето и топ 16 при мъжете и жените в схемата на Уимбълдън:

Мъже:

Новак Джокович
Роджър Федерер
Рафаел Надал
Кевин Андерсън
Доминик Тийм
Александър Зверев
Стефанос Циципас
Кей Нишикори
Джон Иснър
Карен Хачанов
Данийл Медведев
Фабио Фонини
Марин Чилич
Борна Чорич
Милош Раонич
Гаел Монфис


Жени:

Ашли Барти
Наоми Осака
Каролина Плишкова
Кики Бертенс
Анжелис Кербер
Петра Квитова
Симона Халеп
Елина Свитолина
Слоун Стивънс
Арина Сабаленка
Серина Уилямс
Анастасия Севастова
Белинда Бенчич
Каролин Возняцки
Цян Уан
Маркета Вондрушова

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация